Perre készülnek a Hattyúk tava nézői

Óriási a botrány a Budapest Kongresszusi Központban szombaton bemutatott Hattyúk tava körül.
Óriási a botrány a Budapest Kongresszusi Központban szombaton bemutatott Hattyúk tava körül.

A Royal Russian Balett társulat állította színpadra Csajkovszkij leghíresebb zeneművét, ám a nézők egy része csupán deréktól felfelé láthatta a táncosokat. Szemtanúk szerint már a helyszínen, és másnap az esemény Facebook-oldalán is tucatnyi felháborodott néző követelte a jegyárak visszafizetését.

„Botrányos szervezés és gyenge előadás... A szünetben eljöttünk, pedig ezért utaztunk száz kilométert. Elmondhatatlanul csalódott vagyok!”– írja az egyik néző, akinek tucatnyi károsult osztja a véleményét. Ám nemcsak a szervezésben, de az előadás minőségében is akadtak problémák.

„Érdemes megemlíteni, hogy a táncosok igazából ukránok voltak és nem oroszok, amivel semmi baj, nem diszkriminációról van szó, csakhogy az előadást úgy reklámozták, hogy orosz balett!” – írta az egyik kommentelő.

Hétfő este ráadásul egy Royal Russian Ballet Hattyúk tava jegyárának visszafizetése csoport is alakult, amelyhez lapzártánkig háromszáz felháborodott ember csatlakozott. A balettrajongók együttes nyomozásba kezdtek.

– Első ránézésre elképzelhető, egy cseh székhelyű offshore cég állhat az egész mögött – véli a csoport egyik tagja, aki már egy kártérítési ügyekben jártas ügyvéddel is felvette a kapcsolatot. A csoporthoz azonban tegnap délután egy magát szervezőnek valló fiatalember is csatlakozott, aki hivatalos közleményt írt az oldalra.

„Minden vendégnek, aki a szünetben jelezte panaszát, próbáltunk ma­ximálisan segíteni akár más helyek felajánlásával, vagy a belépőjegy árának visszafizetésével. Több vendégünk is élt valamelyik kompenzációs lehetőséggel. Azon vendégeink, akik a belépőjegy árának visszafizetését választották, majd erről a helyszínen a szervezőtől írásos bizonylatok kaptak, a visszaváltást megtehetik. Akik végignézték az előadást, azoknak érthető okokból nem áll módunkban visszatérítést nyújtani” – próbálta csitítani az indulatokat a Mania Promotion produkció egyik munkatársa.

A cseh céget a Bors is próbálta elérni, ám hivatalos e-mail címük nem működött. A szombati koncert helyszínét biztosító Kongresszusi Központ munkatársai egy másik cseh céghez adtak elérhetőséget, ám lapzártánkig nem kaptunk választ. Ez azért is érdekes, mert a következő napokban Kecskeméten és Debrecenben is látható lesz az előadás.