Petíció, hogy IC-n is utazhassanak a kisállatok

Csatlakozzon, ha szeretné, hogy a helyjegyes vonatokon lehessen kutyát, macskát szállítani.
Csatlakozzon, ha szeretné, hogy a helyjegyes vonatokon lehessen kutyát, macskát szállítani.

Sok más országban utazhatnak a gazdikkal a kutyák, macskák a helyjegyes vonatokon, hazánkban azonban nem. Ezen szeretne változtatni egy kutyás csapat, akik aláírásokat gyűjtenek azért, hogy a MÁV változtasson ezen a szabályon.

Céljuk: Bizonyára sok kisállattartó került már olyan helyzetbe, hogy nyáron, vagy éppen télen gyorsabban szeretett volna eljutni A-ból B-be, minél kisebb megpróbáltatás árán. Autós vagy buszos megoldások helyett sokan a vonatot választják, illetve választanák, ekkor szembesülnek azonban ténnyel: helyjegyes vonatokra nem lehet élőállatot felvinni! A nyári forróságban, vagy a téli fagyok idején jelentős időt spórolna az állattal utazó, hiszen nem szeretné feleslegesen kínozni kedvencét. Ezért szeretnénk elérni, hogy helyjegyes vonatokra (IC és sebesvonat 2.osztály) is fel lehessen vinni állatokat, lerövidítve ezzel az utazás idejét.

Elképzelésük is van: Skandináviában, de Európa több más országában is a vonatszerelvényeken van egy külön kocsi, a gyerekkocsival, különösen nagy csomaggal, és a kutyákkal utazóknak. Magyarországon akár az IC-knél megszüntetett dohányzó kocsik mintájára lehetnének olyan külön kocsik, ahová a kutyával (állattal) utazók vehetnének jegyet, illetve mindazok, akiket nem zavar utazás közben, ha egy állat is van a közelükben.

A kezdemenyezes honlapja a kutyavalavonaton.hu oldal.