Aktuális

Nem csak a taxisok szívták meg a közösségi gazdaságot

Bors

Létrehozva: 2016.01.23.

Az Uber fuvarozási applikáció miatt háborognak a taxisok. Az újfajta szolgáltatás komoly konkurenciát jelent számukra, de nem csak nekik kell ilyen kihívással szembenézniük.

Jelentős költségektől szabadulhatunk meg a mindennapokban, ha a közösségi gazdaság szolgáltatásait vesszük igénybe. Ezek célja a költségmegosztás a felhasználó és a szolgáltató között. Közös bennük, hogy új technológiákon – okostelefon, internet – alapulnak, és eddig kihasználatlan lehetőségeket aknáznak ki.

Olcsóbb utazás

Uber-sofőrt rendelni egy-két kattintást jelent a telefonon, aki sokszor hamarabb érkezik ki, mint egy taxis.
– Olcsóbb így utazni, és végre nem kell hallgatni a diszpécserek idegesítő hangját az autóban – vallotta be Orsolya, aki rendszeres Uber-utas. – A sofőröket minden út után értékelik, így tudom, kivel fogok utazni, és ha nem tartom megbízhatónak, lemondhatom – mesélt a szolgáltatás előnyeiről. Viszont hétvégente drágább egy Uber-út, és a taxisokkal ellentétben nem használhatják a buszsávot, ami kellemetlen lehet dugóban.

A közel tízéves Oszkár telekocsival országszerte lehet olcsóbban utazni. Az autóval közlekedők szabad üléseiket ajánlják fel az utazóknak, cserébe a benzinköltséget megosztják. – A rugalmasság a legnagyobb előnye, nem kell vonatra várni és átszállni vagy a késések miatt idegeskedni – hangsúlyozta az Oszkár társalapítója, Prácser Attila.

– A vasúttársaságnak nem konkurenciája a telekocsi-szolgáltatás, hiszen a mi utasforgalmunkhoz képest az övék elenyésző – válaszolta a MÁV képviselője arra kérdésre, mit gondol arról, hogy sokan az állami vasút helyett telekocsival közlekednek.

Kiiktatják a szállodákat

Aki szállást keres, már nem biztos, hogy a drága szállodák, panziók kínálatát böngészi, hanem az Airb’n’b-n internetes applikáción választ átmeneti lakást. Ide azok regisztrálnak, akik rövid időre adják ki a lakásukat. A vendég szabja meg, hány napra érkezik, a lakástulajdonos határozza meg az árat.

– Sokkal több pénzt lehet keresni, mintha egy embernek adnánk ki a lakást egy évre – árulja el a huszonöt éves Luca, aki belvárosi lakását hirdeti így. A Couchsurfing hasonlóan népszerű – ráadásul ingyenes – alternatíva. Itt is egy applikáció segít összehozni a feleket, akik egymás rendelkezésére bocsátják a lakásukat, amíg az utazó a városban tartózkodik. Cserébe a vendég ugyanezt felajánlja a szállásadónak.

– A szállás költségeit megússzuk, és az adott ország kultúráját jobban meg lehet ismerni egy helyivel együtt lakva – sorolja Noémi és Kristóf a Couchsurfing előnyeit. Ők rendszeresen fogadnak vendégeket, és maguk is ezt a szállástípust választják, ha külföldre utaznak.

Mindennapi megoldások

A Rukkola nevű könyvcserélő alkalmazással felajánlhatjuk kiolvasott köny­veinket más olvasóknak. Az összegyűjtött pontokkal pedig mi magunk is még el nem olvasott, felajánlott könyvekhez juthatunk hozzá. Miután egy-egy könyvet kiolvastunk, azt újra fel lehet ajánlani a közösbe, és így tovább.
– Az utóbbi időben jelentősen drágult a könyvvásárlás, és velünk sokkal könnyebb könyvhöz jutni – magyarázta a szolgáltatást a Rukkola csapata.

Egy kezdő vállalkozónak sokszor nincs pénze saját iroda bérlésére, erre kínál megoldást a Loffice, a közösségi iroda, amely igény szerint adja bérbe irodáit és munkaállomásait. Akár egy napra vagy néhány órára is ki lehet bérelni egy munkaállomást vagy tár­gyalótermet.

A Taskrabbit nevű alkalmazásra regisztrált felhasználók fölös idejüket ajánlják fel azoknak, akik időhiányban szenvednek, ezért nem tudják elintézni napi teendőiket. A bútor-összeszereléstől a kutyasétáltatáson át a varrásig, bevásárlásig, gyerekvigyázásig ezernyi teendőre találunk jelentkezőket. Maga a szolgáltatás ingyenes, de az elvégzett munkáért fizetni kell, amit mindenki maga határoz meg.

Ez a jövő

Vajon számíthatunk a taxisokéhoz hasonló felháborodásra a hagyományos piaci szereplőktől a frissen támadt netes konkurencia miatt? A szakember szerint ez nem valószínű.

– Az elkövetkezendő években meghússzorozódik a közösségi gazdaság forgalma – magyarázta Pataki Gábor, a téma szakértője. – Persze vannak olyan szolgáltatások, amelyek bevételkiesést okozhatnak a meglévő szolgáltatóknak, de ezek a szolgáltatások jogi szabályozásra szorulnak. A legtöbb szereplő nem tud akkora tömegeket kiszolgálni, hogy a meglévő piaci szereplőkre veszélyt jelentsenek.
 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141536_auto_resized.jpg
origo.hu

Rendkívüli hírt jelentett be a Fradi Dejan Sztankovicsról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27219_resized.jpg?avcount=1713545411
origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144653_auto_resized.png
metropol.hu

Körtvélyessy felfedte Tordy Géza halálának okát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142958_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Klopp egy játékost emleget, ő lehetett volna a siker kulcsa?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142083_auto_resized.png
metropol.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27218_resized.jpg?avcount=1713545411
origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713545411
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713545411
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145063_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/eHoVeyx6gIlDwR7p63pRcTgYlu0g8sySEhGhq5IsMus/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAzMjlkZWY5NTczZTQ5OGJiNjcyMzU4Mjc0Y2U2MmFk.jpg
Márka

A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot