Aktuális

Működik, pedig még mindig keveset tudunk az e-receptről

Bors

Létrehozva: 2018.03.12.

Egyszerűen bonyolult – talán így lehetne a leginkább jellemezni az e-recept online rendszert, amely tavaly novemberi bevezetése óta még mindig okoz fejtörést az embereknek. Ennek vélhetően egy oka van: még mindig keveset tudnak róla. A Bors weboldalán arra a kérdésre kerestük a választ, hogy önnek milyen tapasztalatai vannak ezzel az új rendszerrel kapcsolatban? A válaszadók többsége hallott már róla, de nem tudják, mi fán terem.

Akár ki is dobhatja a kapott receptet

Az e-recept bevezetésével az orvos már egy online felületre írja fel a beteg nevéhez kapcsolva a receptet, melyet a patikus is lát a saját gépén.

– Az egészségügyi szolgáltatóknak kötelező, ennek ellenére sajnos még sok szolgáltató, például gyógyszertár nem csatlakozott. Az adatok feltöltése még nem teljes – kezdte a Borsnak dr. Békássy Szabolcs, a Háziorvosok On­line Szervezetének alapítója.

– A korábbi gyakorlatnak megfelelően a betegek kapnak egy úgynevezett vényfelírási igazolást, amit a receptekre nyomtatunk, és megjelenik egy extra vonalkód a korábbi vény-adatokon felül, ami az elektronikus receptek adatait tartalmazza. Ha a beteg úgy dönt, kidobja, a recepteket, akkor is meg kell kapnia, hiszen ez az elektronikus tér tárolja azokat. A vényfelírási igazolásnak akkor van jelentősége, ha a beteg rokona megy el a patikába a gyógyszerért. Még nem zökkenőmentes, de működik a rendszer – mondta el lapunknak a doktor.

Minden egy helyen az orvosnak

Biztos önnel is előfordult már, hogy az orvosnál csak ült a székben, és hiába próbált visszaemlékezni például arra, hogy hány éve is volt az a bizonyos műtét? És­­­ akkor mit is mutatott ki a CT?

Eddig a doktorok ránk voltak hagyatkozva, de mindennek vége! Tavaly novemberben többek között azzal a céllal tették kötelezővé az e-recept-rendszert, hogy ha a páciens a kezelőorvosa elé kerül, akkor ő pár kattintással megnézhesse a kórtörténetét, és informálódjon például arról, hogy eddig milyen gyógyszereket szedett. Ha váratlanul, például otthonától távol rosszul lesz, vagy kórházba kerül, az ismeretlen orvos a rendszerbe belépve azonnal tisztában lesz a kórtörténetével, így gyorsabb és pontosabb ellátást tud adni.

A patikus könnyebben ad tanácsot

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér rendszerébe nemcsak az orvosok, a gyógyszerészek is be tudnak lépni. Ők viszont csak az elmúlt egy év felírt gyógyszereit látják, a kezeléseinkről nem kapnak információt.

Ön mindenhez hozzáférhet

Képzeljen el egy olyan on­line felületet, ahova ha belép, meg tudja nézni, melyik kórházban, mikor, mivel kezelték, vagy mikor járt legutóbb a háziorvosánál, és milyen gyógyszereket írt fel magának. Létezik a lakosság számára is hozzáférhető portálfelület, melyet ide kattintva érhet el. A belépés ügyfélkapus regisztrációt igényel, és a személyhez tartozó érvényes tajszámot is meg kell adni. 

Kérdezz! Felelek!

Hogyan kaphatom meg a patikában a gyógyszeremet?

A beteg maga tajkártya és személyi igazolvány együttes használatával, vagy e-személyi igazolvánnyal kaphatja meg a gyógyszerét. 

Hogyan válthatom ki más receptjét?

Felírási igazolással személyazonosító igazolványok nélkül bármely hozzátartozója, ismerőse gyógyszereit kiválthatja.

Miben különbözik az e-recept?

Nem más, mint a hagyományos papíralapú receptek elektronikus változata, amit online nyomon lehet követni. 

Mindenki nyer az új rendszerrel

Dr. Bense Tamás háziorvos a Borsnak elmondta, az online felület még begyakorlási fázisban van, de úgy gondolja, év végére már jól fog működni a rendszer.

– Voltak vele gondok. Volt például, hogy lassú volt a program, ami lassította a rendelést is, de ezeket a problémákat már megoldották. Eredetileg úgy tudtuk, hogy az asszisztensnő is bele tud nyúlni a rendszerbe, és mire az orvos megérkezik, az anyagot elő tudja készíteni, a receptet fel tudja írni. Ez most még nem így van, de ezeken még biztos fognak finomítani. Szerintem hosszú távon jó lesz mindenkinek – árulta el a háziorvos.

Mit gondol, jó az e-recept?

Molnár Róbert: Biztosan jó lesz, csak ki kell forrnia, mert mint mindenből, a kezdet ebből is nehéz. Kényelmesebb lesz, hogy nem kell a recepteket cipelni, és aláírogatni, amikor sokat ír fel egyszerre az orvos. Bízom abban, hogy flottul fog működni a rendszer.
Juhász Ádám: Nekem szimpatikus. Ha nem is lesz sokkal egyszerűbb, de legalább rengeteg papírt megspórolnak vele. Az, hogy az orvos tudja ellenőrizni, hogy kiváltottam-e, az engem nem érint, mert úgyis csak akkor megyek orvoshoz, ha gyógyulni akarok, és én be is veszem, amit felírnak. Tehát egyértelműen hasznosnak tartom.
Szabó Annamária: Majd az idő eldönti, hogy egyszerűbbé válik-e a mostani rendszernél. Azt helyesnek tartom, hogy az orvos kontrollálhatja, hogy kiváltottam-e, mert látja, hogy milyen hatása van annak, amit felírt. Majd meglátjuk, remélem, előnyünkre válik majd.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162345_auto_resized.jpg
origo.hu

Oroszország hadat üzent a NATO-nak a lengyelországi atomfegyver telepítési terve miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27458_resized.jpg?avcount=1714123510
origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164291_auto_resized.png
metropol.hu

Micsoda dekoltázs: Salma Hayek mesés esküvői fotóit látnod kell!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164107_auto_resized.jpg
mandiner.hu

„Öljetek meg minden zsidót!” – felfoghatatlan állapotok uralkodnak az amerikai egyetemeken

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160844_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27459_resized.jpg?avcount=1714123510
origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158824_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714123510
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164741_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megrendült az ország: 17 éves szépség tűnt el nyomtalanul

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164687_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros