Aktuális

Nem érdekelte az indoklás a romagyilkosokat

Bors

Létrehozva: 2013.08.07.

Életfogytiglant kaptak a K. fivérek és P. Zsolt, segítőjük Cs. István kilenc év múlva szabadul. A hat életet követelő romák elleni támadássorozat tetteseit ítélték el tegnap. A túlélő áldozatok szerint Cs. megúszta, enyhe a büntetése. Két elkövető pedig eltűnt. A tettesek fellebbeztek.

A reggel 

Háromszor annyian akarnak bejutni Budapesten a bíróság hatvan fős tárgyalóterembe, mint ahányan oda beférnek. Emberjogi alapítványok munkatársai, Gulyás József egykori képviselő, Horváth Aladár jogvédő, francia és brit tévék, s számos hazai lap reked kint. És azok közül sem jut be mindenki, akiknek a legtöbbet jelent az ítélet: a támadás túlélői és áldozatok hozzátartozói.

A délelőtt

Soha nem jönnek ki, ott rohadnak meg, Cs. meg 9 év múlva szabad ember – magyarázta az ítéletet az egyik áldozat hozzátartozója. Ezek már nem látják a napot – tette hozzá. Tekintetünkkel keressük, de már nem látjuk a gyilkosok egyik szimpatizánsát. Ő néhány napja a bíróságon az életfogytot kapott három merénylőt pólóján éltette. Most konszolidált, kék rövid ujjú ingben érkezett. És – talán az áldozatokat rokonait látva –, hamar távozott is.

A tettesek

A K. fivérek az indoklást nem akarják végighallgatni, így őket a tárgyalóteremből visszakísérték a bíróság alagsorába. Életútjukat ismerteti a bíró, több bakit is ejtve. Nincs könnyű helyzetben: az ablakokon át beszűrődik, ahogy az utcán többen kiabálva Cs. enyhének vélt ítéletét kérik rajta számon. És azt, hogy mondja ki: rasszista gyilkosokról van szó. A kiabálók nem hallhatják, az indoklás nagy része pont erről szól.

K. Árpád zenei konzervatóriumi növendék is volt, cigány és magyar zenész barátai is voltak. Halk szavú, kiismerhetetlen, intelligens. A Magyar Gárdát puhának találta. Akcióihoz beszervezte testvérét, Opellel járták a településeket. 180 centi, a merényletek idején bajuszt, szakállt viselt. Tényleges életfogytiglanra ítélték.

K. István 9 évvel fiatalabb Árpádnál. Évekkel ezelőtt a skinheadmozgalom tagja volt, ám kilépett. Szélsőséges nézeteiről árulkodnak tetoválásai. Több éven át szakácsként dolgozott Debrecenben. Gyakran böngészte náci tábornokok életrajzát. 176 centi, sportos alkat. Hobbija a kutyatenyésztés és az internetes játékok. Tényleges életfogytiglanra ítélték. 

P. Zsolt. Agresszív megnyilvánulásokra hajlamos, skinhead, tetoválásaiból is jól látható rasszista szemlélete. Cukrásznak tanult, de biztonsági emberként dolgozott. Volt pisztolya és fegyverviselési engedélye. Átlagos magasságú, beceneve: Dezső. Tényleges életfogytiglanra ítélték.

Cs. István. Burkolóként dolgozott, később katonaként szolgált, járt Koszovóban is. Mentális okok miatt szerelt le, s kezelték. Alkalmi munkákból élt. Hobbija a motorozás. 193 centijével ő a legmagasabb. 13 év fegyházat kapott, négy évet volt előzetesben, kilenc évet ül még. Az egyetlen, aki nem ölt. A vádirat több helyütt támaszkodott beismerő vallomására.

Ketten az áldozatok közül – Megnyugodtam egy kicsit – mondta a Borsnak Csorba Erzsébet, a tatárszentgyörgyi támadásban fiát és unokáját elvesztő nagymama. Arról nem akar beszélni, milyen érzés szerettei gyilkosait viszont látni. 49 éves, a rendszerváltásig betanított munkás volt a Csepel Művekben, biciklivázakat festett.

20 éve munkanélküli, most koszorúkészítésből próbálja eltartani a családját. Tartozása 30 ezer forint, ennyit kell még visszafizetnie szívrohamban meghalt férje temetésének költségeiből.

Gyetinás Magdolna 68 éves. A piricsei támadás során lábon lőtték. A kórházba nem ment vissza utókezelésre, a sörétdarabok a lábában maradtak. Halkan és nehezen beszél. Negyvenes éveiben még napszámos volt a földeken, több mint 20 éve munkanélküli. Évtizedek óta él a piricsei cigánysor utolsó épületében.

– Hát az még kijön – céloz Cs.-re. – Vonattal jöttem az ítéletre, hajnalban indultam. Azzal is megyek vissza – teszi hozzá. Papucsban, kopott, pongyolaszerű ruhában van. Egy aktivistától cigarettát kér. Romos házát K. Árpád és P. Molotov-koktéllal gyújtotta fel. Az ítélet egyébként nem jogerôs. Mindenki fellebbezett. 

Számok és kétségek

1 társtettes nincs meg, ő a fegyverek rablásában segédkezett Besenyszögön. Róla annyi tudható, hogy öt éve egy nagy dízel autóval közlekedett.

1 támadó nincs meg. Tatárszentgyörgyön a szemtanúk szerint egy máig ismeretlen, ötödik személy is gyilkolt, aki nem ült a vádlottak padján.

2 és fél évig tartott a per.

160-nál is több tárgyalási napot tartottak.

107 millió forint a bűnügyi költség. A legtöbbet, 34 milliót Kiss Árpádon kellene behajtani.

209 tanút és 43 szakértőt hallgattak meg. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26420_resized.jpg?avcount=1711615217
origo.hu

Varga Judit sírva mondta el, hogyan kínozta Magyar Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26433_resized.jpg?avcount=1711615217
origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088538_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080428_auto_resized.jpg
vg.hu

Brutális felvételek kerültek elő a moszkvai terrortámadás megkínzott vádlottjairól

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089106_auto_resized.jpg
ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086480_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Ezért nem kellettek Ukrajnának Karácsony Gergely ajándékai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26434_resized.jpg?avcount=1711615217
origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089846_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088312_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711615217
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089711_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Zalatnay Cini Lagzi Lajcsinak: „Nagyon nehéz lesz, reszket kezed-lábad, mit szólnak hozzád”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17076634_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Emlékszel még ezekre az ikonikus magyar színészekre? Teszteld velünk!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/mkntI2-U8Vfri54GIMGz6hNIOVJ82DfRn4Rnt5Tuk3k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE1ODE1M2QyYTNkYjQ5ZGFhYTI4YTk4NmYyZjMyYmM4.jpg
Magyar Péter

Varga Judit Magyar Péterről: "Bezárt egy szobába, a nagyfiam szabadított ki"