Aktuális

Nagyon másként álmodnak a nők és férfiak

Balajti Péter

Létrehozva: 2014.02.28.

Kutatások sora bizonyítja: a nő és a férfi nemcsak másképp él és gondolkodik, de még az álomviláguk is eltér. A szebbik nem éjszakai képei sokkal közelebb állnak a valósághoz, a férfiak öntudatlanul is képzelt helyzeteket ­részesítenek előnyben.

A napokban jelent meg a Sleep Journalban a Montreali Egyetem félezernél is több résztvevővel végzett kutatásának eredménye. Beszámolók ezrei alapján megállapították, hogy míg a férfiak rémálmaikban természeti katasztrófákat és csatákat próbálnak túlélni, s csak önmagukra számíthatnak, addig a nők ismerős helyzetekkel, kihívásokkal szembesülnek, és segítőtársat is álmodnak maguknak. A hölgyek álma gyakrabban végződik boldogan, és ők azok, akik jobban emlékeznek az álmaikra.

– A férfi- és női álmok közötti különbséget a hormonális hatások magyarázzák – mondja dr. Várszegi Mária neurológus, pszichiáter főorvos, a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság vezetőségének tagja. – ­Érzékszerveinkkel mindent érzékelünk, ám ennek a hatalmas információmennyiségnek csak a töredéke kerül a tudatunkba, a többi, mintegy 90 százalék a tudatalattinkba jut.

Álmainkban sok mindent össze tudunk kapcsolni, nemcsak azt, amit megéltünk, de azt is, amit mondjuk a tévében láttunk, és érzelmileg hatott ránk. Miközben a férfiagy egyszerre egy dologra koncentrál, a nő képes megosztani a figyelmét, s ez a különbség is kihat az álmokra.

Nem véletlen, hogy a nők sokkal részletgazdagabban álmodnak, színeket, illatokat, hangokat érzékelhetnek, amelyek mind hozzájárulnak, hogy felébredve jobban emlékezzenek az álmaikra, mint a férfiak. Az álmok feladata, hogy elrendezzék a napközben összegyűjtött információkat. A stressz és a napközbeni elfojtások szintén álomképeket teremthetnek, az egyéni fé­lel­meink pedig sajátos módon, rém­ál­mok formájában jelenhetnek meg. A nőknél nem ritka, hogy álmukban egy szeretett személy elvesztését élik meg. Aggodalmaink álmunkban kontroll nélkül kísérthetnek.

A montreali kutatás kitért az erotikus álmokra is: a férfiak gyakrabban, s inkább képzeletbeli nőkkel bújnak ágyba, a hölgyek viszont szinte kivétel nélkül olyan pasikkal kerülnek intim helyzetbe, akiket az életből vagy a filmvászonról ismernek. Bede Zsuzsanna szexuálpszichológus a régi mondást idézi: éhes disznó makkal álmodik.

– Hallottam olyan harminc feletti férfiról, aki először álmában élte meg, milyen jó, ha az ölében ül egy lány, s ez az élmény hozzásegítette a szüzessége elvesztéséhez. Kis libidójú embernél komoly előrelépést jelent, ha álmában jól teljesít. Ahogy az is jó jel, ha egy nő, aki nem tudja, hányadán áll a kedvesével, az álomvilágban tökéletes gyönyört él meg vele.

Ez azt bizonyítja, hogy nem hidegült el tőle, s így meg lehet találni a blokkoló tényezőt, ami lehet rejtett harag vagy sérelem, és helyreállítható a szexuális kapcsolat. Ám ahogy az álmok átsegíthetnek bizonyos nehézségeken, úgy számos szexuális félelmet, szorongást felerősíthetnek – figyelmeztet a szakember.

Horváth Julianna álomfejtő, aki Álomban a múlt és a jövő címmel könyvet is írt, úgy gondolja, az eltérő álmoknak ősi gyökereik vannak. – A férfiak szabadtéri, ismeretlen világban játszódó álmai az őskori vadászatokig vezethetők vissza, ahogy az otthon melegét őrző nőknél a zárt terek, az ismerős közeg az álmok gyakori helyszíne. A férfiálmokban gyakran jelenik meg a hatalomvágy, a mostani élettel való elégedetlenség: hadvezér vagy híresség képében jelennek meg.

Hiszek az előző életekben, s abban, hogy ezek egyes történéseit a tudatalattink őrzi. A színes álmok a jelenről és a jövőről, a fekete-fehérek a múltról, olykor előző életeinkről szólnak. Meggyőződésem, hogy a rémálmokért részben ezek az emlékek felelősek – véli az álomfejtő, aki tizenöt éven át vezetett naplót az álmairól.

– Nagyon fontos, hogy próbáljuk meg minél részletesebben feljegyezni az álmainkat, mert az apróságok is sokat számítanak. Például a kenyér a szegénységre utal, ahogy az egér is. A szárnyalás lelki terhektől való megszabadulásról, illetve az utáni vágyról szól, a zuhanás viszont lelki megpróbáltatást jelent, ami általában az álmot követô napokban ébren meg is tapasztalható.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165089_auto_resized.jpg
origo.hu

Orbán Viktor: Magyarország ilyesmit sohasem szavazna meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166761_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Meg kell-e mosni a lábunkat zuhanyzáskor? Itt a bőrgyógyász válasza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165078_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Megszólalt az orosz védelmi miniszter a Moszkva és a NATO közötti háborúval kapcsolatban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164752_auto_resized.jpg
life.hu

Iszak Eszter már nem tudta, mit vegyen fel, ezért úgy döntött, segít a sorstársain

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164211_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Ilaria Salis újabb nyílt levelet írt magyarországi börtönéből

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27484_resized.jpg?avcount=1714166711
origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157608_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714166711
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714166711
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714166711
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JFNWf7mmWEpw5pefPCStAvMzjd1iDbJYH6M84_RYm3Q/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzExMmFlY2MyMzQxZTRhZDRiNmQ5MzllNDQzM2MyNWVi.webp
Veszélyes

„Sosem volt allergiás" – éjjel rohant a mentő a magyar tinilányért, rejtélyes tüneteket okozott az eper

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai