Aktuális

Most megtudhatja, milyen a jó diákcsemege!

P. Zs.

Létrehozva: 2018.09.11.

Nem csak a diá­kok szeretik a diákcsemegét, ám sokszor csalódást okoz, ha kibontjuk a zacskót: túl sok a keverékben a mazsola, túl kevés a kesudió, a mandula. Pedig az olajos magvak nagyon egészségesek – mértékkel.

Forrás: Thinkstock

Ha megfelelő arányban eszünk mogyorót, diót, magvakat, jót teszünk a szervezetünkkel. Az orvosok már rég megállapították: azok közül, akik sok olajos magvat fogyasztanak, sokkal kevesebben halnak meg szív- és érrendszeri betegségekben, de úgy általában bármilyen betegségben. A diákcsemege pedig azért kitűnő választás, mert mindenfélét megkapunk egy zacskóban – aszalt gyümölcsökkel keverve.

Túl sok mazsola

Nemrég különböző diákcsemegéket tesztelt a NÉBIH. A 14 termék igen széles árskálán helyezkedik el: kilónkénti 3500 és 6000 forintos is volt. Jelentős részükbe túl sok mazsola kerül – nyilván, mert ez a legolcsóbb a mixben –, így ezeknek a gyártóit fel kellett szólítsák a helyes arányok betartására.

– A jogszabály szerint az összetevőknek, tehát az olajos magvaknak és az aszalt gyümölcsöknek nagyjából egyforma arányban kell lenniük a keverékben, jelentôs eltérés nélkül – mondta a Borsnak dr. Pleva György, a NÉBIH élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója. – A diákcsemege összetételére egyébként nincs külön előírás, de éppen ettől igen változatosak. Némelyikben ananász vagy fekete cseresznye is van. A gyerekeknek ezek különösen jó alternatívák, mondjuk, csipsz, csoki és cukros üdítők helyett is, mivel nagy mértékben tartalmaznak telítetlen zsírsavat, vitaminokat, ásványi anyagokat.

Vigyázat, hizlal!

Amellett, hogy az olajos magvak és az aszalványok a szervezet számára fontos anyagokat tartalmaznak és egészségesek, nem árt vigyázni a diákcsemegével:
– Az olajos magvak jó energiaforrást jelentenek, és például az idegrendszerünk szempontjából is előnyösek – magyarázta a Borsnak Antal Emese dietetikus, a TÉT Platform szakmai vezetője. – De, ha túl sokat eszünk belőlük, akkor felcsúszhatnak pluszkilók. Tehát, mint mindig, most is a változatos étrendnél és a mértékletességnél lyukadtunk ki. A legjobb, ha diákcsemegéből is többször keveset eszünk.
Felnőtteknek és gyerekeknek is egyszerre legfeljebb egy maréknyit javasolnak a szakemberek. Olyannyira, hogy mindig ahhoz mérten kell kiporciózni az adagot, amekkora a marka annak, aki megeszi.

Ha meg tudja rágni

– A legjobb, ha hetente néhányszor, a nagyobb étkezések között csemegézünk belőle, például tízóraira vagy uzsonnára – javasolta a dietetikus. – És fontos, ha magvakról van szó, hogy válasszuk mindig a sótlan változatokat! A gyerekeknek egyébként csak akkor csomagoljunk a suliba, ha tudjuk róluk, hogy alaposan meg tudják rágni ezeket a magvakat és az aszalványokat, hiszen ők könnyen félrenyelhetnek. Akár boltban vásároljuk, akár saját magunk keverjük össze a diákcsemegét, én azt javaslom, hogy a magok legyenek többségben az aszalványokkal szemben. Utóbbiakkal ugyanis a keverék cukortartalma magasabb lehet az optimálisnál.

Gyilkos termények

Mint oly sok mindennel, a magvakkal is vigyázni kell, néhányuk ugyanis nyersen alkalmatlan emberi fogyasztásra. Például jó, ha a keserű mandulát nem keverjük össze édes testvérével, mivel előbbiből akár 10–15 szem is halálos ciánmérgezést okozhat egy gyereknél. Ennek ellenére a cukrászat fontos alapanyaga, ami annak köszönhető, hogy hő hatására elveszíti méregtartalmát. Ugyanez igaz a kesudióra is, ami ugyanazt a mérgező olajat tartalmazza, mint a gyilkos galóca. A feldolgozás során azonban olajban úsztatva vagy ipari forró levegővel megpörkölik. A kesudiómérgezés ritka, de az üzemekben, ahol a munká­sok naponta érintkeznek a gyümölccsel, gyakori. Sőt Indiában, ahonnan a kesudió fele származik, sebes, heges a keze a mérgektől a vele dolgozóknak, többnyire nőknek.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174209_auto_resized.jpg
origo.hu

Engedj el, így könyörgött Varga Judit az őt fogva tartó, tomboló Magyar Péternek - itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27588_resized.jpg?avcount=1714442414
origo.hu

Egyre drámaibb világháborús helyzet: hadüzenetet küldött egy európai uniós NATO-ország az oroszoknak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174658_auto_resized.png
hirtv.hu

Hidvéghi Balázs szerint elsöprő erőt mutat fel Szentkirályi Alexandra + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174350_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Megszólalt a rendőrség, sajtótájékoztatón közölték a bőnyi késelés részleteit + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27589_resized.jpg?avcount=1714442414
origo.hu

Újabb drámai részletek a bőnyi késelésről: még az ajtó is véres volt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174011_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174475_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hamarosan rendkívüli szerencse fog rámosolyogni erre a 4 csillagjegyre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714442414
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Harry herceg visszatér Angliába, hatalmas lépest tesz Katalinék felé

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/1PwazLrRBFEbdtf_fIH7jJ5SNqlkHDbqALHhVImfx20/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M3NTYxNGQ1MTM1NzRmNzQ5ZmQ1N2RhZTNmNmVkYzE2.webp
Remény

„Egyre közelebb repítik Dominikot Dubajhoz” – Curtis is segít a nagybeteg kisfiúnak

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/czGumk-ULTB_25eH_3LDHcdHl0oIGM_VVqZsuCsuU28/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQzMTVhNDI3ZjM0YjRiZTI5ZGMyYzVmOTU3ZDlmYTg5.webp
Szívszaggató

„Csak azt szeretném, hogy gyerek lehessen” - Másodszor küzd meg a rákkal a 4 éves tündéri fiú