Aktuális

Molnár Anikó: örülök, hogy nem lettem 150 kilós

Zs.V. , V. G.

Létrehozva: 2018.03.01.

<p>Inzulinrezisztencia - Akár halálosak is lehetnek a szövődményei</p> <p></p>

Forrás: Kecskeméti Zoltán

Félelmetes: meddőséghez, vetéléshez, diabéteszhez és daganatos megbetegedésekhez is vezethet az inzulinrezisztencia, ami népbetegség, mégis sok a kérdés körülötte.

Pár évvel ezelőtt még alig-alig lehetett hallani róla, manapság azonban úton- útfélen belebotlik az ember olyan ismerősbe, akiről kiderült: inzulinrezisztens.

Szabó Zsófi például közel másfél évig azért nem tudott teherbe esni, mert fogalma sem volt arról, hogy ebben a betegségben szenved. Miután kiderült a baja, ugyan begyógyszerezve élte mindennapjait, és drasztikus életmódváltásba kellett kezdenie, de meglett az eredménye: ma már a kezében ringathatja a kisfiát.

Becsült adatok alapján a magyar lakosságnak már a hatvan százaléka inzulinrezisztenciás, és a gyerekek ötven százaléka is érintett – árulta el dr. Benkő Nóra orvos, aki a FEM3 Caféban jó párszor felhívta már a figyelmet a tünetekre.

Molnár Anikó mindig kerekded, formás idomairól volt híres, ám egyszer csak kiderült: a kilók nemcsak a sport nélküli élete miatt szöktek fel.

– Elkezdtem összevissza menstruálni, magas vérnyomásom volt, és ugye a súlynövekedés, ami szintén erre utalt. Igaz, a hízást annak tudtam be, hogy öt éve abbahagytam a sportot, de inkább elmentem egy terheléses cukorvizsgálatra – kezdte kérdésünkre az egykori Nagy Ő.

– Beigazolódott, hogy inzulinrezisztenciám van. Tiltólistára küldte az orvosom a fehér lisztet és a cukrot. Mondtam a kezelőorvosomnak, hogy évek óta így étkezem, ez nekem nem jelent változást. Valószínűleg a tudat­alattim vezetett. Magamtól jöttem rá, hogy el kell hagynom bizonyos ételeket, italokat. Ennek a betegségnek az a hátulütője, hogy az ember lassabban fogy, de az orvosom mondta, ha nem így étkeznék évek óta, akkor most százötven kilóról kellene kezdeni a fogyást. Napi két gyógyszert kell bevennem. Arra gyanakszom, ezek a mostani divatosnak kikiáltott betegségek, mint az inzulinrezisztencia és a pánikbetegség, lelki eredetűek – magyarázta a Borsnak Anikó.

A rejtélyes betegségben rengetegen szenvednek, úgy hogy nem is tudnak róla. Már az első tünetek megjelenésénél orvoshoz kell fordulni, hogy elkerüljük az akár halálos szövődményeket.

Szemmel látható tünetek

Magába az inzulinrezisztenciába nem lehet belehalni, viszont a szövődményeibe igen, ezért mindenképp orvoshoz kell fordulni az első tünetek megjelenésekor.

– Az inzulinrezisztencia tünetei hasonlóak a pajzsmirigy-alulműködéshez: fáradékonyság, alvászavar, hangulatingadozás, izzadékonyság, szénhidrátéhség, étkezés utáni kóma, kézremegés, éhségrohamok, valamint falási rohamok. Ezekből, ha már három tünet jellemző ránk, akkor gyanakodhatunk. Emellett intő jel lehet, ha feltűnően hízunk hasra combra és fenékre. Elsőként a háziorvoshoz menjünk, ő beutal bennünket egy cukorterhelésre, ahol az inzulinszintet is megnézik. A betegség hatással van a nemi szervekre is: meddőséget, PCOS betegséget, a férfiaknál pedig libidó- csökkenést is okozhat – árulta el dr. Balogh Illés endokrinológiai szakember, az Istenhegyi Klinika munkatársa.

Kór vagy betegség?

– A szakmán belül is vita folyik arról, hogy ez betegség, vagy csak állapot, de többen az állapot felé hajlanak. Az az állapot, ami rövid távon meddőséghez, vetéléshez vezet, és vannak, akik a pszichiát­rián kötnek ki, pánikbetegséggel vagy depresszióval, illetve az az állapot, ami kéz a kézben jár pajzsmirigy-alulműködéssel, és hosszú távon nem csak cukorbetegséget, hanem daganatos betegségeket, szívinfarktust és stroke-ot is tud okozni, csak állapot vagy betegség? Addig, amíg azt mondjuk erre, hogy ez egy állapot, az emberek sajnos nem fogják komolyan venni – magyarázza dr. Benkő Nóra.

Drasztikus változtatás

Habár a betegség neve ijedtségre ad okot, mégsem kell pánikolni, mivel gyógyszerrel, sőt akár diétával is kezelhető. Kerülni kell a gyors felszívódású élelmiszereket, például a fehér lisztet és a cukrot.

Az életmódváltás a legfontosabb. Ennek sok eleme van, az első és legfontosabb: az étrend és a testedzés. Aki inzulinrezisztenciás, annak háromóránként kell étkezni, a napi szénhidrátmennyiség pedig maximalizálva van 160 grammban.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091077_auto_resized.png
origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26450_resized.jpg?avcount=1711653314
origo.hu

Óriási botrányba keveredett a TV2 sztárja - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080391_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Együtt tette meg a bejelentést a kislánnyal kapcsolatban Young G Béci és Norina

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089354_auto_resized.jpg
ripost.hu

Imádnivaló: így simogatta terhes pocakját Iszak Eszter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090505_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26452_resized.jpg?avcount=1711653314
origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17081826_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Így készíts vaníliás cukrot házilag - egyszerűbb, mint gondolnád!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090779_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A dokik azt mondták, csak megfázott: napokkal később elhunyt a tündéri négyéves kislány

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711653314
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088312_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091871_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Bejelentést tett Király Viktor, holnaptól így fog élni

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/exuIu_AbRG4eF0Q92vXzfxtL7aSxQ846EekyWfb8AfM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjZjZhNTEwNTUxODRiNDJhYmFiMGQ2MDY1NzMzMmIy.jpg
tragédia

"Az apja rögtön a vízbe ugrott, én hívtam a mentőket" - Megszólaltak a Kecskeméten vízbe fulladt Andorka szülei