Aktuális

Para: mit keresnek köztünk a holt lelkek?

Bors

Létrehozva: 2016.06.11.

<p>Hátborzongató felvétel került napvilágra: egy közép-angliai régiségbolt kamerái rögzítették, amint egy különös fehér alak mozog az üzletben. Sokak szerint egy női szellem, a bolt eredeti tulajdonosa bolyong a pultok között.</p>

Nem mindennapi video hódít az interneten. A felvételen egy jól kivehető árny a Nottinghamben lévő Hopkinson Vintage, Antiques and Art Centre boltban járja a folyosókat. 

A biztonsági kamera által rögzített felvételen vette észre a különös alakot a tulajdonos, Liam Woodgates, aki szerint a szellem csakis a 130 éves épület eredeti tulajdonosa, Mrs. Hopkinson lehet, aki valami okból kifolyólag visszajött kísérteni. A szakértők szerint a videót nem manipulálták, de arról, hogy tényleg kísértet járkál a pultok között, egyelőre csak az okkult tudományok elkötelezett hívei vannak meggyőződve. Ettől persze még nem nyer bizonyságot az, hogy visszatérő holt lelkek tényleg léteznek, de a felvétel több mint meggyőző ahhoz, hogy csak legyinteni lehessen rá.

Nem tudni, mik ezek a lények

A világ legtöbb kultúrájában fellelhetők egyébként a kísértetekről szóló történetek, de az elképzelések különböznek abban, hogy mik is ők valójában és mennyire valóságosak. Hagyományos értelemben az elképzelések szerint a kísértet egy elhunyt személy testetlen szelleme vagy lelke. Csakhogy sok esetben arra sincs megbízható magyarázat, hogy a kísértetnek tulajdonított néhai személyiségnek milyen köze van a múltjához. Általában az emberi lélekkel kötik össze a szellemeket, és nem véletlen, hogy a népszerű elmélet szerint a kísértetek azoknak a szellemei, akik erőszakos halált haltak vagy öngyilkosok lettek. Azt sem lehet pontosan tudni, hogy miért is vannak közöttünk. Ha itt rekedtek az élők között, akkor mi lehet még az élet után? Arról is megoszlanak a visszajárók létezésében hívők között a vélemények, hogy a kísértetek valós lények, vagy csak a kiválasztottak számára valóságossá váló teremtmények.

A technika itt is segít

Egy azonban biztos: a technika fejlődése ezen a téren is áttöréssel kecsegtet, hisz – a fent említett legutóbbi felvételhez hasonlóan – ezzel bizonyítékok sokaságával igazolhatják hitüket a jelenséggel foglalkozók a kísértetek létezésére. Noha a szkeptikusok ezeket is kétkedve fogadják, a fényképek, a hang- és filmfelvételek objektivitása aligha kérdőjelezhető meg. Komoly szakemberek közreműködésével nem egy dokumentum- és ismeretterjesztő film készült a paranormális tevékenységekről, melyekben az eseményeket átélő személyek is szerepeltek. A világháló egyik, a témában otthonos szakírója a Nulladik típusú találkozások egyik adását említi, amelyben szerepelt néhány tudós, akik felvételt készítettek egy akkor már több éve halott férfiról, akit a családja is tudott igazolni.

A hitetlenek is érzik jelenlétüket

Nem egy sorozat készült, Anglia szellemjárta kastélyairól, és azokról az emberekről, akik saját bőrükön tapasztalták a kísértetjárást. A megkérdőjelezhető egyedieken kívül léteznek közösségi élmények is, amiknek valóságtartalmát nehéz megkérdőjelezni. Az egyik történet szerint például egy Lands End-i fogadóban észleltek különös jelenségeket. Bár az új lakókat figyelmeztették a helybéliek, hogy a hely kísértetjárta, mégis beköltöztek.

