Aktuális

Nem az intelligenciától függ a hülyeség

Ny. A.

Létrehozva: 2015.10.29.

Miért szállunk fel rossz buszra, miért érezzük ettől butának magunkat? Régóta próbálnak választ találni a kutatók, miért viselkedünk hülyén bizonyos szituációkban. Recept nincs ellene, de azért megértéssel és némi próbálkozással kezelhető.

Cégek mennek tönkre, szerelmespárok szakítanak egymással – mindez azért, mert valaki bizony hülye volt, de nem mindig rossz értelemben. Nap mint nap átélünk olyan helyzeteket, amikre azt mondjuk, ez butaság, vagy valakit illetünk a nem túl kedves jelzővel. A hülyeség – ha hisszük, ha nem – központi eleme az életünknek, meghatározza, mit csinálunk. Lehet ragályos, szórakoztató, de olykor veszélyes is. Legfontosabb jellemzője mégis az, hogy tervezhetetlen. Mindig csak utólag jövünk rá, hogy hülyeséget követtünk el. Kutatási eredmények ide vagy oda, a hülyeségnek még sincs fogalma. Dr. Aczél Balázs magyar kutató három kategóriába osztotta fel az emberi hülyeséget.

Túlzott önbizalom

Mindannyian ismerjük azt az embert, aki néha lejár a lakótelepi focipályára és kettőt belerúg a labdába, majd a futball-világbajnokság ideje alatt ő kiabál a leghangosabban a televízió előtt, és osztja az észt a játékosoknak. Ő az a hülye, akiknek van némi tudása valamiről, és máris szakértőnek érzi magát. A legtöbb embert az önbizalommal teli embe­rek idegesítik a legjobban. A legtöbb amit tehetünk, hogy őszinték vagyunk az illetővel, és megmondjuk, nem tud annyit, hogy magabiztos véleményt alkosson. De akkor valószínűleg mi leszünk a hülyék. Ördögi kör.

 

Szórakozottak

Ha ismerősünk késik a megbeszélt találkozóról, mert rossz buszra szállt fel, hajlamosak vagyunk egyszerűen lehülyézni magunkban az illetőt. Pedig csak a második kategória, a szórakozott hülyék táborát erősíti. A tudomány szerint ezeknek a hülyéknek van tudásuk, mégsem használják. A példánál maradva: az illető tisztában van vele, hogy melyik busszal kellett volna a találkozóra indulnia, mégis szórakozottságból másikra szállt, amire csak utólag jött rá. Mindez azt is bizonyítja, hogy nem kell alacsony intelligenciaszint a hülye viselkedéshez. Ilyenkor legyünk megértőek az illetővel, hiszen könnyen előfordulhat, hogy legközelebb mi is hasonlóan járunk.

Kontroll nélkül

Egy hete jött ki a Csillagok háborúja hetedik, legújabb filmjének előzetese, a legnagyobb vi­deomegosztó portált napokon belül elöntötték a reakcióvideók, amikben a rajongók többsége magából kikelve őrjöng az örömtől, egyesek könnyeiket törölgetik. Ők azok a hülyék, akiknél a viselkedést a rövid távú érzelem váltja ki, és nem tudják kontrollálni magukat. Van súlyosabb változata is ennek a fajta hülyeségnek, hiszen az embe­rek ilyenkor tudják, hogy hülyén viselkednek, mégis csinálják. Az emberek szerint ez a legsúlyosabb hülyeség valamennyi közül, mégis a legtöbbször jót szórakozunk rajta.

Visszaüt a megbélyegzés

Bármennyire is központi dolog az életünkben a hülyeség, az emberek nem szeretik, ha hülyének nézik őket. Ezért sem szabad valakit folyamatosan lehülyézni, mert előbb-utóbb visszahat személyiségére a folyamatos megbélyegzés, és egyre többször fog így viselkedni. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158849_auto_resized.jpg
origo.hu

Már megint Magyar Péteren röhög mindenki - mémek!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27416_resized.jpg?avcount=1714032018
origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159781_auto_resized.jpg
vg.hu

Nem tetszenek Brüsszelnek a magyar autópályák: eljárás indul, de a kormány sem hagyja annyiban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155409_auto_resized.jpg
ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27417_resized.jpg?avcount=1714032018
origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153496_auto_resized.jpg
astronet.hu

Ennek a 4 csillajegynek beteljesülést hoz a Skorpió telihold

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160763_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Úgy voltam vele, hogy ilyen nem fog sűrűn előfordulni" - Marics Peti félmilliót bukott

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/ciFJ6N7JV-tsyKomFg0heJDDioLSPmBpykdZwcAEpAg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MyNzYzMDIxMjdkNzRkOTA5YjNhMDI1YWZkYzIyNjVk.jpg
Aktuális

Rendkívüli esemény kezdődik Budapesten, Orbán Viktor is felszólal

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra