Parlagfűérzékeny? Kerülje a dinnyét!

Tombol az allergiaszezon. Sokakat érint az orrfolyás, szemviszketés, folyamatos tüsszögés. Ám kevesen tudják, hogy bizonyos ételek fogyasztása fokozza a tüneteket. Ezt hívják keresztal­lergiának.
Tombol az allergiaszezon. Sokakat érint az orrfolyás, szemviszketés, folyamatos tüsszögés. Ám kevesen tudják, hogy bizonyos ételek fogyasztása fokozza a tüneteket. Ezt hívják keresztal­lergiának.

Mogyoróval indul a szezon

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója a környezetünkben található egyébként ártalmatlan anyagokra. Ezeket az anyagokat a szervezet allergénként azonosítja, melyekre ellenanyagot termel. A hazánkban élő mintegy kétezerféle növény nyolcadának pollenje – virágpora – viselkedik allergénként. Magyarországon már februárban jelentkezhetnek a tünetek: akkor a mogyoró gyötörheti az arra érzékenyeket, majd a fafélék következnek, májustól pedig a fűféléké a főszerep.

© Thinkstock

Ekkor virágzik a nyárfa is, aminek magszőre sokakat kínoz, ám kevesen tudják, hogy ez inkább az erre tapadó fűpollen miatt okoz tünetet. Maga a nyárfa pollenje ugyanis kevéssé allergén. Az egyik legagresszívabb gyomnövény a sokakat július végétől kínzó gyomféle, a parlagfű, amely akár az első fagy beálltáig képes tüneteket okozni.

© Thinkstock

Ki lehet szűrni

A keresztallergia oka az anyagok szerkezeti hasonlóságában keresendő.

– Amennyiben két szerkezet között olyan kis mértékű az eltérés, hogy a szervezet nem tudja pontosan megkülönböztetni azokat, akkor mindkét anyaggal szemben védekezéssel reagál. A legismertebbek a pollen-étel keresztallergiák, ám más keresztallergia-típusok is léteznek – mondja dr. Réthy Lajos allergológus. A szakember hozzátette: létezik olyan nanotechnológiás allergiateszt, mely 244 allergént képes szűrni. Segítségével pontosan meg lehet mondani, hogy két nyírfaallergiás beteg közül kinél okoz és milyen súlyos keresztallergiát például a földimogyoró és kinél az alma.

dr. Réthy Lajos

Óvatosan a mézes teával!

A pollenallergiásoknak nem árt vigyázni a vegyes virágmézzel, illetve a különféle gyógynövényteákkal, mert fogyasztásuk felerősítheti az allergiás tüneteket. A keresztallergénként ismert növényeket se fogyasszák, főleg ha ajak-, torok- vagy nyelvviszketést, szájüregi, illetve ajakduzzana­-tot, rekedtséget vagy légzési panaszt okoznak.

Fenyeget a keresztallergia

Ha már tudja, mi váltja ki az allergiás tüneteit, az alábbi felsorolás segít abban, milyen élelmiszerek válthatnak ki keresztaller­giát, amelyeket ezért érdemes kerülnie.

Fekete üröm: sárgarépa, petrezselyem, zeller, alma, kivi, földi­mogyoró, kömény, édeskömény, ánizs, koriander, mangó.

Háziporatka: rákféleségek.

© Thinkstock

Éger: alma, körte, cseresznye, őszibarack, mandula, mogyoró, zeller.

Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.

Földimogyoró: dió.

Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag.

Parlagfű: őszibarack, nektarin, görögdinnye, sárgadinnye, banán, tök, uborka, cukkini, paradicsom, kamilla, naprafor­gómag.

Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokádó, spenót.