Aktuális

Önvédelmi kisokos: Így kerülheti el a gyerek a verést

Zs.V. 

Létrehozva: 2019.10.20.

Hajhúzás, gúnyolás, kiközösítés – ezek mind megjelennek az általános iskolában. Ahhoz, hogy ezek a dolgok ne durvuljanak el, a gyerekeknek meg kell tanulniuk kezelni bizonyos szituációkat.

Forrás: shutterstock

Figyelje a jeleket!

A kisebb-nagyobb konfliktusok hozzátartoznak a közösségi élethez, azonban a fizikai bántalmazás már nem. Pedig sajnos egyre több helyről lehet hallani, hogy az általános iskolában is bántják a gyerekeket.

A kiközösítés és a szóbeli bántalmazás mellett a fizikai is sokszor megjelenik, ami ellen sok esetben a szülők nem tudnak mit tenni. Előfordul olyan is, hogy a gyerek nem meri otthon elmondani, hogy bántják, mivel fél, hogy akkor még még inkább céltáblává válik. 

Akkor is fel lehet ismerni a jeleket, ha a gyerek nem mondja el, hogy van, aki bántja! Ha otthon furcsán viselkedik, nem szeret beszélni az iskolában történtek­ről, és minden reggel frusztráltan, félve in­dul el otthonról, akkor ezek intő jelek le­hetnek arra, hogy a gyereket valamilyen bán­talmazás éri az iskolában.

Ebben az esetben arról kell meggyőzni a fiatalt, hogy nem fogja bántódás érni, ha elmondja, hogy ki és mit csinál vele. Azonban kénysze­ríteni nem szabad arra, hogy beszéljen, hagyja, hogy magától nyíljon meg, és me­sélje el, hogy mi történik vele az iskolában.

Erős lélek kell

Ahhoz, hogy a gyerek meg tudja védeni magát, a szülőnek is sokat kell tennie. Kovács Ildikó önvédelmi szakértő szerint  ha a gyerek magabiztos, határozott, akkor könnyebben meg tudja védeni magát a támadásokkal szemben. 

– A magabiztosság erősítése elsősorban a szülők feladata, hiszen ők tudják, melyek azok a tulajdonságok, amelyekben már kiemelkedő a gyermekük. A gyermekünknek meg kell tanulnia jelezni azt, hogy ha a vicceskedő macerálások már nem tetszenek neki.

Ezt megteheti egy határozott testtartással, egy bátrabb eltolással, valamint verbális kommunikációval – magyarázta Kovács Ildikó. Folyosói viták eldurvulásának kezelése viszont már bizonyos mértékű önvédelmi ismereteket is igényelhetnek, hiszen ha a gyermeket odaszorítják a falhoz  vagy lekerül a földre, csak megfelelő technikai tudással tud onnan kiszabadulni.

Hormonok játéka

Az egyedül közlekedő iskolások jó, ha mindig ugyanazon a bejáratott útvonalon járnak az iskola a különórák és az otthon között. Érdemes megfigyelni, hogy ezeken az útvonalakon milyen pontok vannak, ahol gyermekünk segítséget tud kérni – legyen az egy üzlet, orvosi rendelő.

Fontos azonban, hogy minden pillanatban érzékeljék a környezetüket, így tanítsuk meg nekik, hogy közlekedés során ne húzzák a fejükbe a kapucnit, ne hallgassanak zenét fülhallgatóval, és ne nyomkodják folyamatosan a telefonjukat.

– A kiskamaszoknál a túlterheltség, a hormonális változások gyakran járnak feszültséggel, melynek levezetésében segítségre szorulnak. Számukra tökéletes választás lehet az önvédelmi edzés. Ennek során ugyanis nemcsak a felesleges energiái­kat és fe­szült­sé­­ge­i­ket tudják levezetni, hanem hasznos is­me­retekre, tu­dásra is szert tehetnek – ma­gya­rázta az önvédelmi szakértő.

A fiúk nemegyszer úgy fejezik ki tetszésüket, hogy piszkálják a lányokat, például hajhúzással. Elengedhetetlen azonban, hogy a lányok már egész fiatalon megtanuljanak ilyen helyzetekben nemet mondani, hogy ki tudják jelölni a határaikat. Ez a szülők és a pedagógusok által tanítható, ahogy az is, hogy a másik fél megtanulja ezt elfogadni és tiszteletben tartani.  

Riasztó számok

Tíz diákból egyet hetente többször is bántalmaznak az iskolában a kortársai vagy a tanárai – derült ki 2018-ban az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tanulmányából. Az eredmények alapján a diákok kisebb része, mindössze minden harmadik nem élt még át iskolai erőszakot. 36,7 százalékukat egyszer-kétszer, 16 százalékukat néhányszor bántalmazzák az iskolában. Az 5–8. osztályos diákok kétharmadát bántalmazták már fizikailag, verbálisan vagy virtuálisan az iskolában, a legnagyobb eséllyel a visszahúzódó, magányos gyerekek válnak áldozattá.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157397_auto_resized.jpg
origo.hu

Drámai végjáték a Magyar Kupa elődöntőjében

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27377_resized.jpg?avcount=1713942913
origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156892_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elon Musk kitálalt az ufókról, döbbenetes dolgot mondott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155409_auto_resized.jpg
ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155933_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27375_resized.jpg?avcount=1713942913
origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153074_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 23.: a Szűz jól teszi, ha kételkedik, a Mérleg ügyes

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713942913
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713942913
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157584_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Jogos fenyegetés” – Víz alatti UFO-t leplezett le a haditengerészet volt tisztje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151614_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/3tolaPf9y2DgA3F6T88NbB2V56RzGKfQtmxxELoDx5k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2YWQ4OWExMTUxNDQwZTQ5ZGY1ZWRiMzZhZTQ2ZTlh.jpg
Baleset

Hátborzongató baleset történt az éjszaka: kettészakadt egy Mercedes Szegeden - Fotó!

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/S-Xof8J-ele3PmKh94y3uwJQll5dPY69Jn-M9SHcDP8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U2ZWIxZWRjOWRlMTRhNTZiNWVkYWMyMTJkYzJkYTZk.jpg
Borzasztó

Dráma Bács-Kiskun vármegyében: terhes édesanyjukkal együtt mentették ki a három pici gyermeket