Aktuális

Őszi bogyóhatározó – Finom a som, gyilkos a nadragulya

Bors

Létrehozva: 2019.10.14.

Ön is szokott csipegetni terméseket kirándulás közben? Jól nézze meg, mit kóstol, mert akár gyomormosás  is lehet a vége! A gyerekek esetében kis mennyiség is árthat.

Forrás: shutterstock

Csalóka a bogyó

Az ősszel különböző színekbe boruló erdő sok embert vonz. Ilyenkor olyanok is kilátogatnak a természetbe, akik egyébként nem szoktak. Ezzel csupán annyi a baj, hogy a mostanság érő bogyókat sokan megkóstolják, mondván, hogy tudják, milyen növényről van szó, és finom a termése. Lencsés Rita gyógynövényszakértő is figyelmeztetett már kirándulót azért, mert a bogyó, amit éppen meg akart enni, nem az volt, amire az illető gondolt.

– A termések nagyon hasonlítanak egymásra. A fekete berkenyét is össze lehet mással keverni, de például a galagonya is hasonlít az ostormén bangitára – kezdte a szakértő.

Ne lakott területen

A kirándulás általában városból vagy faluból indul, de nem érdemes megállni rögtön az első bokornál, ami szembejön. A lakott területhez közeli ré­szekre kikerülhetnek dísznövénymagok vagy föld, amiből életre kel a növény, és máris egy bogyós bokor.

– Nagyon fontos, hogy ki­rándulás közben a gyerekekre is figyeljünk, mivel ők hajlamosak mindent a szájukba venni – tanácsolja Lencsés Rita.

Rögtön jön a „hasbaj”

Ha mérgező bogyóról van szó, akkor elég 1-2 darabot megenni ahhoz, hogy megjelenjenek a tünetek. A gyomorfájdalom, a hányás, az émelygés már akkor előjön, amikor a termés a gyomorba ér. A bogyótól függően akár gyomormosásra is szükség lehet, ezért ha rosszul érzi magát, azonnal menjen orvoshoz, és vigyen magával a termésből is!

Gombát szakértővel

Az Országos Mentőszolgálat felhívja a figyelmet arra, hogy az erdőben saját kézzel leszedett gombát nem szabad ellenőrzés nélkül megenni! A kosárba gyűjtött élelemmel első útja a bevizsgálóhoz vezessen! Rossz hír, hogy ha került mérgező gomba a gyűjteménybe, akkor mindet ki kell dobni, mert megfertőzi a többit. Legyen résen, mert az ebbôl készült gombapaprikásból egy kanál is mérgezést okozhat.

Galagonya – EHETŐ

Leginkább a Bükkben elterjedt, a fa fiatal levelét nyersen salátába is tehetjük, virágaival likőröket ízesíthetünk. A gyümölcs nyersen is finom, de isteni lekvárként is.

Kökény – EHETŐ

A szilva egyik rokona, termése a borókához hasonlít, amely apró, kékesfekete, csonthéjas. Ízletes mártás készíthető belőle, mézzel pedig gyógyhatású lekvár.

Húsos som – EHETŐ

Általában erdőszéleken találkozhatunk vele, mert a na­pos helyeket kedveli. Gyümölcse kellemes ízű. Manapság kertekbe is gyakran ültetik főként díszcserjének. Savanykás ízű szörpként, de lekvárt is gyakran főznek belőle.

Csipkebogyó – EHETŐ

Ugyanúgy, mint a kökény, akkor igazán finom, ha megcsípi a dér. Az első őszi fagyok idején ér be. A túlérett bogyó édes, de C-vitamin-tartalmának nagy része ekkorra már elvész.

Fekete bodza – EHETŐ

Nemcsak a bo­gyója, a virága is ehető, de vi­gyázzon, mert a zöld részei mérgezőek. Érdekessége, hogy bogyójából még levest is ké­szíthetünk, egyes helyeken pedig pálinkát főznek belőle. A zöld részei mérgezőek. A leveleket azonban ne dobja ki, mert ha a komposztba dobja, gyorsítja az érést.

Tiszafa – MÉRGEZŐ

Hazánkban őshonos, 10–20 méter magasra nő. Piros húsos magköpenye ugyan nem mérgező, de a benne rejlő mag annál inkább.

Fehér fagyöngy – MÉRGEZŐ

Egész Európában elterjedt fél­élősködő, leginkább a fákon, cserjéken bokrosodik. Ter­mé­se fehér, késő ősszel érik, és ugyanúgy mérgező, mint a levelei. Hatóanyagait egyébként vérnyomáscsökkentők előállításához használják fel.

Tűztövis – MÉRGEZŐ

Nagyon dekoratív díszcserje, ezért számos is­kola, óvoda és park ud­varát díszíti. Jó né­hány fajtája van, ilyenkor a legszebb a sűrű termése miatt. Apró bogyók nagy mennyiségben mérgezést okoznak.

Nadragulya – MÉRGEZŐ

A mérsékelt öv egyik legmérgezőbb növénye. Az 50–100 centiméter magas, gazdagon elágazó szárú, évelő nyirkos lomb- és elegyes erdőkben érzi jól magát, így ha arra kirándulunk, kerüljük el. Termése fényes, fekete bogyó, amiből már pár szem is halált okozhat gyerek esetében!

Fagyal MÉRGEZŐ

Az olajfafélék közé tartozó fagyalok közül Európában a közönséges fagyal honos. Termése fekete vagy kékesfekete bogyó. Ezzel a növénnyel is vi­gyázni kell, mert a fagyalfajok kérge, levele és bo­gyói is mérgezőek.

Kerti madárbirs – MÉRGEZŐ

A tűztövishez hasonlít. Termése apró, rózsaszín vagy fényes piros, de lehet narancssárga, barna vagy fekete al­matermése is. Néhány egész télen a hajtásokon marad. Enyhén mérgező, inkább csak nézze!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144289_auto_resized.jpg
origo.hu

Migránsok okozták balesetet a Liszt Ferenc repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt - fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27222_resized.jpg?avcount=1713569417
origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145100_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Alig ismert magára: a mai napig bánja szépészeti beavatkozásait a Jóbarátok sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145738_auto_resized.png
hirtv.hu

Vezércikk - Orbán Viktor: Húsz éve minden európai választást megnyertünk + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142129_auto_resized.jpg
ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134554_auto_resized.jpg
vg.hu

Ő Bíró Ada, a köztévé új mesterséges intelligencia műsorvezetője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27223_resized.jpg?avcount=1713569417
origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713569417
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713569417
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17129520_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ettől elolvadsz: ilyen édesek Rúzsa Magdi hármas ikrei a misére ment – fotó!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141005_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kedves párbeszédbe kezdett Kudlik Júlia és Bíró Ada

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/IzobYAUPf4-jlaB8z4BCyiO9Gs7AbBaKJk8LCzTy7aw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2MTFlZTQwNmNmZjQ0ZWViNWI3MTI4NDE3MzRiYjEz.jpg
Para

„Olyan volt, mintha jöttek volna utánunk” – rémisztő, mik történtek a magyar szellemkórházban

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/fXZC9zgrIxMs0KQAVMs58EPcxoGV_sf9LI1N5FPAGNo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YWU1ZTNmNjRjYzRjOTRiN2EwZDI5MDY0YTg3MjVi.jpg
Nemzet

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól