Putyin a páncélautóját is Pestre hozatja

Luxusautóját és titkos ügynökeit is magával hozza Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki a hírek szerint tavasszal érkezik Magyarországra.
Luxusautóját és titkos ügynökeit is magával hozza Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki a hírek szerint tavasszal érkezik Magyarországra.

Kilenc év után, márciusban érkezhet újra hazánkba Putyin orosz elnök. A politikus legutóbb Gyurcsány Ferenc kormányfő meghívására járt Magyarországon. A látogatás tényét azonban nem erősítette meg a Miniszterelnökség. A sajtóiroda kellő időben részletes tájékoztatást ad Orbán Viktor programjairól – közölte a Borssal Havasi Bertalan helyettes államtitkár.

Titokban zajlik

Már biztosan zajlik a látogatás előkészítése – mondta a Borsnak Tarjányi Péter. A biztonsági szakértő szerint ha az orosz elnök csupán egynapos villámlátogatásra érkezik, az csak kisebb szervezést igényel.

2006-os, kétnapos itt-tartózkodása óta nem nőtt a Putyin ellen irányuló terrorfenyegetés, bár a politikus állandó biztonsági kockázatnak van kitéve. Az orosz elnök látogatásának költsége nem csak Magyarországot terheli majd, ilyen esetekben a meghívott és a fogadó állam „szétdobja a rezsit”.

Arany vízcsapok

Putyin legalább három repülőgéppel érkezik Budapestre. Az elnöki gép luxusáról pár éve fotóbizonyítékok kerültek elő: arannyal borították a vízcsapokat, a zuhanyrózsákat, sőt még a biztonsági övek csatjait is.

Putyin saját elnöki luxuslimunzinját is ideszállíttatja majd Moszkvából. A német Porsche cég által tervezett autókat teherszállító repülőkkel hoznák Budapestre. Tarjányi szerint az orosz elnök autója tulajdonképpen egy parancsnoki központ. Putyin akár a hadseregét is irányíthatja az autó hátsó üléséről. A páncélozott jármű ellenáll a gépfegyverek, a rakéták, a vegyi és biológiai fegyverek támadásának is.

Előkóstolóval érkezik

A Putyin által érintett épületek körzetében bizonyosan lesznek mesterlövészek és civil ruhás ügynökök. A politikus magával hozza személyi testőrségét és legalább ötszáz fős kíséretét is. A látogatást megelőzően pedig orosz titkos ügynökök mérik fel a hazai terepet, a magyar hatóságok tudtával. Az elnök ételeit vegyészek ellenőrzik majd.

Hogy mit akarhat Putyin Orbántól? Szóba kerülhet a paksi erőmű orosz hitelből való építése, valamint az Oroszország elleni európai uniós szankciók. Putyin szívesen venné, ha Orbán támogatná ezek megszüntetését.

Merkel is jön

A német kancellár Putyin előtt, februárban érkezik Budapestre. Ittléte idejére szervez tüntetést két Facebook-csoport. Putyin-ellenes megmozdulásról egy­előre nincs hír.