Aktuális

Rekord: Riasztóan apad a Duna

R. K., H. R.

Létrehozva: 2018.08.18.

Rohamosan apad a Duna hazánkban az egész Európát sújtó aszály miatt. A helyzet a következő napokban tovább romlik, Esztergomnál szinte teljesen eltűnt a folyó, néhol bokáig ér a víz.

Forrás: MTI

Rég látott aszály sújtja a kontinenst, a Duna több magyarországi szakaszán pedig kritikus szintre apadt a folyó szintje. A fővárosban legutóbb csütörtök reggel mértek 86 centis vízállást, ami bár 35 centiméterrel magasabb, mint a 2003-ban mért eddigi legalacsonyabb, 51 centiméteres vízszint, a helyzet várhatóan nem javul. Az elmúlt napokban az előrejelzéseknek megfelelően 13 centimétert áradt a Duna, de ez volt belátható időn belül az utolsó vízszint-emelkedés. A jövő héten újra apadni kezd a folyó, sok szakaszon a valaha mért legalacsonyabb szintet hozva, csapadék ugyanis alig várható, így a víz pótlása is elmarad.

Veszélyben a szállítás

Nagyon rossz jelnek számított, hogy a héten a Gellért-hegy lábánál lévő Ínség-szikla már kibukkant a víz alól. Ez a szikla többnyire víz alatt van, de 95 centiméter körüli vízállásnál láthatóvá válik. Innen kapta a nevét, mivel csak tartós aszály idején mutatja meg magát. Bencsik Attila, a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetsége elnöke katasztrofálisnak nevezte a Duna mostani vízszintjét. A folyó északi szakasza annyira sekély, hogy ott már üresen sem tudnak közlekedni a hajóik. Sok helyen kapacitásuknak csak a harmadát tudják kihasználni, ami a gazdaságosság határa alatt van, rengeteg szállítmány is késik.

Mobil szivattyút vetnek be

Vízre szorul a Ráckevei-Soroksári-Dunaág. Ez a szakasz tízezer ingatlant érint és a Kiskunság öntözőcsatornáit és az élővilágot hivatott ellátni megfelelő mennyiségű vízzel. A normális vízállás mellett nincs szükség különleges intézkedésekre, mert gravitációs úton feltöltődik a mellékág. – Egész egyszerűen azért, mert a nagy Dunaág magasabb vize átömlik az alacsonyabb mellékágba. Alacsonyabb, kiegyenlített vízszintnél sincs probléma, mert a beépített szivattyúk bekapcsolnak és átemelik a vizet. Ez nyáron gyakran előfordul.

Ami most történt viszont, nagyon ritka eset. A nagy Duna szintje több mint 40 centiméterrel alacsonyabb a Ráckevei Kis-Dunához képest. Az állandó szivattyúk nem működnek tovább, ezért van szükség mobil szivattyúk telepítésére – magyarázta a Borsnak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Hozzátéve, hogy jelenleg két céljuk van, a vízminőség folyamatos figyelése és hétvégére az ideiglenes szivattyúk beállítása, működtetése.

Hajójáratokat állítottak le

Egyes sétahajók útvonalát megrövidítették, mert Szentendrénél tovább nem tudnak hajózni. A még nagyobb szállodahajók már Komáromnál megrekedtek. A Duna mellékágaiban teljesen leállították a menetrendi hajójáratokat. Az aszályos idő miatt a strandok és fürdőhelyek vízminőségét is a szokásosnál gyakrabban ellenőrzik, és baj esetén intézkednek a helyi üzemeltetők.    

Esztergomnál eltűnt

– Amióta az eszemet tudom, nem láttam még ilyet. Ilyen kevés víz még sosem volt itt – mondta a Borsnak egy negyven év körüli férfi Esztergomban, ahol munkatársaink több kilométeren át követték a folyót, ami helyenként a fél métert sem érte el, húsz-harminc centis vízszinttel találkoztunk. Az évtizedek óta a parton élő Ferenc bácsi sem tapasztalt ilyet hosszú évek óta. – Ilyen kevés víz emberemlékezet óta nem volt. Iszonyú volt a helyzet 2013-ban is, de akkor amiatt, mert a kapu tetejéig feljött a víz – mutatta a kezével. A több kilométeres szakaszra mindössze egy horgász merészkedett hobbijának hódolni, Róbert az esélytelenek nyugalmával dobta be a csalit egy híd alatt.

– Esélytelen a kapás, alig mozog a folyó. Gyakorlatilag csak kis halakra számíthatok, de mi is csak kedvtelésből jöttünk le – mondta. A Bors több vendéglátót is megkeresett, ők nem éreznek különösebb változást a Duna vízingadozásában. Ellenben a vizek szerelmesei. A hajók valósággal megfeneklettek a néhol alig fél méteres Duna vizén. Nem volt olyan matróz és kapitány, aki ilyen esetben kockáztatott volna, és elindult volna, sőt  akár megjelent volna a ladikja környékén. Volt azonban olyan rész, ahol munkatársunk és néhány fiatal – Tamás, Krisztina és Bianka – nyugodt szívvel átsétálhatott a folyó adott szakaszán. – Itt alig bokáig ér a víz, simán átmegyünk rajta – mondták a fiatalok a Borsnak.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151745_auto_resized.jpg
origo.hu

Max Verstappen egy másik világsztárra cserélte a barátnőjét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27376_resized.jpg?avcount=1713921909
origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154806_auto_resized.jpg
vg.hu

Az orosz-ukrán háború 790. napja – Áttörés az ukrán háborúban: Oroszország szinte ellenállás nélkül nyomul előre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149504_auto_resized.jpg
ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152538_auto_resized.jpg
vg.hu

Egész Egyiptomban magyar vasúti kocsikon utaznak – már ezer legyártott darabnál jár a gigantikus projekt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27374_resized.jpg?avcount=1713921909
origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153293_auto_resized.jpg
travelo.hu

Bemutatkozott Malaika, a Magán Zoo legfiatalabb bundás lakója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713921909
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713921909
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150525_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Heti Top: Vilmos herceg elhagyta a feleségét, kiszivárgott, kik lesznek a Nyerő Párosban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/S-Xof8J-ele3PmKh94y3uwJQll5dPY69Jn-M9SHcDP8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U2ZWIxZWRjOWRlMTRhNTZiNWVkYWMyMTJkYzJkYTZk.jpg
Borzasztó

Dráma Bács-Kiskun vármegyében: terhes édesanyjukkal együtt mentették ki a három pici gyermeket

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/z3e30O1hGjk-YN5kqi9M1ktXNtosyE6BFUzaxoPwoNk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzgyMzczZjg5M2IxODQ3ODE5NzQ4NTJhYTUwNjFjMDY0.jpg
Sokkoló

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi