Nobel-békedíjat javasolnak Orbánnak

Váratlan helyről kapott nem hivatalos jelölést a Nobel-békedíjra Orbán Viktor. A kormányfőt egy extrém sportoló ismerné el a migránsok elleni fellépése miatt.
Váratlan helyről kapott nem hivatalos jelölést a Nobel-békedíjra Orbán Viktor. A kormányfőt egy extrém sportoló ismerné el a migránsok elleni fellépése miatt.

Három évvel ezelőtt döntött világrekordot a 46 éves osztrák születésű Felix Baumgartner azzal, hogy ejtőernyősugrás közben átlépte a hangsebességet. Egy léggömbbel a világűr határáig, 39 ezer méterig emelkedett. Ezután kiugrott és több, mint négy percig zuhant a föld felé. Tőle nem szokatlan, hogy mer nagyot álmodni.

A jelenleg az Egyesült Államokban élő Baumgartner eddig nem foglalkozott a politikával, de az Ausztriát is érintő menekültválság miatt most a Facebookon elmélkedett. Szerinte, súlyos veszélyt jelent szülőhazájára nézve, hogy fegyvertelen százezrek érkeznek, akiknek más a vallásuk, a kultúrájuk, ami nem tiszteli a nők jogait.

Baumgartner szerint, ha Barack Obama amerikai elnök is kaphatott Nobel-békedíjat, miközben drónokkal sok embert bombáztatott le az USA biztonsága érdekében, akkor Orbán Viktor is megérdemelné a díjat a határzár miatt. Szerinte a kormányfő helyesen cselekedett: megvédte az országát és a népét. Megkérdeztük a Miniszterelnöki Sajtóirodát a felvetésről, de nem válaszoltak.

Nem mindenkinek jár

A Nobel-békedíjat a tudományos és irodalmi díjjal ellentétben nem a Svéd Királyi Akadémia, hanem Norvégia parlamentje adományozza minden évben azoknak a személyeknek és szervezeteknek, akik sokat tettek a nemzetközi békéért. De voltak megkérdőjelezhető döntések.
Henry Kissinger: az USA külügyminisztere békét kötött Vietnammal, de előtte támogatta a délkelet-ázsiai ország pusztító bombázását.
Jasszer Arafat (1994): palesztin vezetőként békét kötött Izraellel, de az egyezmény előtt és után terrortámadásokra, gyilkosságokra adott parancsokat.