Aktuális

Példás múltú kapitánnyal süllyedt el a Hableány

Bors

Létrehozva: 2019.05.31.

Közelről nézte végig a Margit-szigetnél elsüllyedt Hableány tragédiáját és az elsők között segített a mentésben egy fiatal hajós. Felidézte a Borsnak a pokoli perceket.

Közvetlen közelről nézte végig a tragédiát egy fiatalember, akit a Borsnak sikerült elérnie. A fiatal kapitány egy szintén turistákat szállító hajót kormányzott a közelben, amikor a Viking Sigyn szállodahajó nekiütközött a dél-koreai turistákkal teli Hableány sétahajónak.

– Magyarul és németül is bemondtam a rádióban, hogy ember van a vízben, aztán egy mentőgyűrűvel próbáltam meg segíteni a bajbajutottaknak. A nagy sodrás miatt nagyon ne- hézkes volt, de két embernek szerencsére sikerült elkapnia. Az utasaink segítségével húztuk fel őket – emlékezett vissza a drámai pillanatokra a Borsnak a neve elhallgatását kérő hajóvezető. Elmondása szerint egy tucatnyi hajó részt vett a mentésben, mindenki próbálta menteni a bajbajutottakat.

Sokakat láttak elmerülni

– Aki tőlünk elsodródott, azt a mellettünk lévő hajó próbálta kifogni, egy láncként működ- tünk. A sodrás miatt gyorsan elfogyott az erejük, sajnos több embert is láttunk végleg elme- rülni. Egy éve vagyok hajóvezető, előfordult már korábban is, hogy embert kellett kihúz- nunk a vízből. A személyzet tagjait sokkolták az események. Amit lehetett, megtett mindenki. Végül a Jászai Mari téren kötöttünk ki, ahol átadtuk a sokkos állapotban lévő turistákat a mentősöknek – magyarázta a Borsnak a férfi, akinek a rendőrségre is be kellett mennie vallomást tenni.

Két kimentett koreai nő nem beszélt angolul, tolmács segítségével mondták el a szakem- bereknek, hogy milyen fájdalmaik vannak. Maguknál voltak, de sokkot kaptak.

Tapasztalt hajósok

A svájci hotelhajó, a Viking Sigyn a németországi Passauba tartott, amikor a Margit hídnál keresztezték egymás útját a Hableánnyal. A magyar felség- jelű turistahajó, fedélzetén 33 turistával és a kéttagú magyar legénységgel másodpercek alatt elsüllyedt. 7 embert a környező hajókon utazók mentettek ki, 7 embernek pedig már csak a holttestét találták meg, mindannyian dél-koreai állampolgárok voltak. 21 embert, köztük egy ötéves kislányt, több 70 év körüli turistát lapzártánk idején is keresnek.

Az eltűntek között van a magyar sétahajó 58 éves vezetője, L. László és az 53 éves P. János matróz.

– László rendkívül kitartó, strapabíró, rutinos hajós, kiváló szakember, aki nehéz helyzetekben is kitűnően megállta a helyét. Öt éve volt a cégnél, egy jó kedélyű embert ismertem meg benne – mondta megtörten a Borsnak a két hajós kollégája.

Ajándékba kapták az utat

Ajándékba kapták az utat

Egy 38 éves koreai kozmetikus a szüleinek vásárolta ajándékba az európai körutat, ami Budapestet is érintette.

Méghozzá amiatt, hogy szülei, míg ő dolgozott, gyakran vigyáztak hatéves kislányára. Férje nem tudott velük menni, mert sok volt a munkája, a dél-koreai lapok szerint az anya, kislánya, a 62 éves nagypapa és a 60 éves nagymama mind meghaltak Budapesten.

Az utat szervező utazási iroda szerint a Hableányon utazó turisták többsége rokon volt, köztük egy testvérpár. A 28 éves fiú életében először volt külföldön, őt nem találják, 31 éves nővére túlélte a tragédiát, őt kimentették. Az utasok között volt a koreai belügyminisztérium három nyugalmazott munkatársa, 61, 62 és 63 évesek, de csak egyiküket sikerült megmenteni.

