Aktuális

Orbán és Putyin összedugta a fejét

Bors

Létrehozva: 2017.02.02.

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin tárgyalása után a két elnök nagy egyetértésben állt ki a hivatalos sajtótájékoztatóra, amely keretén belül szóba került Paks2, a terrorizmus, Ukrajna helyzete, valamint a hazánkba érkező gázszállítmányok is. Az orosz elnök utóbbi kapcsán kijelentette, hogy a hazánknak szánt gáz mindenképpen időben érkezik majd, emellett pedig hozzátette, hogy már jövőre elkezdődhet a paksi bővítés. Orbán az oroszellenes hangulat miatt sajnálkozott, és reményét fejezte ki, hogy Európa és Oroszország viszonya rendeződik a közeljövőben.

Forrás: MTI

Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Oroszország és Magyarország együttműködése azért is fontos, mert a nemzetközi helyzet nehéz, többek között azért, mert Nyugaton erős oroszellenes hangulat uralkodik. A magyar miniszterelnök hozzátette, hogy az oroszokat sújtó embargó a mi országunknak is nagy veszteséget okozott, összesen már 6,5 milliárd dollár a kár.

Orbán kijelentette, hogy a magyar mezőgazdaság után a magyar vízipar is terjeszkedhet Oroszországban, már persze, ha bírja a versenyt.

"Az elmúlt évek kockázatot is vállaló, odaadó munkájának eredményeképpen az orosz-magyar kapcsolatokból mindent megmentettünk és megvédtünk, ami lehetséges volt, és jó kiindulópontot foglaltunk el ahhoz, hogy amikor a világ visszatér az együttműködés logikájához" - idézte Orbánt az MTI.

A magyar miniszterelnök azt is elárulta, hogy további gazdasági együttműködés is szóba került az orosz elnökkel történt egyeztetés során, többek között megkezdődhetnek a tárgyalások az orosz földgáz 2021 utáni, Oroszországból Magyarországra irányuló szállítása kapcsán. Ehhez a témához az orosz elnök hozzáfűzte, hogy az orosz földgáz "mindig 100 százalékosan és megbízhatóan" érkezik, vagyis kollégájának ezen a téren nincs aggódnivalója.

Emellett már idén megindulhatnak az egyeztetések a paksi atomerőmű bővítéséről is, jövőre pedig már megkezdődhetnek a munkálatok is.

Vlagyimir Putyin megerősítette, hogy Orbánnal való tárgyalása során kiemelten fontos téma volt a két új paksi blokk kivitelezése, az orosz elnök kijelentette, hogy a 12 milliárd euró értékű beruházás 10 ezer új munkahelyet teremthet majd.

Az MTI beszámolójában megemlíti, hogy Putyin a nemzetközi terrorizmus helyzetét is megemlítette Orbánnal közös sajtótájékoztatóján, a két elnök egyetértett abban, hogy ezen a téren is erősíteni kell az együttműködést:

"Egyetértettünk abban, hogy egyesíteni kell erőfeszítéseinket" - jelentette ki az orosz elnök. "Magyar partnereinkkel együttműködünk az említett területeken."

Orbán végezetül elmondta, hogy szerinte van rá esély, hogy Európa és Oroszország között kiegyensúlyozott viszony alakuljon ki, amely alapvető feltétele az európai békének. Kérdésre az Ukrajnában zajló eseményekre reagálva Orbán kijelentette, hogy Magyarország érdeke, hogy keleti szomszédja sikeres és stabil állammá váljon. A téma kapcsán Putyin az ukrán vezetést tette felelőssé a konfliktus kiéleződéséért, e mögött pedig elsősorban az áll az orosz elnök szerint, hogy az ukránok pénzre számítanak a Nyugattól, ezért az oroszok áldozatának igyekeznek feltüntetni magukat. 

Putyin a sajtótájékoztatót Magyarországot dícsérő szavaival zárta, majd kijelentette, hogy Oroszországnak is érdeke a hazánkkal való együttműködés.

"Mi is érdekeltek vagyunk az együttműködésben. Keresni fogjuk a módját annak, hogy a gázszállítások megvalósuljanak. Szeretnénk politikamentessé tenni ezeket a kérdéseket, amelyek tisztán gazdasági jellegűek. Hangsúlyozom, hogy semmilyen irány nincs kizárva, Bulgária sem, amely engedett az Európai Bizottság nyomásának, de ha meggondolja magát, újra tárgyalhatunk az ügyről. De biztosítékokat szeretnénk arra nézve, hogy az orosz vállalatok nem fognak veszteségeket szenvedni nem megfontolt döntések miatt" - hangsúlyozta az orosz elnök.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27196_resized.jpg?avcount=1713491411
origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142644_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra Csabi: Még egy peteérést bevárok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141360_auto_resized.jpg
mandiner.hu

„Ide hallgass, te Magyar Péter!” – Bayer Zsolt kemény üzenetet küldött Varga Judit exférjének

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141579_auto_resized.png
metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132318_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Zalatnay Sarolta üzent Magyar Péternek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27195_resized.jpg?avcount=1713491411
origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713491411
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713491411
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137010_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elfogadta a parlament: teljes mértékben betiltják a cigaretta árusítását

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142175_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/mSts2k-JQqRYODCdW16d4eqJA9FMyXwYmZjTAbujoAc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZWEyYWViNjJmOTRhMzZhN2VhOTU0NWViNDI3MjJh.jpg
Megindító

„A szemeim előtt hunyt el” – kisfia 5. születésnapján halt meg Luca

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JIJelZCZnGCtu6W-rcfNnVOo_DQavFwenPnAqUoGoHU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5MmFmZDE3ZjY1NDQ5YzFhYWNlOGY4NDc5ZGZkNDlm.jpg
Dráma

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze