Aktuális

Összekarmolt arccal látták a hajléktalant a soroksári kocogó nő halála után

Munkatársunktól

Létrehozva: 2018.09.10.

A gyilkosság után a Soroksári Napokon is feltűnt a Kardosné Gyurik Krisztina meggyilkolásával gyanúsított hajléktalan, akinek össze volt karmolva az arca. Ezt állította a Borsnak egy szemtanú. R. Szilveszter a szörnyű tette előtti napokat is a környéken töltötte, és úgy tűnik: kifigyelte áldozatának útvonalát is. Majd lesben várt, hogy ölhessen.

Betörés miatt ül

Szenzációs bejelentést tett a rendőrség a hétvégén: van gyanúsítottjuk a 2013. szeptember 25-i, azóta az egész országot lázban tartó soroksári kocogós gyilkosságban. Az akkor 35 esztendős (ma 40 éves) R. Szilveszter alig egy hónappal azután vonult börtönbe, hogy – a rendőrség gyanúsítása szerint – a főváros XXIII. kerületében, Soroksáron megerőszakolta és megölte a futni indult Kardosné Gyurik Krisztinát. Ám ehhez képest piti ügy miatt varrták be: víkendházakba tört be Siófokon, az egyikbe pedig be is költözött, így kapták el a rendőrök. A szakmája szerint asztalos, de betörésekből és tolvajlásból élő hajléktalan férfitól akkor nem vettek DNS-mintát, mert öt éve ez még nem volt kötelező.

Hatalmas ember

Hátborzongató, de a nagydarab, hosszú hajú, ezért nagy feltűnést keltő Szilveszter napokkal a gyilkosság után megjelenhetett egy soroksári rendezvényen. Egy, a Borsnak megszólaló helybélinek gyanús is volt: – Ott állt ez a hatalmas ember egy kisebb, általunk is ismert hajléktalannal, az arca pedig össze volt karmolva. Most, hogy látom a róla közzétett képet, biztos vagyok benne, hogy ő volt az – mondta, és állította: akkor értesítette is a rendőrséget a gyanús alakról. – Tőlem, sok más környékbelivel együtt DNS-mintát vettek, ki is hallgattak, öt évig nem volt nyugtom az ügy miatt – tette hozzá. Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint R. Szilveszter egykor Soroksáron élt, a gyerekkorát is ott töltötte, de a gyilkosság idején már ritkábban lehetett látni arrafelé, hiszen hajléktalan volt. Ez ma­gyarázat lehet arra, hogy az idézett helybéli miért nem futott össze vele többször.

1771 DNS-t vizsgáltak meg

A rendőrség az ügyben a csaknem öt év alatt 330 ezer embert ellenőrzött, közülük 391-et ki is hallgatott. DNS-mintát 1871 férfitól vettek, közülük 1771-et sikerült megvizsgálni múlt hét közepéig, amikor kiderült, hogy megfoghatták a gyilkost. – Meg kellett tanulnunk ennek a nőnek az életét – mondta Petőfi Attila.

Állítja: lovag volt

Augusztus elején a rendőrség mint „a soroksári térséghez egykor kötődő személyt” ellenőriztette Szilvesztert is a büntetés-végrehajtással. Önként adott DNS-mintát, és ekkor már pontosan tudhatta, hogy öt évvel a gyilkosság után vége: lebukott. A 36 évesen elhunyt Krisztina holttestén, a holmijain és a gyilkossághoz használt kötélen is találtak biológiai nyomokat, így biztosra vehette, hogy ez alapján azonosítani tudják. R. Szilveszter, bár nem tett beismerő vallomást, „jegyzőkönyvön kívül” valószerűtlen magyarázattal szolgált. Arról beszélt a rendőröknek, hogy a gyilkosság napján látott a helyszínen egy férfit, aki verekedett egy nővel. Ő a „lovagiasság szabályai szerint” leszállt a biciklijéről, és megpróbálta megvédeni a nőt. Megütötte az ismeretlent, ami miatt megsérült a keze. Amikor a támadó megfutamodott, R. Szilveszter eltolta a biciklit, és azt már nem tudja, mi történt a nővel.

Életfogytiglant kaphat

Petőfi Attila vezérőrnagy szerint a hajléktalan férfi öt éve készült erre, de a története a bizonyítékok alapján cáfolható. A nyomozó állítja: az ügyben ezek után annak ellenére sincsenek bizonyítási problémák, hogy a gyanúsított nem tett beismerő vallomást. Az öt évig tartó nyomozás során nehéz volt megtalálni a tettest, hiszen az már pár hónappal az eset után kiderült: semmilyen módon nem köthető az áldozathoz. A jelenleg betörésekért, lopásokért jogerős büntetését töltő R. Szilveszter 2020-ig ülne börtönben, de ha különös kegyetlenséggel, aljas indokból elkövetett emberölés miatt is elítélik, gyakorlatilag biztos, hogy életfogytiglan vár rá.

Reméljük, rácsok mögött marad örökre

Krisztina családja az elmúlt fél évtizedben ezzel az üggyel kelt és feküdt. Rengeteg álmatlan éjszaka után végre úgy tűnik, elégtételt kapnak: „Végre megvan a gyilkosod! Emlékeinkben velünk élsz, amíg élünk. Nyugodj békében!” – üzente elhunyt feleségének a Facebookon Kardos Lajos, miután megtudta, hogy ki ölte meg. – Teljes sokként ért a bejelentés, de már jobban vagyok. A fiunk is nagyon örült a hírnek. Krisztinát már semmi nem hozza vissza, de óriási megnyugvás számunkra, hogy a gyilkosa rács mögött van azóta. Reméljük, ott is marad örökre – mondta a Borsnak a megtört özvegy. – Nemrég volt a születésnapom. Csodálatos ajándék, hogy végre megtudták, ki az a féreg, aki elvette az egyetlen gyermekemet – nyilatkozta zokogva Krisztina édesanyja a TV2 Tényeknek. – Éjjel-nappal fenn vagyok, és csak a kislányomra gondolok. Arra, hogy milyen volt kicsinek, milyen volt, amikor férjhez ment, amikor az unokámat megszülte. Rettenetesen hiányzik. Az asszony kívánsága: a lánya fotóját kötelezően tegyék ki a tettes cellájának falára, hogy mindennap lássa.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162260_auto_resized.jpg
origo.hu

Bugyiban és melltartóban fotózták Megyeri Csillát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27452_resized.jpg?avcount=1714114820
origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Nem áll nekem túl jól a full HD” – Így Látta magát a Házasság első látásra sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163322_auto_resized.jpg
vg.hu

Waberer's: kiderült, ki áll a milliárdos nagybevásárlás mögött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163279_auto_resized.jpg
ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163772_auto_resized.jpg
mandiner.hu

„Szürke a cella” – nyílt levelet írt magyar börtönéből az olasz antifa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27450_resized.jpg?avcount=1714114820
origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159499_auto_resized.jpg
travelo.hu

Nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163611_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdermedtek a járókelők: narancssárga UFO tűnt fel felettük

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163922_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros