Potenciát növel a naki csodarózsa

Gyógyító rózsát termesztenek a tolnai Nakon. A növényből lekvárt és gyógyszert készítenek. A gyógylekvár főzéséből mindenki kiveszi a részét, a falusiak maguk kísérletezték ki a csodareceptet.
Gyógyító rózsát termesztenek a tolnai Nakon. A növényből lekvárt és gyógyszert készítenek. A gyógylekvár főzéséből mindenki kiveszi a részét, a falusiak maguk kísérletezték ki a csodareceptet.

Nem mindennapi természeti kincs tette híressé az alig hatszáz lelkes Nak falut. A településen ugyanis gyógyító rózsákat termesztenek, amelyek számtalan bajt orvosolnak. A csodanövényt már két éve nevelgetik, gyógyszer és lekvár formájában is kínálják.

– Az 1900-as évek elején a helyi borbély, Széles Lajos volt az, aki először kezdett a gyógyító rózsákkal foglalkozni – meséli a falu polgármestere, Rácz Róbert. – Kiderült, hogy a különleges szirmok számtalan bajra jelentenek gyógyírt, többek között égési sebekre, gyulladásra, de még stressz ellen is hatásosak. A szirmokból egy titkos eljárás alapján készített gyógyszert, amit a falu után nevezett el. Az értékes készítmény aztán sokáig Csipkerózsika álmát aludta, mígnem egy cég felfedezte a benne rejlő lehetőségeket. Ez újra életet lehelt a kis faluba.

– Rózsatöveket kaptunk tőlük, s a hat fajtával bevetettünk egy hektárnyi területet. Azóta nekik szállítjuk a szirmokat, és a titkos recept alapján ők készítik el a gyógyhatású szereket. A gyógynövénykutatók betanították a falubelieket a gondozásukra. Így magunk kezeljük, óvjuk, szüreteljük a növényt – mosolyog a falu első embere.

A csodarózsát még a széltől is óvják. Semmilyen vegyi anyag nem érheti a növényeket. Nem jó nekik az aszály, a sok eső, de még a felverődött por sem: nem moshatják le a szirmokat, ugyanis víz nem érheti a rózsát. Így abból, ami bepiszkolódik, gyógyító ró-zsalekvárt készítenek, amihez persze megmossák a szirmokat. Saját eljárás alapján főzik, mindenféle adalékanyag nélkül.

– A helyi asszonyok kísérletezgették ki – büszkélkedik a polgármester. – Naponta egy kiskanálnyi elég belőle: jó az idegesség ellen, segít a szívnek, regenerálja a szöveteket és táplálja a sejteket, sőt, még a potenciát is növeli!