Peti kivárta, amíg elaludtak szülei, majd öngyilkos lett

Életvidám, boldog gyerek volt az a 12 éves fiú, aki saját szobájában akasztotta fel magát. Peti megvárta, míg szülei elalszanak, majd búcsúlevelet írt, és végzett magával. A faluban úgy tudják, a családban történt már öngyilkosság.
Életvidám, boldog gyerek volt az a 12 éves fiú, aki saját szobájában akasztotta fel magát. Peti megvárta, míg szülei elalszanak, majd búcsúlevelet írt, és végzett magával. A faluban úgy tudják, a családban történt már öngyilkosság.

Fekete zászló lobog a hajdúszoboszlói Bárdos Lajos Általános Iskola főbejárata fölött. Az iskolában ezzel állítanak emléket tanulójuk, a 12 éves L. Péternek, aki február 22-én vetett véget életének. A gyermek szobájában akasztotta fel magát. Úgy tudni, hogy Petire a testvére talált rá. A tragédia helyszínén egy búcsúlevelet találtak, melyben a fiú rossz jegyeivel magyarázza tettét. A diákok, a család és a barátok százával gyászolják Petit.

Sok barátja volt

– Peti nagyon vidám, mosolygós volt, az a fajta kamasz, akinek sok barátja van a szerethetô egyénisége miatt – mondja egy ismerős a Borsnak. – Úgy tudom, hogy hatalmas, szerető családban élt, a bátyjával is imádták egymást, mindkét oldalról rajongtak értük a szülők. A két fiú között nem tettek különbséget, nem rivalizáltak egymással a testvérek – emlékszik vissza informátorunk. A férfi úgy tudja, Peti a végzetes napon még bement az iskolába, majd hazaérve írta meg búcsúlevelét. Elôre eltervezhette az öngyilkosságot.

Vonat elé ugrott

– Megvárta, amíg a szülei nyugovóra térnek, majd felakasztotta magát. Szörnyűség, ami történt, Peti annyira vidámnak látszott, hogy senki nem gondolta volna róla, hogy sötét gondolatok nyomasztják. Nem volt rossz tanuló, átlagos színvonalon teljesített – magyarázza az ismerős.
A környékbeliektől úgy tudjuk, hogy a család életében már korábban is történt tragédia. Azt beszélik, pár éve Peti unokatestvére is öngyilkos lett. Ő vonat elé vetette magát.

Örökre titok marad

– Lehetséges, hogy azóta tört meg valami Petiben. Nem gondolom, hogy csak a bizonyítvány lenne az oka, mert már jó ideje kiosztották neki a félévi értesítőjét. Amennyire tudom, a család sem az a fajta, aki bántotta volna Petit a rossz jegyekért, vagy tökéletességig hajszolta volna őt. Olyan elvárásokat sem támasztottak a fiú elé, amit ne tudott volna teljesíteni – vélekedik egy ismerőse.

A megtört családtagok nem kívántak a Borsnak nyilatkozni.

© Fotók: Bors

– Felfoghatatlan, ami történt. Azonban az okok bonyolultak és szerteágazóak. Nem lehet csupán egy kevésbé sikeres bizonyítvánnyal megmagyarázni az öngyilkosságot – mondja a rokon, aki nem akart részletekbe bocsátkozni kegyeleti okokra hivatkozva.

– Ez a család belügye – mondta búcsúzóul.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a +36-1/116-123-as ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Örökölhető a hajlam

Ha egy családon belül történt már öngyilkosság, akkor a szülőknek éberebbeknek kell lenniük az átlagosnál, ugyanis nem csak a mintát követheti a rokon, de a génjeiben is hordozhatja a hajlamot rá – állítja dr. Rihmer Zoltán professzor. Egyre több jel utal arra, hogy a gének hordozzák azokat az információkat, amik hajlamossá tehetnek minket a depresszióra, vagy egyéb pszichiátriai betegségre. Fontos tudni, hogy nem jelenthető ki: egy konkrét gén felelős az öngyilkosságra való hajlamért. Ahhoz, hogy valaki egy ilyen döntést hozzon, számos körülménynek kell egyszerre érvényesülnie. A génekkel is van: valószínűleg több gén megléte szükséges a hajlam kialakulásához.