Aktuális

Nagyobb eséllyel hal meg, aki az utcán lesz rosszul

Bors

Létrehozva: 2016.10.24.

Ha az utcán lettem volna rosszul, biztos meghalok – mondja egy nyugdíjas, akin a mentősök segítettek. Sajnos közterületen inkább elkerülik azt, aki összeesik.

Az újságok, tévék gyakran számolnak be ilyen esetekről. Néhány nappal ezelőtt Miskolcon halt meg egy férfi azért, mert miután rosszul lett és összeesett, több mint fél órán keresztül feküdt a járdán, mire a járókelők mentőt hívtak hozzá. Már halott volt, mire kiérkezett a segítség. Az ő rokonai gyászolnak, a közönyös járókelők pedig talán már arra sem emlékeznek, hogy elsétáltak egy utcán fekvő ember mellett.

Legalább hívja a 104-et!

– A közöny a legfőbb ok, amiért nem mennek oda egy láthatóan rosszul lévő emberhez a járókelők. Magyarázat ugyan mindig van, egyesek azt mondják, nem tudják, mit kell tenniük ilyenkor, mások attól félnek, hogy részeg, esetleg azzal érvelnek, hogy nem az ő dolguk – mondta egy neve elhallgatását kérő mentős.

– A mentőnél dolgozók már csak azt kérik, hogy legalább hívják a 104-et, hogy ki tudjon menni a segítség. Nem baj, ha nem csinálnak semmit, de legalább tárcsázzanak! Lényegtelen, hogy nem tudják, mit kell tenni egy rosszullét esetén, hiszen a mentősök már telefonon keresztül elkezdik a távirányítást. Ez nagy segítség, és már évek óta nő azoknak az eseteknek a száma, amikor az mentette meg valakinek az életét, hogy a laikus segítő azt tette, amit a mentős mondott neki telefonon keresztül. Abból senkinek nem lesz semmi baja, hogy kihív valakihez egy mentőt, nem fogják sem neki, sem a betegnek kiszámlázni, még akkor sem, ha vaklárma volt. 

Ezt tegye, ha utcán fekvő embert lát!

Egyből hívja a mentőket, a 104-et!

Menjen oda, nézze meg, lélegzik-e! Rázza meg, szólítsa meg, hogy reagál-e vagy sem! Mondja el a vonalban lévő mentősnek, mit tapasztal és kövesse az esetleges utasításokat! Ha nem mer hozzáérni, kérjen a közelben lévőktől segítséget!

A részeg emberhez és a hajléktalanhoz is hívjon mentőt, ők fokozottabb veszélynek vannak kitéve a kihűlés miatt!

Tanulja meg, jól jöhet!

Minden nagyobb városban tartanak különféle elsősegélynyújtó tanfolyamokat. Az otthoni segítségnyújtástól kezdve, a vezetés vagy közlekedés közben adódó vészhelyzeteken ke­resz­tül egészen az újraélesztésig bármit megtanulhat az érdeklődő mindenféle egészségügyi végzettség nélkül is. Ez a tudás otthon, a családtagok kö­zött, de akár az utcán, idegenek esetében is jól jöhet. Az elsősegély tanfolyamok ára tizenötezer forint körül van, ebben esetenként a vizsgadíj is benne van.

Hátrány az ápolatlanság

Dömötör Tekla:

– Én alapvetően pozitív va­gyok. Szoktam hajléktalanoknak ételt vinni otthonról. Rosszul levőnek már hívtam mentőt, egy rosszul lett idős néninek pedig segítettem felállni. Adnék szívmasszázst is, a kinézet nem számít.

Pintér József:

– Már adtam szívmasszázst egy fiatalembernek. Nem éreztem a pulzusát, és sikerült beindítani a szívét. Volt nálam zsebkendő, úgyhogy lélegeztettem is. Mindegy, hogy férfi vagy nő, segítenék, csak akkor nem, ha elhanyagolt és büdös, akiről nem lehet megállapítani, hogy csak lefeküdt az utcán vagy valóban rosszul van.

Tóth Zsombor és Szakos Boglárka:

Zsombor: – Biztosan megállnék és hívnám a mentőket. Megkérdezném, hogy van-e orvos az emberek között, ha nincs, mivel van elsősegélyvizsgám, segítenék. Ha előttem lett rosszul, a kinézettől függetlenül segítenék.

Boglárka: – Mi kaptunk az iskolában elsősegélyképzést. Nehezebben közelednék, ha az érintett elhanyagolt, de segítenék. Volt osztálytársam, aki a képzés után másnap újra élesztett valakit az utcán.

Perceken múlnak a túlélési esélyek

Az elsősegély mindig fontos, hiszen a balesetet, vagy rosszullétet követő első óra történései határozzák meg leginkább a gyógyulás esélyeit, de van néhány olyan eset is, amikor az azonnali segítség jelenti az egyetlen esélyt a túlélésre – hangsúlyozta Győrfi Pál, a mentők szóvivője. Szívmegállás esetén legfeljebb négy percünk van az újraélesztés megkezdésére, légúti elzáródás (például félrenyelés) esetén, ha nem segítünk, perceken belül bekövetkezhet az eszméletvesztés, beállhat a halál, és egy nagyér sérüléséből eredő erős vérzés is végzetes lehet, ha nem csillapítjuk akár puszta kézzel, néhány percen belül.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162345_auto_resized.jpg
origo.hu

Oroszország hadat üzent a NATO-nak a lengyelországi atomfegyver telepítési terve miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27452_resized.jpg?avcount=1714113911
origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163996_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mindent elvesztettem, ő volt a társam” – félrediagnosztizálták a 28 éves, a 3 gyermekes édesanyát, belehalt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163733_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Vitézy: Karácsony most mutatta meg, miért kell őt leváltani

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158179_auto_resized.png
hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27450_resized.jpg?avcount=1714113911
origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162794_auto_resized.jpg
astronet.hu

Az Isteni Áldás angyala védelmez minket április 26. és 30. között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163922_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162190_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros