Nem vették fel az egyetemre, aztán kiderült, ő a hercegnő, mégiscsak fel kéne

Eugénia (Eugenie) hercegnő felvételijét eredetileg elutasította a Newcastle-i Egyetem, de mikor rájöttek, ki is a felvételiző, mégis biztosítottak neki egy helyet az intézményben, legalábbis ezzel a gyanúperrel élnek páran.

A kérelmét azzal, hogy „nem elég jó”, egy olasz származású felvételiztető utasította vissza, akinek nem esett le, hogy a brit királyi család egyik tagjáról van szó. Eugénia ugyanis II. Erzsébet királynő unokája, édesapja pedig András yorki herceg.

© Wikipedia

A felvételiztető egyszerűen nem gondolta azt, hogy a királyi család tagjával nem kéne ezt tennie, de amikor az egyetem vezetősége rájött, mi történt, azonnal felajánlott Eugéniának egy helyet. Igaz, nem a rendes képzés keretein belül, hanem alternatív tanrendben.

Legalábbis ezzel vádolta az intézményt Dr. Martin Farr az egyetem történésztanára, egy királyi család-ellenes rendezvényen. Farr szerint reklámcélból részesítették a hercegnőt különleges elbánásban. A történész az egészről egy kollégájától hallott, akit viszont nem nevezett meg.

Eugénia a három éves képzését egyébként már befejezte 2012-ben, angol irodalmat, művészettörténetet és politológiát hallgatott. Több másik diákkal együtt élt egy lakásban, elég pozitív hozadékai voltak miatta az egyetemnek, mondta Farr, aki hozzátette, viszont sok tanuló eltávolodott a királyi családtól, hisz volt közöttük egy olyan diák, aki különleges elbánásban részesült.

A diploma után Eugénia egy online aukciós háznál helyezkedett el New Yorkban, majd visszatért Nagy-Britanniába, ahol egy kortárs művészeti galériában, a Hauser & Wirth-nél dolgozik immár két éve, idén az igazgatói posztra is pályázott – írta a Daily Mail.

Newcastle lecturer claims Princess Eugenie was rejected

Dr Martin Farr, a senior history lecturer, made the allegations at a convention He said many students became republicans as she received 'special treatment' The princess studied English literature, history of art and politics and graduated with a 2:1 Princess Eugenie was initially rejected by Newcastle University and then given a place because of who she was, it was claimed.

Az egyetem szóvivője az ügyben úgy nyilatkozott, a hallgatókról nem adhatnak ki bizalmas információkat, de hozzátenné, hogy az egyetemnek meg van a joga arra, hogy ha valakit nem vesznek fel a rendes képzésben, akkor annak egy alternatív lehetőséget ajánljanak fel.

Eugénia hercegnő szóvivője nem kommentálta az esetet.

Nem ez az első eset

Az egyetemi felvételivel kapcsolatban nem ez az első eset a brit királyi családban, hogy botrányhoz vezetett. Erzsébet királynő legkisebb fiát, Eduárdot annak ellenére vették fel Cambridge-be még a 80-as évek elején, hogy előtte nagyon rossz jegyei voltak. A képzését ráadásul a brit tengerészgyalogság állta, mert az egyetem után – a tervek szerint – a hadsereg kötelékei közé lépett volna Eduárd. A herceg a diplomája megszerzése után el is kezdte a tengerészgyalogságnál a kiképzést, de befejezni nem fejezte be. Az egyéves felkészítést az első harmadánál abbahagyta.