Aktuális

Pokollá teszik életünket a zaklatók

Huszti Zoltán, Balajti Péter

Létrehozva: 2014.03.07.

11 281 SMS-t írt volt szerelmének egy magyar nő, három hónap alatt óránként átlagosan öt szöveges üzenetet küldött exének. Zaklatás vádjával állították bíróság elé. A Bors az eset kapcsán fókuszált a zaklatókra és áldozataikra.

120 ezer forint pénzbüntetésre ítéltek egy 26 éves nőt, aki több mint tízezer SMS-sel bombázta egykori partnerét, hogy újraéleszthesse a kapcsolatukat. Mi állhat a zaklatás hátterében, miért akar valaki ártani annak, akit szeret vagy szeretett? Végh József kriminálpszichológus a zaklatás kapcsán két fontos indítékot is említ. 

Súlyos lelki zsarolás

– A reménykedő abban bízik, hogy az igyekezete és a kitartó ostroma annyira meghatja a másik felet, hogy az beadja a derekát, és megtörténhet a visszarendeződés. A bosszúálló típus pedig azért nem hagyja békén a másikat, hogy az is úgy szenvedjen, ahogyan ő a szakítás miatt. Utóbbi a nehezebb eset, mert ott személyes megfélemlítés, tettlegesség is képbe kerülhet – magyarázza a szakember.

Szerinte érdekes módon az esetek egy részében működik a zaklatás, s a másik fél enged a zsarolásnak. – E mögött gyakran az a félreértés áll, hogy az illető összekeveri a fontosság érzését a szerelemmel – figyelmeztet.

Végh azt tanácsolja, érdemes egyszer válaszolni, a továbbiakban viszont ne reagáljunk rá. – Az újabb és újabb reakciók ugyanis azt erősítik a másikban, hogy jó úton jár, üzenete célba ért. Még akkor is, ha elutasítóak vagyunk. A zaklatókat nehéz befolyásolni, mert általában nem normális személyiségműködésről van szó, az ilyen emberek érzelmileg nem egészségesek. Nem tud­ják feldolgozni a visszautasítottságot, képtelenek érzelmi-lelki módon elvégezni a bánatmunkát.

Árulkodó jelek

Vajon lehetnek árulkodó jelek? Roboz Zsóka mediátor szerint igen. – Amit később zaklatásnak érzünk, az egy kapcsolat elején, mértékét tekintve nem zavaró, sőt kifejezetten vonzó lehet! Sok ember számára jólesik a felfokozott érdeklődés, az ezzel járó törődés, figyelem, amit saját személyiségüknek tulajdonítanak. Hol­ott ez a fajta felfokozott érdeklődés ugyanolyan indokolatlan, értelmetlen, mint a zaklatás, csak a pozitív dolgokat az ember nem próbálja magyarázni, hanem egyszerűen elfogadja, boldog tőle.

Az elején jólesik, sőt a figyelemhiányban szenvedők számára kifejezetten pozitív jelnek tűnik, ha kap 4-5 SMS-t, hogy hiányzik, a kedves eszébe jutott. Holott ez is egyfajta zaklatás, manipulálás, aminek a lényege, hogy a másik fél kapcsolatukról alkotott elképzelései megvalósulhassanak. A gondok akkor kezdődnek, amikor kiderül, a figyelem mögött valójában nincs semmi. A körberajongott, miután eltelt a hódolattól, hátrább lép, vagy megpróbálja egy kicsit eltolni magától a másikat. Ô pedig ilyenkor bepánikol, attól tartva, hogy kiderül: a figyelmén kívül semmit sem képes felmutatni.

Éppen ezért ráerősít arra, ami korábban már bevált: még több figyelemmel, törődéssel. Ilyenkor szokott elszabadulni az őrület. A zaklató elveszíti az önkontrollját, és rászűkül a problémára. Úgy véli, élete összes gondja ettől az egy személytől függ, s az egész élete megoldódna, ha visszafordíthatná a szakítási folyamatot. Onnantól pedig csak ennek él. Mivel a zaklatáshoz is két ember kell, ha nem reagálunk, kiolthatjuk – tanácsolja a párkapcsolati szakértő. 

Kínzó féltékenység

– Félreérthetnek egy kedves gesztust, továbbgondolhatnak, belemagyarázhatnak olyasmiket, amik valójában nincsenek is. Sőt, személyes kapcsolatra sincs feltétlenül szükség, elég csak a sztárokat szerelmükkel bombázókra gondolni, akiknek szavait, tekintetét, dalszövegeit kisajátítják, személyes felhívásnak tekintik.

Szlobodnyik Csaba klinikai szakpszichológus szerint a zaklatóknál kötődési problémáról beszélhetünk, az illető nem tud elengedni, amiben korábbi élmény is közrejátszhat.  – Ez a fajta ragaszkodásból fakadó probléma nem feltétlenül egy párkapcsolat végén jelenhet csak meg. Ha nincs is gond, a veszteségtől való félelem hatására a későbbi zaklató féltékenységi jeleneteket produkálhat, éppen ezért a zaklatók nagyobb eséllyel válhatnak féltékennyé.

A nemek között nem látok eltérést, ugyanakkor az életkor növekedésével csökkenhet a zaklatóvá válás, mert az idők folyamán megélt szakítások hozzájárulhatnak a veszteségfeldolgozáshoz.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158849_auto_resized.jpg
origo.hu

Már megint Magyar Péteren röhög mindenki - mémek!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27452_resized.jpg?avcount=1714111220
origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163611_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdermedtek a járókelők: narancssárga UFO tűnt fel felettük

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163339_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Összeomlott a muszlim vezetésű skót kormány

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162121_auto_resized.jpg
ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163968_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

„Sokáig emlékezni fogok még erre” – a mindent eldöntő góljáról beszélt a Veszprém távozó légiósa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27450_resized.jpg?avcount=1714111220
origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163977_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Romantika a fellegekben - A pilóta az utasok előtt kérte meg a légiutas-kísérő kezét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163922_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros