Nem fogja kitalálni, mi történik a használt szállodai szappannal – videó

A szállodai szappanok földi pályafutása meglehetősen rövid, alig használtan mennek a kukába – gondolná az ember.
A szállodai szappanok földi pályafutása meglehetősen rövid, alig használtan mennek a kukába – gondolná az ember.

Ma már talán nincs is hotel – három csillagtól biztosan nincs – , ahol ne találnánk a fürdőszobában szappant, tusfürdőt, sampont a szállodai szolgáltatás természetes velejárójaként. De gondolkodott már azon, mi történik a kis szappankával, amit sokszor csak párszor használnak a vendégek, mégis le kell cserélni?

Nos, van egy nonprofit szervezet, a Clean the World (Tisztítsd meg a világot!), amely zseniális megoldást kínál, hogy ne menjen pocsékba a rengeteg szappan, ráadásul szegény országokon segít. A használt szállodai szappanokat ugyanis sok helyen összegyűjtik, hogy a világ olyan vidékeire kerüljenek, ahol az általános higiéniai, közegészségügyi állapotok még hagynak kívánnivalót maguk után.

Persze nem úgy, ahogy összeszedték őket! Először egy húsdarálóhoz hasonlatos szerkezetbe mennek a használt szappanok. Az onnan kikerülő „szappancsíkokat” egy keverőbe rakják, ahol egy oldatot adnak hozzájuk, ami elpusztít minden kórokozót. Ezt a keveréket aztán új, körülbelül 85 grammos szappanokká préselik. (A Focus Online videóját itt nézheti meg erről.)

A szervezet tájékoztatása szerint már több mint 25 millió szappant szállítottak így 99 országba. Ami azért sem lebecsülendő, mert egészségügyi szakértők szerint évente több ezer ember hal meg olyan betegségek következtében, amelyeket szimpla higiéniai eszközökkel meg lehetne előzni. A világon már több mint 4000 szálloda adja át a használt szappanjait a Clean the Worldnek, többségük amerikai, de Európában is sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez.