Pártot nem, de frizurát váltanak a politikusnők

Néha az ember meg sem ismer egy-egy politikusnőt a régi fotókon. Ennek legfőbb oka a frizura. A Bors vizsgálatából ugyanis kiderült: lehet egy politikushölgy bármilyen régen egy párt szolgálatában, a haját azért gyakran változtatja.
Néha az ember meg sem ismer egy-egy politikusnőt a régi fotókon. Ennek legfőbb oka a frizura. A Bors vizsgálatából ugyanis kiderült: lehet egy politikushölgy bármilyen régen egy párt szolgálatában, a haját azért gyakran változtatja.

Angela Merkel német kancellár hajkoronája sokáig támadások célpontjává tette a politikus asszonyt. 2000-ben még világos barna, apród frizurát viselt, és többnyire smink nélkül jelent meg a nyilvánosság előtt. Mint mondta: a rövid, egyszerű frizurát részesíti előnyben, mert azzal kevesebb gond van.
– Annak kell feltűnő smink, akinek a mondanivalója szürke - hangoztatta pár évvel ezelőtt a politikus, és ehhez mérten hajkoronájának sem szentelt túl sok figyelmet. A 2005-ös választások idején azonban bejelentkezett, Udo Walz berlini sztárfodrászhoz, ahol stílust váltott: szőke árnyalatot festettek neki, és laza, enyhe hullámokkal berakott frizurát készíttetett magának. Ráadásul öltözködése is egyre csinosabbá vált.


Hillary Clinton egykori First Lady vérbeli hippi frizurával hódította meg férjét, Bill Clintont. Miután férje elnök lett, fokozatosan vágatta egyre rövidebbre frizuráját. Az idei elnöki választásban küzdött ádáz harcban már rövid, fiúsra vágott séróval próbálta gyűjteni a szavazatokat – sikertelenül. A szőke árnyalatot mindvégig megtartotta, szerinte ugyanis világos bőréhez a világos haj dukál leginkább.


Julia Tymosenko ukrán elnök több szépségversenyt is nyert, mielőtt a politikusi pályára lépett volna. Szőke, fonott hajkoronája már-már a védjegyévé vált. Hajviselete annak ellenére, hogy konzervatívnak hat, nagy divatot teremtett: nők ezrei kérik a fodrászoknál ezt a frizurát. 2007 februárjában sokkolta a parlamentet és gyökeresen változtatott.
– Hogy minek köszönhető a stílusváltás?Semminek, néha a nők megváltoztatják a frizurájukat – válaszolta újságírói kérdésre a politikus.


Selmeczi Gabriella (Fidesz) frizurája nem sokat változott az elmúlt 13 évben. A 90-es évek divatjának megfelelően, frufrut és baloldalt elválasztott, kakastaréjként átfésült hajat hordott. Hosszú hajzuhatagához és a szőke színhez is ragaszkodik, mint mondta: a hosszú haj praktikusabb (fel lehet tűzni, össze lehet fogni, és ritkábban kell fodrászhoz járni).
– Nem nagyon kísérleteztem még más hajszínnel – mesélte lapunknak az újdonsült anyuka, aki saját bevallása szerint jókat mosolyog régi képei láttán.


Dávid Ibolya, MDF-elnök haja csak egészen kicsi korában volt hosszú, lófarokban hordta, de tini évei alatt inkább a fiús rövid frizurát részesítette előnyben. Minisztersége idején kontyot viselt, de évek óta ismét fél rövid hajat visel. A politikus úgy véli: a megújulás és a változás az emberi lét szépsége. A régi képekre fájó szívvel, de mosolyogva tekint, ha a keze ügyébe akadnak.
– Ilyenkor mindig megállapítom, hogy öregedtem, de azzal bíztatom magam, hogy az ész számít – mesélte nevetve az elnök asszony. A hajfestésről elmondta: világos barna haját csak akkor kezdte el festeni, mikor a parlamentbe került.
– Hetente, kéthetente járok fodrászhoz, évek óta ugyaoda, de radikális változtatásba a fodrászom tanácsára sem mennék bele. De persze technikai javaslatokat és kisebb változtatásokat elfogadok – nevetett a politikus.


Szili Katalin (MSZP) házelnök a 90-es évek közepén még rakoncátlan szőke fürtökkel ült a Parlament soraiban. Ahogy teltek az évek, úgy lett egyre rövidebb a politikus asszony haja. Ami a színeket illeti, enyhén barnás tónussal, és némi tupírral is próbálkozott Szili, de végül mindig a szőke árnyalatnál, és a „laposabb” hajköltemények mellett kötött ki.

Bors