Olcsón megúszták a herendihamisítók

A legtöbb vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság az ország legnagyobb porcelánhamisítási ügyében.
A legtöbb vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság az ország legnagyobb porcelánhamisítási ügyében.

Filmbe illő ügyességgel szervezte meg a 124 millió forintos csalást a kamu herendi porcelánokat gyártó budapesti banda.

Az ügynek 27 vádlottja volt, a per éveken át húzódott. A közelmúltban hozta meg a bíróság a másodfokú ítéletet. Zömében mindenki felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A történet tíz éve kezdődött. – Az első- és másodrendű vádlott szórólap-terjesztőként dolgozott, de volt, aki takarítóként, egy hölgy pedig prostituált volt Németországban – mondta a Borsnak dr. Keszthelyi Kálmán ügyvéd.

Kőbányán béreltek egy raktárhelyiséget, később egy fővárosi panelban és Úrkúton is. Kemencében kiégették az öntőformákat és beszerveztek porcelángyári dolgozókat, hogy élethűen elkészítsék a hamis herendiket.

Munkaidőn kívül, vagy fizetetlen szabadságon dolgoztak. Egyik hétvégén a formázó utazott fel a raktárba, majd miután megvolt a kiégetés, érkezett a festő. Volt, aki az aranyfestéket is lopott a gyárból a szigorú biztonsági ellenőrzés ellenére.

A rendőrség azután kezdett nyomozni, hogy egy Floridában élő nyugdíjas az interneten vásárolt egy herendi aligátor figurát, ami gyanús lett neki.

– Titkosszolgálati módszereket alkalmaztak, megfigyeltek, és telefonokat hallgattak le. Egy volt prostituált volt az összekötőjük. Ő szervezte be a festőket. Az ecseri piacon volt a találkozóhelyük – tette hozzá a veszprémi ügyvéd.

Az okozott vagyoni kárt: 123 millió 366 ezer forintot a bíróság nem terhelte rá a vádlottakra. Úgy tudjuk, a porcelángyár egyéb jogi úton követel­- heti vissza, de az évekbe telhet. A vád-lottak bevallásuk szerint az összes pénzt felélték.