Orbán: Furcsa lesz, hogy nagypapának szólítanak

Kisbabát vár Orbán Viktor legidősebb lánya, Ráhel. A kormányfő nagy örömmel fogadta a hírt, de még szoknia kell a nagypapaságot.
Kisbabát vár Orbán Viktor legidősebb lánya, Ráhel. A kormányfő nagy örömmel fogadta a hírt, de még szoknia kell a nagypapaságot.

Mint hírül adtuk: gyermeket vár Orbán Viktor legidősebb lánya Ráhel, így a kormányfő viszonylag fiatalon, 53 évesen lehet nagypapa.

István vagy Mihály?

Jó esély van rá, hogy ha a pici fiú lesz, Istvánnak vagy Mihálynak nevezzék. Ezek közül a nevek közül választottak volna ugyanis Orbánék, ha Gáspár után újabb fiuk születik. Mihály a miniszterelnök harmadik neve, ő ezt szerette volna, az Istvánért Anikó asszony kardoskodott, és ne feledjük: ebben az esetben az édesapa, Tiborcz István után kapná a nevet az elsőszülött. 

– Még fiatal, életerős emberként gondolok magamra, furcsa lesz, ha egyszer csak nagypapának szólítanak – nyilatkozta még 2013 nyarán a kérdéssel kapcsolatban Orbán Viktor. Ekkor jelentették be: férjhez megy Orbán Ráhel. A kormányfő akkor kifejtette, unokáról egyelőre nem szóltak neki. – Remélem, előbb-utóbb gyarapodunk. Ez a bejelentés még hátravan, s azt hiszem, nekem mellbevágóbb lesz, mint az esküvőé – tette hozzá.

Nos, a nagy hírre több mint két évet kellett várni, hiszen Ráhel és férje, Tiborcz István 2013 szeptemberében mondta ki a boldogító igent. Az ifjú feleség körülbelül a negyedik-ötödik hónapban van, a kisbaba tehát a nyár elején érkezhet. Kerestük az ügyben a Miniszterelnöki Sajtóirodát, amely nem cáfolta, hogy bővülne az Orbán család, de mint írták: a kormányfő családi ügyei nem tartoznak a kompetenciájukba.

Ez nem mindig volt így. Orbán Viktor negyedik gyermeke, Róza születése ugyanis igazi sajtó­esemény volt Orbán első miniszterelnöksége idején, 2000-ben. A miniszterelnöki kabinet meghívta a sajtót a Kútvölgyi Kórházhoz, amikor az ifjú miniszterelnök mózeskosárban vitte haza a kis Rózát. Orbán a kórház előtt várakozó újságíróknak úgy nyilatkozott: még ezekben a boldog napokban is próbál odafigyelni kormányfői teendőire.

Azt nem tudni, hogy a nagypapai feladatok most mennyire veszik igénybe majd Orbánt, de az biztos, hogy a kormányfő nemcsak fiatal nagypapa lesz, de fiatal apuka is volt. Első gyermeke, Ráhel születésekor (1989) huszonhat éves volt. Éppen annyi, amennyi most Ráhel, akit további négy gyermek követett: Gáspár (1992), Sára (1994), Róza (2000) és Flóra (2004). Utóbbi születése után Lévai Anikó már beszélt az unokákról is.

© © Facebook

– Egyik gyermek születését sem terveztük előre. Mind az öten csak úgy jöttek, mi pedig örültünk nekik, de Flóra után már csak az unokáimat szeretném babakocsiban tologatni – mondta Anikó asszony.

Egyelőre kérdéses, hogy kisfiú vagy kislány unokája születik-e a miniszterelnöknek. A Bors úgy tudja, hogy egyelőre a család senkivel sem közli ezt. Hasonlóan történt 2004-ben, Flóra születésénél is, akkor a szülőszobában derült ki, hogy kislány.

Népszerűséget hozhat a baba

Kiszely Zoltán politológus szerint az unoka megszületése tökéletesen megmutatja, milyen gyorsan telik az idő.

– Az embernek az lehet a képzete, hogy nem is volt olyan régen, amikor Orbán Viktor szakállasan beszédet mondott 1989-ben Nagy Imre újratemetésén. Most a miniszterelnök nagypapa lesz: eltelt egy emberöltő. Az unoka születését ugyanolyan figyelem fogja kísérni, mint édesanyja esküvőjét. Orbán várhatóan ezúttal is használni fogja a közösségi oldalát: cukiságfaktorral olyan embereket is meg lehet szólítani, akik a bulvárhírekre vevők. Az unoka születése lendíthet a miniszterelnök népszerűségén. Az ellenzék és a sajtó egy része igyekszik majd fogást találni. Például kideríteni, hogy a miniszterelnök lánya állami kórházban szül-e vagy egy drága magánintézményben, hány konzultáción vett részt, és az mennyibe kerülhetett, felvesznek-e bébiszittert, márkás-e a csecsemőruha, hasonlók. Ha Orbán Ráhel külföldön szülne, az a magyar egészségügyről állítana ki rossz bizonyítványt – tette hozzá a politológus.