Aktuális

Operatív törzs sajtótájékoztató: Budapesten van a legtöbb szabályszegő a kijárási korlátozással kapcsolatban

Címkék
koronavírus

Bors

Létrehozva: 2020.04.07.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Budapesten van a legtöbb szabályszegő a kijárási korlátozással kapcsolatban

Hétfőn is jelentős számű intézkedést kellett indítani a rendőrségnek a kijárási kolrátozás megszegői miatt a fővárosban. A magyar lakosság csoportjai közül a budapestiek szegik meg leginkább a kijárási korlátozásokat - mondta Kiss Róbert.

Nem történt olyan, hogy a magyar rendőröket leköpték volna

A V4NA hírügynökség kérdésére azt mondta a magyar rendőrség társadalmi megbecsültsége jónak mondható, így nem történt olyan, hogy fertőzöttek leköpték volna a rendőröket. Kiss Róbert kérdésre válaszolva azt mondta, hogy több mint 5 ezer fővel kellett különféle eljárást indítani a kijárási korlátozás miatt.

Már 44 ügyben nyomoznak álhírterjesztés miatt

A román állampolgárok Nagylaknál 21 és 24 óra között léphetnek be az országba, de csak akkor, ha bizonyítani tudják, hogy a célország beengedi őket. 166 nőtt a járvánnyal kapcsoaltos bűncselekmények száma, ebből 44 ügyben indult eljárás a rémhírterjesztéssel kapcsolatban.

Már több mint 15 ezren vannak hatósági házi karanténban

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy immár több mint 15 ezer fő van hatósáhi házi karanténban. Több mint 120 ezer ellenőrzés volt ezekkel kapcsolatban. Egyre több a magatartásszegés a hatósági házi karantént illetően - mondta Kiss Róbert. Eddig több mint 100 fő ellen intézkedtek a hatósági zárvatartási szabályok miatt.

Nagyon komoly forrásokat mozdított meg a kormány

Kiss Róbert, rendőr alezredes arról beszél, hogy a kormány nagyon jelentős forrásokat különített el a járvány elleni védekezésre. A kórházparancsnokok továbbra is dolgoznak abban a 108 kórházban, ahol a törvény alapján működniük kell. Folyamatos a védőruhák kiszállítása az érintett intézményekhez.

Az idősotthonok dolgozói, ha tehetik ne menjenek tömegközlekedéssel

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az idősotthonokba a dolgozók, ha tehetik ne menjenek tömegközlekedéssel. Ezen kívül arra kérte az idősotthonokban dolgozó orvosokat, hogy nagyon figyeljék az ott lévők egészségi állapotát. A fenntartók felelőssége is hatalmas, így rendelkezésre kell állnia egészségügyi ellátásnak - mondta az országos tisztifőorvos.

Új eljárásrendet kaptak az idősotthonok

Az idősotthonokkal kapcsolatban azt mondta, hogy időben lépett a tisztiorvosi szolgálat. Müller Cecília arra kérte a fenntartókat, hogy érezzék át a felelősségüket. Minden pontot szigorúan tartsanak be - tette hozzá. Egy új eljárásrendet kaptak az idősotthonok - mondta Müller Ceclia. Minden intézményben vagy egy személyt, vagy egy munkacsoportot kell kinevezni, aki felel a koronavírus elleni intézkedésekért.

Budapest egy góccá válhat

Az adatok alapján fokozotta kell betartani a rendszabályokat - mondta Müller Cecília. Ha ez a tendecia folytatódik,a kkor Budapest egy góccá válhat, így a súlyos következményekkel kell szembenézni.

A betegség nagy tömege a fővárosra és Pest megyére koncentrálódik

A fertőzöttek számának a növekedésével egyre nagyobb veszélyben van mindenki - mondta Müller Cecília. Jelentősen nőtt a mintavételek száma, így már közel 24 ezer történt. Az országos tisztifőorvos Budapestről azt mondta, hogy a betegség nagy tömege a fővárosra koncentrálódik. Ha Pest megyét is ide vesszük, akkor már több mint 60 százalékról lehet beszélni.

Idősotthonokban ápoltak közül is meghaltak

Müller Ceclíia, országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy a meghaltak száma jelentősen megemelkedett. Kilencen haltak meg - tette hozzá. Ahhoz, hogy ez a tendencia ne fokozódjon számos intézkedésre van szükség. Továbbra is azok vannak kitéve a súlyos lefolyású betegségnek, akik krónikus betegek. A meghaltak között van olyan, aki idősotthonban volt.

Ez a helyzet a Pesti úti idősotthonban

Az Origo kérdésére azt mondta Müller Cecília, hogy a Pesti úti centrum az egyik legnagyobb idősotthon. 53 ápoltnál találtak pozitivitást, és 12 dolgozó lett pozitív. Még mindig nem fejeződtek be teljesen a vizsgálatok. Egy másik kérdésre azt mondta, ha valaki szerelőt hív, akkor is kerülni kell a közvetlen kontaktust, tartani kell a távolságot vele.

Palkovics László: Egy vírusválságot élünk

Egy olyan ellenséggel harcolunk, ami láthatatlan, és egyszerre tud mindenhol kárt okozni - mondta Palkovics. A gazdaságvédelmi terv célja a közvetlen kár mérséklése, valamint a későbbiekben az, hogyan fogunk még jobban működni. Palkovics elmondta, hogy most egy vírusválság idejét éljük, eddig minden krízisből sikeressen került ki az ország az elmúlt 10 évben. 

