Aktuális

Orbán Viktor: Most a legerősebb fegyver az önuralom

Bors, MTI

Létrehozva: 2020.04.10.

A mostani koronavírusjárvány-helyzetben a legerősebb fegyver továbbra is az önuralom, és ha az emberek tudnak egymástól elegendő távolságot tartani, akkor ez működik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott nagypénteki interjúban.

A kormányfő szerint az egészségügyi dolgozók, orvosok és ápolók 20 százaléka fog megfertőződni.

A miniszterelnök szerint "nem akarjuk, hogy spanyol vagy olasz állapotok legyenek, amikor a járvány tetőzik, rendezettség kell a kórházakban", aminek "a kulcsa a felkészültség".

A kormányfő szerint vannak országok, amelyekben "már látják a fényt az alagút végén, én még nem látom". De "van egy nagy méretű laboratóriumunk, Ausztria, ahol minden korábban jelentkezik", ezért Orbán külön csoporttal figyelteti a szomszéd országot, "nézem, mi jött be az osztrákoknak és mi nem".

***

FRISSÍTÉS

Hetente döntünk arról, hogy fenntartjuk, vagy szigorítjuk a kijárási korlátozást. Azon az állásponton vagyok, hogy legyen egy országos fegyelem, a polgármestereknek pedig helyben meghagyjuk a lehetőséget az esetleges enyhítésekre - jelentette ki a miniszterelnök.

Miután most a csoportos megbetegedések felől haladunk a tömeges megbetegedés irányába, ezért vártunk ki, hogy hátha szigorúbb döntéseket kell hozni.A szívem szerint vártam volna a mai napig, de mivel ma már ünnep van, ezért dönteni kellett - tette hozzá.

Ezért kaptak nagyobb döntési hatáskört a polgármesterek

Orbán Viktor szólt arról is, hogy országszerte nagyon különféle helyzet van, ezért nem is lehet egy nagy központi döntést hozni.Éppen ezért adtunk nagyobb döntési kört ebben a helyzetben a polgármestereknek -tette hozzá. A kormányfő elmondta, hogy sok településen nincs is jelen még a betegség, éppen ezért sokféle igény van jelen egyszerre.

Legyen egy általános országos fegyelem, és helyben döntsenek a polgármesterek. A mostani helyzetben a legerősebb fegyver az önuralom -mondta a kormányfő. Ha az emberek tudnak egymástól elegendő távolságot tartani, akkor ez működik. Az idősek esetében különösen fontos, hogy ez működjön.

Ausztriára figyelünk

Orbán Viktor a járványról szólva arról is beszélt, látja, hogy vannak olyan országok, amelyek már "kifelé kandikálnak", ő viszont Magyarországon még nem látja "a fényt az alagút végén". Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van egy nagy méretű laboratóriumunk: Ausztria - fogalmazott Orbán Viktor.

Figyeljük, hogy ott hogy alakul a helyzet, mik a hatásai az egyes intézkedéseknek. Külön szakértői csoporttal figyeltetem a helyzetet Dél-Németországban és Ausztriában. Ha ezeket értékeltük. csak utána szabad döntéseket hozni - hangsúlyozta a kormányfő.

Több kórházban is voltam az elmúlt napokban, és még több intézménybe el fogok menni. Minderre lehet nincs szükség, de a józan eszem és az ösztönöm azt mondja, hogy ez kell -mondta a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, hogy két katonatiszttel egyeztetik a látogatásokat, és mérik fel a helyzetet.Amikor tömeges lesz a fertőzés, akkor 7500-8000 intenzív ágy kellhet és lélegeztetőgép, valamint működtetni tudó személyzet is kell ehhez. Normális békeidőben olyan 2000 körül van a lélegezetőgépek száma - ismertette a kormányfő.

Orbán Viktor: Egy idősotthont sem tud működtetni az ellenzék

A miniszterelnök megjegyezte, hogy az ellenzék esetében a járvány idején is a kormány megbuktatása a cél, viszont még egy idősotthont sem képesek működtetni. A baloldal a válságok során mindig a megszorításhoz nyúlt. 2010-ben amikor mi kaptunk felhatalmazást a válságkezelésre, mi más irányba indultunk el.A gondolkodásunk középpontjában a munkahelyteremtés állt, és ez most sincs másként.

Annyi munkahelyet fogunk teremteni, amennyit a vírus tönkretesz - húzta alá a miniszterelnök.Az elmúlt években felszámoltuk a pénzügyi függésünket, és aki tudott dolgozott.Úgy kell a rövidtávú nehézségeken túllendülni, hogy az eredeti céljaink ne kerüljenek veszélybe - tette hozzá.

Biztos vagyok benne, hogy ez a terv működni fog, és meg fogja oldani a bajokat, és a magyar gazdaság újra növekedési pályára áll. Orbán Viktor arról is beszélt,hogyha a bankokat úgy terheljük meg, hogy nem lesz pénzük, akkor súlyos gondok keletkezhetnek a gazdaságban.A terhek kimérésével óvatosnak kell lenni - tette hozzá.

Közös teherviselés

Orbán Viktor azt mondta, hogy jobb tárgyalni, és utána döntést hozni. 2011-ben is egy európai válság volt, amikor szintén mindenki részt vállalt a válság kezeléséből.

Most is mindenkinek valamit vállalnia kell a helyzet kezelésében, éppen ezért fontos volt, hogy a pártok is tettek bele a közösbe.Ha mindenki vállal valamit, akkor annak meg lesz az eredménye - tette hozzá. Felidézte, hogy korábban is megérte a bank, és multiadót bevezetni.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarországnak esélye van arra, hogy jól jöjjünk ki ebből.Meggyőződésem, hogy aki most eladósodik, és magas költségvetési hiányt csinál, az néhány hónap múlva "fel lesz akasztva".

Aki sérülékeny helyzetbe kerül, az kiszolgáltatott helyzetbe kerül - tette hozzá. A pénzügyi védelmi képességeinket nem szabad úgy meggyengíteni, hogy a spekulációk ellen ne tudjunk védekezni - mondta Orbán Viktor.

Ilyen körülmények között sem szabad 3 százalék felé menni a költségvetési hiány tekintetében - zárta a beszélgetést.


 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164475_auto_resized.jpg
origo.hu

Lemondta a válogatottságot minden idők egyik legjobb focistája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27465_resized.jpg?avcount=1714130109
origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159540_auto_resized.png
metropol.hu

Megrendülten jelentették be a hírt, elhunyt a kiváló magyar sportoló

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164587_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Magyar Péter tanácsadója visszasírja a Gyurcsány-korszakot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160844_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163966_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Karácsony ismét nagyot mondott: egyetlen trolibuszt, se villamost nem szerzett be a ciklusa alatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27464_resized.jpg?avcount=1714130109
origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17146288_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714130109
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714130109
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rY20EyB4faUdCPlN99uFoVebqbPYQnH255iAVk-AxvQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.webp
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros