Óránként 50 millióba került nekünk Cameron látogatása

Levegőben köröző helikopter, rendőrségi konvoj, fegyveres biztonságiak kí-sérték David Cameron budapesti útját. A nagyjából négy órát felölelő programjainak biztosítása óránként 47,5 millióba került.
Levegőben köröző helikopter, rendőrségi konvoj, fegyveres biztonságiak kí-sérték David Cameron budapesti útját. A nagyjából négy órát felölelő programjainak biztosítása óránként 47,5 millióba került.

Mivel a közelmúltban kiderült, hogy a tavaly novemberi párizsi terrortámadások egyes elkövetői Magyarországon keresztül utaztak a francia fővárosba, a rövid tárgyalásra érkező Cameront elképesztő biztonsági intézkedésekkel fogadták a magyar hatóságok. Az Iszlám Állam jelentette veszély miatt lényegében a teljes belvárost lezárták a parkoló autók elől, az utcákat gépfegyveres rendőrök és katonák lepték el, a levegőben rendőrségi helikopterek köröztek, a tetőket mesterlövészek szállták meg.

© Fotók: Fejér Bálint

Még a brit kormányfő autókonvojának útvonalán lévő műanyag kukákat is leszerelték, nehogy a terroristák bombát rejthessenek el benne. Kijelöltek egy ügyeletes kórházat is, ahol egy műtő teljes személyzete bemosakodva várt arra, hogy szükség esetén ellássa a védett személyt.

Információink szerint 190 millió forintba került a biztosítás. Cameron konvoja a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről egyenesen az Országházhoz hajtott. Itt tárgyalt Orbán Viktorral, majd ugyanabban a teremben tartott közös sajtótájékoztatót a magyar kormányfővel, ahol tavaly Angela Merkel német kancellár és Putyin is válaszolt a sajtó kérdéseire.

A brit miniszterelnök ezután Áder János köztársasági elnököt látogatta meg a Sándor-palotában. Tárgyalásukon politikai kérdések nem kerültek szóba, de Cameron átadta II. Erzsébet királynő üdvözletét.

Cameron – Orbánhoz hasonlóan – több kérdésben is szemben áll az Európai Unió vezetésével. Sőt, pártja azzal az ígérettel nyerte meg a tavalyi brit parlamenti választásokat, hogy idén nyáron népszavazást tartanak Nagy-Britannia kilépéséről az EU-ból.