A balesetben érintett családok rokonai úton vannak Budapestre. Orbán Vik- tor miniszterelnök részvétét fejezte ki Lee Nak-yeon dél-koreai miniszterelnöknek, Áder János államfő és Pintér Sándor belügyminiszter is együttérzését fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak.

Váltani akart 3 év után

– Teljesen megrendülten állok a tragédia előtt. Mindkettejüket jól ismertem, évek óta hajóztunk együtt. A baleset előtti napon még kezet fogtam velük. Akkor én is szolgáltam a Hableányon. Közel két éve ismerem őket, a barátaim voltak – kezdte a Borsnak megtörten Levente, aki szerint sajnos nincs rá sok esély, hogy barátai élve előkerüljenek.

Levente szerint János, aki 2016 óta volt a hajótársaságnál, régóta tervezte a felmondását. Mint mesélte, nem a céggel volt baja, csupán a rengeteg munka miatt kicsit pihenni sze- retett volna, belefáradt.

– Aznap szabadságon voltam, de a videó alapján azt tudom elmondani, hogy a Hableány azért kezdett el fordulni, mert a nagy hajó hátulról már elkezdte tolni a hátulját kifelé, az orr pedig ezért befelé fordult. Az emberek az orrban fényképezkedtek, esélyük sem volt – vélekedett Levente.

Egy hétig is eltarthat

A Hableányt üzemeltető Panorama Deck vezetősége és teljes legénysége részvétét fejezi ki a balesetben elhunytak, eltűntek családjának. Eközben akár egy hét is eltelhet, mire kiemelhetik az elsüllyedt hajó roncsait a búvárok. A művelethez legalább négy-öt ember munkájára van szükség, közülük csak egy fő a búvár, míg a többiek segítők, irányítók.

A mentési munkálatok miatt hajózási zárlatot rendelt el a Duna belvárosi szakaszának pesti oldalán a rendőrség. Csütörtök délután szinte teljesen leállt a hajóforgalom Budapesten.

Gyógyulnak a sérültek

A megsérült koreaiakat három fővárosi kórházban helyezték el, de csütörtök este már csak egy bordatöréses beteg volt kórházban, a többieket hazaengedték. A Bors munkatársának az Uzsoki kórházban egy koreai diplomata készséggel elárulta, egyik turista sem szenvedett komoly sérülést, de az állapotuk igényli, hogy még jó pár napig ágyban maradja- nak. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187975_auto_resized.jpg
origo.hu

Drámai felvételeken az orosz-ukrán háború megdöbbentő pusztítása

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27753_resized.jpg?avcount=1714851328
origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188603_auto_resized.png
metropol.hu

Keserű szombat: verseny közben hunyt el a legendás magyar sportoló

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178985_auto_resized.jpg
life.hu

Egy ruhadarab, amit SOHA ne viselj repülőn: a légiutas-kísérő elárulja miért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188312_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Előkerült a mentősök jegyzőkönyve arról, amikor Magyar Péter öngyilkosságot szimulált

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27759_resized.jpg?avcount=1714851328
origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188522_auto_resized.jpg
travelo.hu

Főszerepet kaptak az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186385_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiderült az igazság: letaszították a trónról Vilmos herceget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188786_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Földi pokol: közel jár az összeomláshoz a rákbeteg Katalin hercegné

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188818_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most jött: áll a kocsisor Budapesten, tömegbaleset történt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/jYzQnlT5kfMdaT8HvXv18gJsDkRhi_aJqGvrIQM7dWc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzljNjc2YTBjMjBhNTRhYWY4ZTcwMzc2YjY4ZDBkYWI4.jpg
Gyász

Tragikus hírt közöltek a budapesti buszbalesethez riasztott mentősök - helyszíni fotók

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/Mp2G0ZAAwJ9ywBpZT0y7OMuLpw5qnbql6dZnPntVW2U/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q3MjI1MzJhMjYzOTRhMDQ4NDk0MDQ4MDg1ZjcyYTAy.jpg
Szerencsejáték

Hoppá! Mégis született telitalálat, és egy magyar rengeteg pénzt nyert