Rappelő újszászi nyugdíjasok tarolják le a netet - videó

Rappelő újszászi nyugdíjasok tarolják le a netet - videó

Felrobbantották a netet az újszászi Zagyvaparti Idősek Otthonában élő, kapucniban és napszemüvegben rappelő idősek. Mozgáskorlátozottak, demens idősek és fogyatékkal élők álltak össze egy bandába, amiről egy videoklipet is feltöltöttek a legnagyobb video­megosztóra.

– Először a szöveg született meg, mivel egy nem akármilyen produkcióra készültünk – kezdte Nyitrainé Kiss Katalin igazgatónő. – Minden évben tavasszal a megyében megrendezik az idősotthonok kulturális vetélkedőjét, ahol bármilyen számmal versenyezhetnek, hát mi ezt választottuk.

Katalin elmesélte, annyira különlegesre sikerült az előadásuk, hogy a versenyen a banda különdíjat is kapott, aminek természetesen nagyon örültek a résztvevők, és várták a következő fellépéseket.

– A sikerélmények után úgy gondoltuk, hogy egy videót is készítenénk róla. Kis segítséggel, alig két nap alatt leforgattuk házi kamerával az intézményünkben. Mivel a bandának még nincs neve, ezért a videó a Zagyvaparti party nevet kapta, de később választunk majd valami hatásosabbat nekik – mesélte Katalin.

Tőlük robbant fel az internet. A csapatnak még nincsen neve, de az biztos, hogy hamarosan jön a folytatás © Végh István

A rappelő időseknek először jó szórakozás volt csupán az éneklés, azonban egy fontosabb mondandójuk is van. Meg akarták mutatni, hogy ők is érnek valamit. Elmondásuk szerint sokan le­mondanak róluk, elfelejtik őket még látogatni is, erre szerették volna felhívni a figyelmet.

Az egyik rappelő, Csima Sándor szerint nem őket kell figyelnünk, hanem a szöveget hallgatnunk.

– Mikor először olvastam a dalszöveget, még nem tudtam hová tenni. Azután rájöttem, hogy ez rólunk szól – érzékenyült el Sándor. – Mindenki a saját életéből mesél rappelés közben.

Az első fellépések előtt na­gyon izgultam, sosem gondoltam, hogy rappelni fogok, rá­adásul mások előtt.

Sándor szerint ez a szám róluk szól © Végh István

„Otthonom egy otthon, amit meg kell szoknom” – szól Sándor szövege. Megtudtuk, hogy számára nagy döntés volt beköltözni az otthonba, de nagyon hamar rájött, hogy ez volt a legeslegjobb, amit megtehetett. A csapat szeretne további videókat is készíteni és szintén tabutémákat feszegetve ismét kamerák elé állni.

Újra kell tervezni

Minden élethelyzet-változás egy „mini krízis”, ez rákényszeríti az illetőt, hogy újragondolja a dolgokat. A nyugdíjazás nehezebb lehet annak, aki önmaga hasznosságát, önértékelését részben a tevékeny munkájának tulajdonította, így kisebbfajta önértékelési válságba keveredhet. Újra kell tervezni, mitől érezzük hasznosnak magunkat, ez sokat segíthet. Eddig kevésbé előtérbe helyezett dolgok fontosabbá válhatnak, ami tovább formálja, gazdagítja a személyiséget – mondta a Borsnak Somogyi Katalin pszichológus.

Kapcsolódó jegyzetünk itt olvasható.