Aktuális

Örökre megsebzik a gyerek lelkét az alkalmi pofonok

Bors

Létrehozva: 2016.05.24.

Nem fáj a gyereknek, ha néha kap egy pofont – gondolják még napjainkban is néhányan. Ők nem tudják, hogy milyen jelentős hatással van a gyerek lelkére még az alkalmi tettlegesség is.

Forrás: Thinkstock

Talán a szülő végső elkeseredése, talán a tudatlansága, esetleg az ő gyerekkorából hozott minta miatt jár el az anya vagy az apa keze időnként. Egy koki, egy pofon, egy ütés a popsira – van, aki úgy gondolja, ez aztán nem árt a gyereknek, sőt még csak nem is fáj neki annyira, hogy félnie kelljen tőle. Ez azonban egy hatalmas tévedés! A pofont adó egyrészt nem érzi, hogy milyen fizikai fájdalmat okoz, és valószínűleg azt sem méri fel, hogy mekkora rémületet vált ki az aprócska gyerekből ezzel az agresszióval. Nem beszélve a megalázásról.

Egy új amerikai tanulmány most pontosan körbejárta a témát, és egyértelmű bizonyítékokat hozott arról, hogy még a néha-néha eljáró kéz is súlyos lelki sérüléseket okoz a gyermeknek, egy életre nyomot hagy benne. 

A University of Texas és a University of Michigan kutatói ötven éven keresztül figyeltek meg több mint százhatvanezer gyermeket, az adatok konkrét válaszokat adtak. 

– A szülők nem gondolnak bele abba, hogy az időnként kiosztott pofon hosszú távon milyen károkat okoz, nekik ilyenkor csak az jár a fejükben, hogy azonnal érjék el azt az eredményt a gyerek viselkedésében, amit akarnak – írta le tanulmányában Elizabeth Gershoff, az University of Texas professzora. Úgy gondolják, hogy egy pofon teljesen más, mint egy kemény ütés. Ez tévedés. Mindkettő ugyanolyan negatív hatással van a gyerekre, a pofon legfeljebb csak valamivel kisebb mértékben.

Ellentétes hatás

Az alkalmi pofonokkal a szülő pont az ellenkezőjét éri el annak, amit akar. A gyerekeknél a memória csak később alakul ki, körülbelül négyéves koruk után, de az ennél korábban kapott pofonok is megmaradnak tudat alatti tapasztalatként. Azok a gyerekek, akiket ért már ilyen atrocitás, a kutatás adatai szerint később jóval dacosabbak, agresszívabbak és antiszociálisabbak voltak, mint a többi, pofonok nélkül fejlődő gyerek. 

Egy másik következménye, hogy negatív hatást gyakorolnak az IQ fejlődésére, vagyis az alkalmi pofonok butíthatják a gyereket. 

A megalázás ugyanaz

Még a látszólag kicsi pofon is számít, mivel az ezzel járó megalázottság érzése ugyanakkora, mint az erősebb ütésé. A test és a lélek egyaránt fáj. De az erőszakot nem csak fizikálisan, hanem verbálisan is el lehet követni a gyerek ellen. A „te gazember”, a „nem vagy jó semmire” és a hasonló mondatok is nagyon rossz hatással vannak a gyerekre. Ezek is ugyanúgy csattannak rajta, mint egy nagy pofon. 

Mit tehet a szülő, ha elveszíti a türelmét?

A szülők gyakran válnak türelmetlenné a sok munka, a túlterhelés, az anyagi gondok és az egyéb „felnőttes” dolgok miatt. Megesik, hogy ez a stressz aztán a gyereken csattan. Sokuk azonnal megbánja, ha eljár a keze, de ennek hatásait már nem lehet visszaszívni, így a megelőzésre kell figyelni. Aki tudja magáról, hogy hajlamos a gyors hangulatváltozásra és az agresszióra, annak ajánlott egy antiagresszió-tréningen részt vennie. Megoldást jelenthet még a stresszűző gumilabda is, bár ennek sokszor nem veszik komolyan a jótékony hatását. Tartson a keze ügyében egy ilyen labdát, és ha érzi, hogy mindjárt elborul az agya, akkor szorítsa meg néhányszor és lassan engedje ki. Ez egy kis szelepként működik, szinte kiengedi belőlünk a haragot. 

Idegesítő helyzetek és megoldásuk

Evés: a gyerek nem hajlandó megenni az elé tett ételt. Ilyenkor nevezzük el vicces néven azokat, pél­dául a halat tengeri csir­kének, vagy a húsos babot cowboy babnak. Így szívesebben megeszi azokat.

Esés miatti fájdalom: a gyerek elesik, felhorzsolja a térdét, de sokáig nem akarja abbahagyni a sírást. Ilyenkor elterelhetjük a figyelmét azzal, hogy szólunk neki, hogy ezt a sebet lefotózzuk, hozza ide a fényképezőgépet. Míg ezzel és a fotózással foglalkozik, biztosan lenyugszik. 

Nem akar lefeküdni: helyezzünk egy anyagból vagy szúnyoghálóból készült baldachint az ágya fölé, és játszszuk el, hogy sátorozni megy. Így sokkal érdekesebb lesz ágyba bújni. 

Kapcsolódó véleménycikkünk itt.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27412_resized.jpg?avcount=1714024824
origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27407_resized.jpg?avcount=1714024824
origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160463_auto_resized.png
hirtv.hu

Iránytű Intézet: Magyar Péteré a legerősebb ellenzéki párt, de a Fideszt nem veszélyezteti + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155409_auto_resized.jpg
ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157187_auto_resized.jpg
vg.hu

Karácsony Gergely váratlanul elismerte: hibát követtek el és nem marad így a nagykörúti kerékpársáv – változhat a Lánchíd forgalmi rendje is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27406_resized.jpg?avcount=1714024824
origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158702_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160835_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Miért nem jött vissza játszani?" - elkékült és holtan esett össze a 10 éves, mosolygós kisfiú

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158110_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160763_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Úgy voltam vele, hogy ilyen nem fog sűrűn előfordulni" - Marics Peti félmilliót bukott

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében