Nejére gyújtotta a szobát a féltékeny Miklós bácsi

Több évtized házasság után felgyújtotta szobájukat, majd a lángoló helyiségbe zárta feleségét a 83 éves E. Miklós. Vilma néni túlélte a biztos halált, a férje viszont nem.
Több évtized házasság után felgyújtotta szobájukat, majd a lángoló helyiségbe zárta feleségét a 83 éves E. Miklós. Vilma néni túlélte a biztos halált, a férje viszont nem.

Sokkolta az inotaiakat a helybéli E. Miklós és felesége, Vilma tragédiája. A 83 éves férfi ugyanis borzalmas dologra szánta el magát: karácsony előtt egy bottal megütötte a feleségét, majd belökte egy szobába, amit az asszonyra gyújtott. Miki bácsi végül rázárta a lángoló szoba ajtaját feleségére, és elsétált:

– Miklóst rendes, dolgos, víg kedélyű embernek ismerték, de volt egy nagy hibája: minden egyes percben féltékeny volt Vilmára – meséli a Borsnak a férfi régi ismerőse. – Olyan régóta tartott ez, mint a házasságuk, folyton összeboronálta képzeletben valakivel. Persze szegény Vilma soha nem tett ilyet, mindig is csendes, jóravaló asszonyként élt. Mikin mégis elhatalmasodott ez az érzés, mindenért Vilmát hibáztatta, soha semmi nem volt jó, amit az asszony csinált – mondja.

A férfi nyugdíjáig egy ko­hóban dolgozott, az is megviselte, hogy a régi munkatársai közül egyre többen meghaltak.

– Egyre több ismerőse távozott, ezt nagyon nehezen viselte. És a féltékenysége is egyre inkább elhatalmasodott rajta. Nem tudjuk, aznap mi történt, úgy hallottuk, hogy a botjával ment neki Vilmának, aztán újságpapírokkal gyújtotta be a szobát – ingatja a fejét az ismerős.

Vilma néninek még volt annyi lelki ereje, hogy felhívja Várpalotán élő fiát, aki a segítségére sietett, és kiszabadította. A rendőrség elkapta Miklóst, akit a sümegi pszichiátriára vittek. Ott a férfi összeomlott, idegeit olyannyira megviselték a történtek, hogy a kórházban meghalt.

© © Bors / Kecskeméti Zoltán

– Megdöbbentünk, amikor megtudtuk, mi történt. Vélhetően teljesen beleőrült az esetbe, emiatt halt meg. El akartunk menni a temetésére, de a család megtiltotta a megemlékezést, a temetés csak szűk családi körben, szinte titokban történt. Miki hamvait is a szülei sírjába tették. Vilma a fiához költözött, nem akar abban a házban élni – mondja a férfi.