Aktuális

Őrület, miket találnak a külföldről érkező csomagokban, már a külseje elárulja a gyanús küldeményt

B. B.

Létrehozva: 2018.10.07.

Marihuána a DVD-tokban, szteroid a gyümölcslés tasakban, haditechnikának is beillő drón sima csomagként feladva – a Liszt Ferenc reptér postai központjában mindennapos fogásnak számít. Évi 380 milliós kárt okozna, ha nem szűrnék ki

Forrás: Bánkúti Sándor

Szigorú tekintetekkel, mindent látó kamerarendszerrel találja szembe magát az, aki belép a Magyar Posta egyik legszigorúbban őrzött intézményébe, a Liszt Ferenc reptéren megbújó Nemzetközi Posta Kicserélő Központba. Nem csoda, hiszen ezen a helyen megy át az összes olyan feladott levél és csomag, amelyet külföldről küldenek az országba. Az itt dolgozó, szinte maroknyi, de képzett vámtiszt feladata tehát az, hogy a legkülönlegesebb technikákkal kiszúrja és kiválogassa a napi több tonna levél és csomag közül azokat, amelyek veszélyesek lehetnek, legyen szó akár ijesztő elektromos blokkolóról, még a vegyészek számára is ismeretlen drogokról vagy akár milliós értékű, álcázott technikai holmikról és lopott műkincsekről.
Ismeretlen küldemény tonnaszámra

– Az országba beömlő küldemények 98 százaléka hozzánk érkezik – magyarázza a Borsnak a hely vezetője, Sepsi Edit pénzügyőr ezredes, a NAV Reptéri Igazgatóságának vámszakmai vezetője. A magyarok évente közel négyszázmilliárd forint értékben rendelnek külföldről. 

– Ez napi 40-100 tonnányi árut jelent, ezek a postaforgalommal vagy a légi integrátorokkal – például a DHL, FedEx, UPS vagy TNT – érkeznek hozzánk. Ezeket itt, a NAV reptéri igazgatóságán leteszik. Az in­tegrátorokkal szerencsénk van, ők előre küldik az adatokat a szállított árukról, de a nemzetközi postaforgalommal tonnaszámra érkezik a teljesen ismeretlen küldemény – szögezi le az ezredes. Ezeken először egy biztonsági ellenőrzést végeznek. – Mi vagyunk az unió külső határának védőzónája, így még több felelősség van rajtunk. Vámszempontból vannak veszélyes országok, az innen érkező árukat már alapvetően kiemelten kezeljük.

Tapintással is szűrnek

A dolgozóknak embert próbáló feladatuk van: döbbenetes, de a több száz bálányi csomagkupacból első körben mindössze árulkodó jelekkel és kézi tapintással, manuálisan kell kiszűrniük a gyanús csomagokat.

– Képzett szakemberek, akik már a feladóból, a csomag jellegéből, stílusából meg tudják állapítani, hogy szortírozni kell-e, azonnal kiszűrik, melyik csomagban nagyobb értékű az áru, mint a feltüntetett ár. Annyira rutinosak, hogy az általuk kiválasztott gyanús csomagok 80 százaléka valóban az. Egy év alatt ezzel közel 380 millió forintos kárt okozhatnának a költségvetésnek a feladók – mondta a szakember.

Ezután a gyanús küldemények egy részét röntgenen is megvizsgálják, naponta közel 200 levél kerül a szkenner alá, ezek közt egészen elképesztő dolgokat találni: akár telefonként feladott több százezres autódiagnosztikai készülékek hamisítványait és haditechnikai eszköz­-nek is beillő drónokat vagy éppen lopott műkincseket.

A drog a sláger

A drogok és az ébrenlétet fenntartó illegális gyógyszerek a fesztiválszezonban és vizsgaidőszakban elképesztő mennyiségben ömlenek be külföldről.

– A szintetikus kábítószerek és a por állagú drogok általában Ázsiából érkeznek, idén olyan sokat fogtunk el, hogy már júniusban túlléptük a tavalyi mennyiséget – vette át a szót az ott dolgozó Dajka Zsolt őrnagy. Ők már találkoztak mindennel: gyümölcslés tasakba töltött szteroidtól kezdve, egészen a vákuumozott drogig.

– Ha vákuumozzák, tudják, hogy a kutya nem érzi meg, de nekünk is megvannak a magunk trükkjei. Például, aki egy DVD-t ad fel, arról pontosan tudjuk, hogy valami nem stimmel. Ki az, aki a mai internetes világban postán küld DVD-t Dél-Amerikából? Fogadni mernék, hogy ebben is van valami – mutat fel egy DVD-t a gyanúsnak ítélt, így félretett csomagok közül. Az elfogott küldeményt kinyitja, és kiderül, hogy a szimata nem csalt, a doboz valóban egy ismeretlen drogot rejt.

– A marihuánát és a tablettát helyben leteszteljük, azonban vannak olyan gyanús és ismeretlen anyagok, amelyeket biztonsági okból nem nyitunk ki itt a helyszínen, ezeket rögtön továbbküldjük laborvizsgálatra a NAV Szakértői Intézetébe – csomagolja óvatosan vissza a droggal teli zacskót.

A fél országot megbéníthatta volna

– Sokan nem is sejtik, milyen felelősség van itt az embereken. Az értékes infokommunikációs eszközök, a hamisított műszaki cikkek, a műkincsek és a drogok mellett nagyon sok, soha nem látott, potenciálisan veszélyes technikai eszköz is érkezik. Szűrtünk ki olyat, amely a bekapcsoláskor az egész posta telefonforgalmát leblokkolta, míg egy másikról a bevizsgálás után kiderült, hogy a fél országot megbéníthatta volna – sorolja Sepsi ezredes, de elárulja: van olyan szerkezet, amelyet fel sem ismernek, ezt azonnal szakértői vizsgálatra küldik.

A tengernyi küldeményt manuálisan már nem lehet sokáig fennakadás nélkül feldolgozni. – A NAV és a Posta is dolgozik azon, hogy az ügyfél előre megadhassa azokat az adatokat, amely a rendelt áru paramétereit, a vételár ki­utalását tartalmazza. Az előre küldött adatok nagyban könnyítenék a vámeljárást, így a tisztességes ügyfelek hamarabb jutnának a megrendelt küldeményekhez. A csalóknak ezután sem lesz sok esélyük.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27399_resized.jpg?avcount=1713980717
origo.hu

Rendkívüli: ezt lépi a kormány a háborús üzemanyagárak miatt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27400_resized.jpg?avcount=1713980717
origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156827_auto_resized.jpg
life.hu

Katalin betegsége Lajos herceg 6. születésnapi fotójára is rányomta a bélyegét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159410_auto_resized.jpg
vg.hu

Megkérdezték a magyar fiatalokat, milyen autót vennének – nem erre a válaszra számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155020_auto_resized.png
metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153858_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Elájult a román utazóblogger attól, amit Magyarországon látott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27393_resized.jpg?avcount=1713980717
origo.hu

Több idős nő is felébredt a halottasházban - horrorfilmbe illő események játszódtak le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17146288_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151614_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158110_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében