Aktuális

Rákosit és Kádárt is megbuktatta volna a CIA

Barna L. Norbert

Létrehozva: 2017.01.22.

<p>Tizenhárommillió oldalnyi titkos jelentést hozott nyilvánosságra a héten az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA). Uri Geller, a Kennedy-gyilkosság és az ufóészlelések mellett Kádárról is bőven tároltak információkat.</p>

Elképesztő mennyiségű információt szerzett – és persze nyilván őriz ma is – Magyarországról az amerikai hírszerzés. Több mint huszonkétezer oldal magyar vonatkozású dokumentumot is felfedett most titkos iratai közül a CIA. A második világháborútól a Kádár-rendszer végéig mindent tároltak Szálasi Ferencről, Rákosi Mátyásról is. Rendkívül alapos munkát végeztek: szinte nem volt hadgyakorlat, gyárépítés, külföldi látogatás vagy a kommunista pártot érintő hír, amiről ne tudtak  vagy amit ne iktattak volna.

Volt még egy Oswald?

Alighogy a CIA nyilvánosságra hozta, jelentéseik millióit tették bárki számára elérhetővé, a legtöbben szinte azonnal az 1963-ban meggyilkolt amerikai elnök, John F. Kennedy és a máig merénylőjeként ismert Lee Harvey Oswald nevére kerestek. Kennedyről csaknem kétszázezer oldalt rögzítettek, a két nappal a november 22-i merénylet után rejtélyesen meggyilkolt Oswaldról is szinte mindent. Édesanyja, özvegye nyilatkozatait, az NBC tévécsatorna állítását és műsorait, ami szerint a fejlövéssel kivégzett Kennedy halála mögött a CIA áll. A hírszerzés ugyanis nemcsak ügynökei jelentéseit tárolja, hanem azt is, ki mindenkiről terjedt el, hogy a CIA embere. Felfigyeltek egy angol íróra, aki azt állította: a merénylő nem Oswald volt, hanem egy szovjet hasonmása, ezért megpróbálta exhumáltatni, hogy bizonyítsa. Talán sosem derül ki a teljes igazság...

A fele ufó, a fele kémrepülő

A felfedett akták jó része a földön kívüliekről szól. Jócskán akad köztük persze még cenzúrázott rész. Az 1962-es sheffieldi ufóészlelésről azonban teljes egészében lerántják a leplet: a homályos, fekete űrhajókat megörökítő fotóról kiderül, nem idegen lények űrhajói láthatók rajta. Egy Alex Brich nevű angol kereskedő csínytevése volt: az ufóflottát egy üveglapra festették, majd a művet kijuttatták Sheffield határába. Ott fotózták le. A bejelentések száma különös módon megszaporodott az 1950– 1970-es évek alatt, és 1998-ban kénytelenek voltak rögzíteni: a jelenségek fe­lé­­re az U–2 kémrepülő feltűnése a magyarázat.

Felhasználták a fenomént

A 70-es évek mozgalmasan teltek az izraeli parafenomén számára. Hazájában már kezdték csalónak tartani, de a központi hírszerzés 1973-ban úgy döntött, hasznosak lennének számára a kanálhajlító telepatikus képességei. Elterjedt ugyanis, hogy Geller aranyat talált az Amazonasban egy japán cég megbízására (ezt is feljegyezték). Kaliforniában aztán egy héten át folytattak kísérleteket vele: egy ablaktalan, hangszigetelt szobába zárták, ahonnan ki kellett találnia, mit rajzoltak éppen az ügynökök egy véletlenszerűen felcsapott szótár alapján egy papírra. Az egyik a petárda volt, és az ügynökök legnagyobb meglepetésére Geller kitalálta: rövid töprengés után azt mondta, lát egy hengert, amiből zaj jön, és egy teljesen hasonló képet rajzolt, mint az ügynökök.

 – Nem érdekelnek a kétkedők! Számtalan dolgot tettem a CIA-nak. Azt akarták, álljak meg Mexikóban az orosz nagykövetség előtt és töröljek olyan diszkeket, amiket orosz ügynökök csentek el – nyilatkozta. Uri Gelller és a CIA kapcsolatáról itt olvashat bővebben.

Rákosi Mátyás születésnapja

Annak is utánanéztek 1952-ben, vajon mivel készülnek majd Rákosi Mátyás következő évben esedékes, 60. születésnapjára. Két hónapon át öt magyar napilapot olvastak ehhez (Szabad Nép, Népszava, Magyar Nemzet, Esti Budapest, Szabad Ifjúság), de semmi nyomát nem lelték, lesz-e ünnepség március 9-én. Azzal zárták az aktát, hogy a kerek évfordulón az egész országban munkaversenyek voltak. A „kommunisták első számú vezérét” amúgy rendkívül komolyan vették. A hír­szerzés 1950-ben konkrét feladatokat kapott: ismerjék meg érzékeny pontjait. Tudják meg, vannak-e ellenségei a Kommunista Párton belül, van-e kapcsolata deviáns elemekkel és a legfontosabb, bukott-e már el olyan feladattal, amit a szovjetek bíztak rá. 

Hasonló alapossággal elemezték Kádárt is. Jó kémeket állíthattak rá, mert 1956. november 1-jei rádiós beszédét – melyben bejelentette az MSZMP megalakulását – már másnap egy az egyben lejelentették. Egy 1985-ös jelentésben, már a bukására készülve, azt írták az egyik CIA-igazgatónak címezve: gulyáskommunizmus – gulyás nélkül.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27439_resized.jpg?avcount=1714059611
origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714059611
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162190_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158411_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160218_auto_resized.png
metropol.hu

Szuper hírt kapott Szoboszlai, ő lehet a meglepő liverpooli edzőváltás nyertese

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156590_auto_resized.jpg
vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27432_resized.jpg?avcount=1714059611
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158824_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szívszorító: II. Erzsébet királynő megtagadta Harry herceg utolsó kívánságát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162562_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tragédia a színpadon: koncert közben halt meg a 31 éves énekesnő

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/8T0uVewCsVwJWJCQOxKBx7YXTWQ4ev5X-rlmd0xBvv0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZjRlY2I3ZWQzNzRhZWY5OWNkOGI1NjVkYmU1ZWVh.jpg
Voks

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nz7XLW7U0bQVE-kX7_3O0zg0sgGAUvhmONik8EyGr7k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MWMxMzYwNzMyNTQwM2NhZmNkNzZkMDBlMmFiZWUz.jpg
CPAC Hungary

Orbán Viktor: Magyarország nem csak túlél, hanem győz újra és újra