Német bányában keresik Hatvany báró festményeit

Nyolcezer milliárd forint értékű náci kincs fekszik Németország több pontján – írja a Sun brit lap. A nácik a háború végén rejtették el a lopott értékeket Ausztriában és Németországban.
Nyolcezer milliárd forint értékű náci kincs fekszik Németország több pontján – írja a Sun brit lap. A nácik a háború végén rejtették el a lopott értékeket Ausztriában és Németországban.

Toplitz-tó: Aranytömbök (1000 milliárd Ft)

Az aranytömbök sosem kerültek elő a tó mélyéről, hiába keresték. Akik segítettek elsüllyeszteni a hatalmas vagyont, azt a náci katonák a tóba lökték és vízbe fojtották.

Stolpsee tó: Arany- és platinatömbök (400 milliárd Ft)

A Berlinhez közeli tóban 18 ládányi kincset rejtettek el Hermann Göring, a náci légierő parancsnokának utasítására. A tó fenekére lengyel rabszolgákkal együtt süllyesztették el a kincseket. Göring a többi lopott műalkotást az észak-berlini Cairnhill rezidenciáján rejtette el.

Erzgebirge-hegység: Hatvany-gyűjtemény (felbecsülhetetlen értékű)

Az iparmágnás Hatvany Ferenc báró gyűjteményét a holokauszt idején lopták el. A több száz darabos kollekciót festmények, szőnyegek és kelmék alkotják. Kisebb része a háború után megkerült, jelentős része eltűnt. A kincsvadászok szerint egy német bánya mélyén pihenhetnek. A német állam is kerestette, sikertelenül. A fenti, harisnyás nőt ábrázoló kép az egyetlen, amely azóta előkerült.

Wewelsburg: Ezüstök (20 milliárd Ft)

A nyugat-németországi várost övező hegyekben Himmler rejtette el a lopott ékszereket. A náci Németország második embere a felelősségre vonás előtt öngyilkos lett.

Lüner tó: Aranytömbök, ékszerek (17 milliárd Ft)

Az osztrák tóban a koncentrációs táborba szállított zsidók vagyonát rejtették el. A táborok felszabadítása előtt lágerőrök süllyesztették el a kincseket a Svájchoz közeli tóban. A háború után hiába keresték az értékeket.

Jónás-völgy: Cári borostyán szoba (felbecsülhetetlen)

Ohrdruf városában, Adolf Hitler náci vezér rezidenciáján rejtették el az Oroszországból ellopott borostyán szoba értékeit. A műalkotásokat és a többtonnányi aranyat a közeli hegyekbe vitték. Egyes kincsvadászok szerint itt lehet elrejtve Hitler repülőcsészealja is, amit ott fejlesztettek ki.

Chiem-tó: Aranyüst (119 millió Ft)

A nagy értékű aranyüstöt Himmler parancsára süllyesztették a tóba. Az értékes kelta és indogermán figurákkal díszített kilenckilós tárgyra az évezredfordulókor bukkantak rá.

Walchen-tó: Aranytömbök (20 milliárd Ft)

A dél-németországi tóban több aranyrúd is pihenhet. A legenda szerint Heinrich Himmler, az egykori SS-vezér az éj leple alatt csempészte az Alpok legnagyobb és legmélyebb tavához a három teherautónyi kincset.