Orbán Viktort kedvelik a legkevésbé

Ki a legellenszenvesebb politikus? – kérdeztük itt, a BorsOnline-on olvasóinkat. Korábban az ellenzé­kieket vettük górcső alá, most a kormányoldal jön. Orbán Viktor mindent vitt…
Ki a legellenszenvesebb politikus? – kérdeztük itt, a BorsOnline-on olvasóinkat. Korábban az ellenzé­kieket vettük górcső alá, most a kormányoldal jön. Orbán Viktor mindent vitt…

Az ellenzékiek közül Gyurcsány Ferenc lett a legellenszenvesebb politikus a BorsOnline szavazásán. A korábbi miniszterelnök a Borsnak ennek kapcsán elmondta: szerinte egyáltalán nem fontos egy politikus esetében, hogy mennyire népszerű. Ezután a kormánypárti politikusokra lehetett szavazni, ahol Orbán Viktor jelenlegi kormányfő sokkal magabiztosabban végzett az élen, mint Gyurcsány.

– Elsőre talán meglepő lehet a végeredmény, hiszen mostanában nőtt Orbán népszerűsége, de ha azt nézzük, hogy mennyire megosztó személyiség a miniszterelnök, már kevésbé. Őt a baloldaliak, a liberálisok és a jobbikosok is elutasítják, saját oldalát a Fidesz-KDNP tábort viszont az ő személye tartja össze – elemezte az eredményeket a Borsnak Kiszelly Zoltán politológus, aki a listán szereplőket egyenként is jellemezte.

Úgy véli, az, hogy a döntőben Orbán Gyurcsánnyal csap össze a legellenszenvesebb politikus címéért, jól mutatja, hogy a közélet még mindig kettejükről, a kettejük harcáról szól.

– Úgy tűnik még mindig ők mozgatják meg legjobban az embereket. Megosztó személyiségek, szeretni és gyűlölni is lehet őket. A döntőben valószínűleg az veszít majd, akit a kisebbik rossznak tartanak.
Kerestük a listával kapcsolatban a Miniszterelnöki Sajtóirodát, hogy Gyurcsányhoz hasonlóan Orbán véleményét is kikérjük, de sajnos nem kaptunk választ.

Kialakult a döntő mezőnye. Az ellenzékiek közül Gyurcsány (22,4%) mellett a jobbikos Novák Előd (20,5%) és az MSZP-s Szanyi Tibor (12,5%) került a fináléba. A kormánypártiaknál Orbán Viktor, L. Simon László államtitkár és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jutott tovább.

A második szavazás végeredménye és Kiszelly Zoltán politológus kommentárja

1. Orbán Viktor (Fidesz) 26,6%
Megosztó személyiség, az ellenzékiek elutasítják, de a Fideszt ő tartja össze.

2. L. Simon László (Fidesz) 12,4%
Rendszeresen foglalkozik a különböző ügyeivel a bulvársajtó is, ezért végzett elöl.

3. Semjén Zsolt (KDNP) 11,3%
A vadászat nem népszerű, pártját pedig sokan ódiva­túnak tartják.

4. Harrach Péter (KDNP) 10,3%
A vasárnapi boltbezárást sokan elutasítják, amit viszont vele azonosítanak.

5. Lázár János (Fidesz) 11,1%
Még emlékeznek a tavalyi ügyeire, ő a kormány egyik arca, így az elégedetlenség hozzá is kötődik.

6. Kövér László (Fidesz) 9,8%
Neki elég erős a hozott pontszáma a korábbi nyilatkozatai miatt, amit pár havonta újakkal fejel meg…

7. Deutsch Tamás (Fidesz) 7,7%
Csibészes, néha szókimondó, de belefér a karakterébe, ami miatt megbocsátóbbak vele az emberek.

8. Rogán Antal (Fidesz) 6,6%
Meglepő, hogy Lázár ennyivel előrébb végzett nála, mert hasonlóan régen voltak az ügyeik.

9. Selmeczi Gabriella (Fidesz) 3,2%
Kezd kikopni a köztudatból, mióta nem szóvivő, keveset szerepel.

10. Kósa Lajos (Fidesz) 2%
Néha ellentmondásosak a nyilatkozatai, ezek a jelek szerint csak az újságíróknál verik ki a biztosítékot.