A fogadó nagy hálószobájában kivétel nélkül mindenki kényelmetlenül érezte magát, de mégis sikerült rávenni egy párt hogy aludjanak ott. Három napig nem is történt semmi különös, de a negyedik napon a pár női tagja arra ébredt, hogy rettenetesen hideg van, úgy érezte, mintha le lenne kötözve, valamint fuldoklott, és mindezt egy női alak nézte az ágya végéből. A leírása alapján kiderült, hogy csakis a szoba egy korábbi lakója lehetett a nő az ágy végéből. A neve Annie George, akit meggyilkoltak a 19. században. A helyi történész szerint Annie-nek köze volt egy rablóbandához, majd miután a főnök – Annie főbérlője – és még páran Annie miatt került börtönbe, a helyiek a nőt cövekekhez kötözték a tengerparton, és várták, hogy a dagály végezzen vele. Annie akkor meghalt, de szellemét a házban azóta is minden ott lakó megszenvedi.

Turistákat csalogatnak velük

Közismert egyébként, hogy Angliában néhány helyre már csak a szellemek miatt is ellátogatnak az emberek. A szigetország az elhagyatott ősi kastélyaival, több száz éves házaival az lett, ami Erdély a vámpíroknak: éden a szellemvadászoknak, kutatóknak vagy csak az egyszerű kíváncsiskodóknak. Nem véletlen tehát, hogy pár éve újra feltűnhetett Anglia erdeinek legfélelmetesebb alakja, a fekete szemű és kétségbe­-esetten segítségért kiáltó szellemgyermek. A kislányszerű alakot legutóbb Staffordshire megye erdőségeiben észlelte egy brit nő, aki kirándult a lányával, amikor sikolyt hallottak, ám hiába rohantak a hang felé, nem találták annak forrását. Az egyik pillanatban az anya egy tíz év körüli kislányt pillantott meg maga mögött, aki kezeivel a szemét takarta. A nő ekkor megkérdezte, hogy jól van-e, mire az aprócska alak felfedte a szemei helyén ülő koromfekete sötétséget. Az anya ijedtében hátrahőkölt, megragadta a gyermekét, de mire visszafordult, már nyoma sem volt a jelenésnek. Az esettel Lee Brickley paranormális detektív (és több témába vágó könyv szerzője) is foglalkozott, hisz nagynénje több barátjával együtt is látott egy fekete szemű kislányt a környéken, aki szintén segítségért kiáltott, még 1982-ben.

Ördögűzők és rendőrök is keresték

Az ügy kapcsán akkor rendőrségi eljárás és keresés indult, ám nem járt sikerrel. Akkoriban még kevesen gondoltak arra, hogy paranormális jelenség állhat az eset mögött, a későbbi nagynéni elbeszélései alapján ugyanis teljesen valósnak, „hús-vérnek” tűnt a gyermek alakja. Aztán két éve a Daily Star újságírói a világ egyik legtapasztaltabb ördögűzőjével, Ian Lawmannel keresték fel az észlelések helyszínét, és immár hivatalos információk alapján is kiderült, hogy 1967-ben egy Christine Darby nevű hétéves kislány maradványait találták meg a közelben: ott szabadult meg a holttesttől. Nem mellesleg több, egymástól független amerikai észlelést is feljegyeztek már csapatba verődött, fekete szemű gyer­mekekről, akik az ajtókon kopogtatva kérik, hogy engedjék be őket.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27390_resized.jpg?avcount=1713964511
origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27394_resized.jpg?avcount=1713964511
origo.hu

Meghökkentő videó jelent meg Putyin rettegett szövetségeséről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157932_auto_resized.png
metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158568_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17147729_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158685_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Megválasztotta a Zsinat új lelkészi elnökét a Magyar Református Egyház

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27391_resized.jpg?avcount=1713964511
origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155579_auto_resized.jpg
travelo.hu

Különleges, ám rendkívül mérgező növény nyílik a Hortobágyon és erdeinkben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713964511
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152650_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Ez elfogadhatatlan" – balhé a TV2 stúdiójában, majdnem hazaküldték a műsor sztárját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében