Művészet: Marjai Juditot öleli Áder János

Magyar politikus vette meg drMáriás félmeztelen Fekete György-portréját. A művész intim helyzetben hozta össze Marjai Juditot és Áder Jánost is.
Magyar politikus vette meg drMáriás félmeztelen Fekete György-portréját. A művész intim helyzetben hozta össze Marjai Juditot és Áder Jánost is.

Politikus nappalijában lóg a Magyar Művészeti Akadémia elnökéről készült pikáns portré. Fekete György meztelen vállal, kacéran mosolyog drMáriás nagyméretű, 120 centiméter magas festményén. A címe is beszédes: Fekete György Keresztelő Szent Jánosként Leonardo műtermében.

– Egy vezető politikus vette meg. A kép néhány évvel ezelőtt készült, nem sokkal később került a politikushoz, de nem szeretném fölfedni, kiről van szó. Az sem érdekes, kormánypárti, vagy ellenzéki szereplő-e, ez régi történet – legyintett kérdésünkre drMáriás, azaz Máriás Béla.

A vételár ezúttal is titok. Februárban Máriás Lázár Jánosról festett portréját a miniszter egyik beosztottja, L. Simon László vette meg. A Blikk szerint ő úgy félmillió forintot fizethetett a képért, melyen főnöke korcsolyázik, miközben piros hó esik.

A festő intim helyzetbe hozta össze Marjai Judit fotóst is Áder János államfővel. Marjai a Borstól tudta meg, milyen szokatlan párt kapott. – Ez komoly? Én az Áderrel? – nevetett meglepetten kérdésünkre Marjai Judit. Megtiszteltetésnek vette a képet, zseniálisnak tartja a festőt.

– Ez egy nagyon hízelgő dolog. Nem biztos, hogy az ember arra vágyik, Egon Schiele amúgy szintén zseniális stílusában fessék meg, de a művészet szabadsága a legfontosabb. A mi politikusaink sem lehetnek annyira merevek, hogy ezt ne tudják. Ezt fejezi ki ez a kép is, melyen a politikus felé odaadóan hajló nő szerintem a népet szimbolizálja – mondta Marjai Judit. Impozánsnak találta az izmos karú és vádlijú Ádert a képen, még ha a zokniját magán is hagyta.

DrMáriás szerint a közös akt a szeretetről szól, két össze nem illő ember között, és nőként és művészként is nagyra tartja Marjai Juditot.