Aktuális

Orbán: a sport Közép-Európa közös nyelve

Bors

Létrehozva: 2018.09.27.

- Közép-Európa közös nyelvének nevezte a sportot, különösen is a labdarúgást Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a vajdasági Topolyán, a TSC Labdarúgó Akadémia átadóján.

A kormányfő szerint természetes, hogy a sport összeköti a közép-európai népeket, például a szerbeket és a magyarokat. Bár "nehéz történelem van mögöttünk", ma már olyan szelek fújnak, amelyek az együttműködők vitorláját dagasztják - fogalmazott.

Hangsúlyozta: akik ma Európában összefognak, azok megerősödnek, akik viszont széthúznak, azok legyengülnek és széthullanak. A szerbek és a magyarok az összefogást választottákpolitikában, gazdaságban, kultúrában és sportban egyaránt - tette hozzá a miniszterelnök, köszönetet mondva ezért Aleksandar Vucic szerb elnöknek.

Orbán Viktor jelezte egyúttal, hogy a topolyai labdarúgó-akadémia még csak a kezdet, "még sok szép feladat, megépítendő sportközpontok és sok ezer gyermek sportolásának megszervezése (...) vár ránk".

Azzal kapcsolatban, hogy ezt miért éppen Szerbiában teszik, azt mondta: sok magyar él Szerbiában, és az anyaország érdekelt az itt élők sikereiben.

Visszaemlékezése szerint Szerbia az 1980-as években fejlettebb és szabadabb volt, mint Magyarország, és "aki egyszer felért egy csúcsra, újra képes lesz erre, ez csak idő kérdése". "Biztos vagyok benne, hogy látjuk mi még Szerbiát újra a csúcsokon" - jegyezte meg.

Hozzáfűzte azt is, hogy akinek éppen jobban megy, annak kell többet vállalnia, kezdeményeznie. Ezért lépett először, vállalt a topolyai beruházásból nagyobb részt Magyarország - közölte a kormányfő, úgy értékelve, hogy "a közép-európai szolidaritás jegyében jól tettük, hogy így döntöttünk".

Orbán Viktor végül azt mondta, ha van gyermek, van jövő, és ha a gyermekek szelleme, jelleme és fizikuma kiművelt és erős, akkor a jövőnk is ilyen lesz. Az ide vezető legbiztosabb út szerinte a sport, mert egyszerre neveli a szellemet, a jellemet és a fizikumot. "A futballhoz egyszerre kell gógyi, küzdőszellem és testi erő" - fogalmazott.

Szavait azzal zárta, hogy aki sportol, végül mindig jól jár, és a sport megtanít "az élet két legfontosabb dolgára": becsületesen győzni és emelt fővel veszíteni; "aki ezeket tudja, mindent tud".

Zsemberi János, a TSC topolyai labdarúgóklub elnöke köszönetet mondott az anyaországnak, amiért melléjük állt, és komoly anyagi, valamint szakmai támogatást adott. Hangsúlyozta, a fejlesztés fontos társadalmi, gazdasági jelentőséggel is bír.

Közölte, a TSC utánpótlásképzési rendszerében mintegy 1500 gyermekkel foglalkoznak.

A TSC Labdarúgó Akadémia, a hozzá tartozó épületkomplexum, a kollégiumi résszel, segédpályákkal, edzőtermekkel, étkezdével és egyéb kiegészítőkkel együtt a magyar kormánynak a Magyar Labdarúgó Szövetségen (MLSZ) keresztül nyújtott támogatásából épült fel. A beruházást az MLSZ 9,5 millió euróval (valamivel több mint 3 milliárd forinttal) támogatta.

A négypályás, konditeremmel, terhelésdiagnosztikával, tantermekkel ellátott korszerű épületegyüttes kollégiumi részébe beköltözhetnek az első lakók is, de az akadémia nyújtotta lehetőségeket nem csak ők fogják használni. A helyi, illetve a közeli településeken lakó sportolókis itt edzenek majd.

Az akadémiának jóváhagyott pénzből nemcsak a topolyai klub részesült, hanem a többségében magyarok lakta településeken működő labdarúgóklubok is.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140396_auto_resized.jpg
origo.hu

Haalandot keresik, Ancelotti szemöldöke legyőzte Guardiolát - mutatjuk a legjobb BL-negyeddöntős mémeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27179_resized.jpg?avcount=1713443421
origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134845_auto_resized.png
metropol.hu

Most jött! Zuglói iskolából tűnt el Marsalkó Lilla

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17136151_auto_resized.jpg
vg.hu

Vihar a sivatagban: folyókká váltak az utak Dubajban – videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140333_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Meteorológusok: nem biztos, hogy természetes okból zúdult özönvíz Dubajra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27181_resized.jpg?avcount=1713443421
origo.hu

Idegesen reagált az új szerelméről szóló pletykákra T. Danny

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140211_auto_resized.jpg
travelo.hu

Mintha idegenek lények lennének - A Kilimandzsáró különleges fái

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713443421
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713443421
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139583_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Óriási fordulat a Házasság első látásra című műsorban, ezt ki gondolta volna?

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/UVRAEPj92Rde_reGPCrh9iaTrDIK_5_6dA-lS3Set-0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE1MGEzMWU5ODljMTRlNTg4MTE3ZmYyMjI4ZjBlOTk3.jpg
Házborzongató

Rommá égett a fiatal szerelmesek háza - Nyolcadik hónapban lévő kismama és párja maradt otthon nélkül

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/unOv5ayKkWjYdvGJze0GYnDOOo7N4uZBfbD7h8RnrKc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2QzYWUyMzBkYzFmNzRhYzRiN2EwZWM0NjM4ZWRmMThm.jpg
dugó

Kilométeres torlódás Budapestnél - ma sem könnyű munkába jutni