A munkahelyek védelme és újak létrehozása a legfontosabb

Nem akarunk kívülről segítséget kérni - mondta Palkovics, így még mindig 3 százalék alatt marad a költségvetési hiány. A munkaalapú gazdaság marad a középpontban - tette hozzá. Ha munka van, akkor minden van. Éppen ezért a munkahelyek védelme és újak létrehozása a legfontosabb - tette hozzá. 

Három hónapra átvállalja a béreket az állam, ha rövidített munkaidőben dolgoznak

–  mondta Palkovics László.

Ezzel a döntéssel sem a munkavállaló, sem a munkaadó nem jár rosszul.A mérnöki és a K+F területen 40 százalékos plusz jövedelmet biztosít a kabinet -mondta a miniszter. Az adminisztráció területen is lesz könnyítés. 2020. július 1-tól két százalékponttal csökken a szocho.

A fizetés nélkül szabadságon lévők sem maradnak egészségügyi ellátás nélkül

Felgyorsítja a kormány az áfa-visszaigényléséket, adómérséklési lehetőséget biztosít - mondta a miniszter. Az adózói minősétek esetében a veszélyhelyzet idején senki nem ériheti hátrány. Elektronikus formában is be lehet nyújtani a betegszabadságot. Szólt arról is, hogy a fizetési nélküli szabadságon lévők nem maradnak betegbiztosítás nélkül.

Jön a felnőttképzési diákhitel

Online képzések indulnak azoknál a vállalatoknál, ahol most leállás van - mondta a miniszter. A felnőttképzésben a tandíj 90 százalékát a költségvetés átválllalja. Bevezetik a felnőttképzési diákhitelt is.

Most diplomát kapnak azok, akiknek eddig nem volt nyelvvizsgájuk

A kormány arról is döntött, hogy az a 75 ezer hallgató, aki eddig nem kapott diplomát a nyelvvizsga hiánya miatt, azok most megkapják a diplomát.

600 milliárd forinttal segíti a kormány a turizmust

Palkovics László arról is beszélt, hogy a kormány a kiemelt ágazatok többeltforrást kapnak beruházási támogatásokon keresztül, valamint garanciális tőkeprogramon keresztül. A turizmusról azt mondta, december 31-ig felfüggesztik a turisztikai adót, a Szép-kártya esetében bővítések jönnek, és felújítási programok indulnak a turizmusban. Az egész programra 600 milliárd forint jut.

A kormány megakadályozza a magyar cégek külföldi felvásárlását

Az egézségipar kapcsán aazt mondta, hogy támogatják azokat a kutatásokat, amik most is folynak. Létrejön az egészségipari innovációs ügynökség - tette hozzá.

Nem akarunk ismét kiszolgáltatott helyzetbe kerülni az egézségipar területén. 

Minden vállalattípusra tőke-és garancia-programok létesülnek, így a magyar vállalatok nem kerülhetnek idegen kézbe. 2000 milliárd forintos hiteplrogram indul a válllalkozások számára.

Folytatódik a nagycsaládosok autóvásárlási programja

A régi alapokat feltőkésíti a kormány, és új alapok is indulnak - mondta a miniszter. 2021 februárjától fokozatosan visszaépül a 13. havi nyugdíj. Meghosszabbítja a kormány a GYOD-ra vonatkozó szabályokat. A nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye is folytatódik - tette hozzá.

A jövőben akár még nagyobb lehet a program nagysága

A magyar kormány a GDP 18-20 százalékával egyező összeget fordít a gazdaságélénkítéásre, de ez a jövőben növekedhet. Ez egy történelmi léptékű gazdasági akcióterv - mondta Palkovics László. A miniszter arról is beszélt, hogy

2008-hoz képest jóval nagyobb lehetőségekkel bír az ország, és sokkal biztosabb a siker lehetősége.

* * *

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139038_auto_resized.jpg
origo.hu

Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27179_resized.jpg?avcount=1713437416
origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135679_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megállították a forgalmat az 5-ös főúton, nagy a baj

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17129048_auto_resized.png
hirtv.hu

Megfenyegették a HírTV stábját Monfalconéban + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135785_auto_resized.jpg
ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140764_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Kitörhet a harmadik világháború Zelenszkij kérésére? + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27175_resized.jpg?avcount=1713437416
origo.hu

Brutálisan összeverték Miley Cyrust

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713437416
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713437416
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137010_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elfogadta a parlament: teljes mértékben betiltják a cigaretta árusítását

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/UVRAEPj92Rde_reGPCrh9iaTrDIK_5_6dA-lS3Set-0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE1MGEzMWU5ODljMTRlNTg4MTE3ZmYyMjI4ZjBlOTk3.jpg
Házborzongató

Rommá égett a fiatal szerelmesek háza - Nyolcadik hónapban lévő kismama és párja maradt otthon nélkül

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/unOv5ayKkWjYdvGJze0GYnDOOo7N4uZBfbD7h8RnrKc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2QzYWUyMzBkYzFmNzRhYzRiN2EwZWM0NjM4ZWRmMThm.jpg
dugó

Kilométeres torlódás Budapestnél - ma sem könnyű munkába jutni