Aktuális

Mit válasszunk cukor helyett? Segítünk rendet tenni az édesítőszer-káoszban

Zsigmond Viktória

Létrehozva: 2018.12.07.

<p>Itt a bejgli és a karácsonyi sütemények szezonja. A diétázóknak és a cukorbetegeknek okozhat fejtörést, hogy mégis mivel helyettesítsék a cukrot, mert a kínálat végtelen. Por, pötyi, szirup, lé… Abonyi Orsolya dietetikus segített megtalálni a legjobb megoldást.</p>

Eritrit 

Természetes eredetű édesítőszer, kis mennyiségben egyes gyümölcsökben is megtalálható. Ez az édesítőszer az, amelyik tényleg nulla kalóriás cukoralkohol. Arra azonban figyelni kell, hogy az édesítő ereje 70 százalékos, tehát egy picivel többet kell használni belőle, mint a sima cukorból. Nagyon jól lehet vele főzni, mivel hőálló. Ez a legjobb, ha a kalóriamentes szerek közül választani kell. Egyetlen hátránya, hogy van egy kicsi mentolos utóíze, amely zavaró lehet. 

Ára: 2000–3000 forint/kiló

* * *

Stevia 

Valóban természetes, ugyanis magából a stevialevélből készül. Sajnos ez nem annyira finom, kicsit kesernyés, ezért sokan nem is szeretik. Cukorbetegek nyugodtan fogyaszthatják, mivel nem emeli meg a vércukorszintet, hiszen a glikémiás indexe nulla. Pontosan ezért a fogyókúrázóknak is segít leadni a felesleget. 

Ára: 2000–3500 forint/kiló

* * *

Eritrit, stevia keveréke 

Ez a fajta a legjobb, mivel ez a termék nyújtja inkább a vásárlók által elvárt cukorízt. A keveréket ugyanolyan arányban használhatjuk, mint a cukrot, nem kell külön számolni, hogy mennyivel több, vagy kevesebb kell belőle. Sütéshez, főzéshez is kiváló cukorhelyettesítő. Jobb készen megvenni, mint otthon összekutyulni a két terméket, mert nehéz eltalálni a tökéletes arányt.

Ára: 4000–5000 forint/kiló, Folyékony formában: 7000 forint/l

* * *

Szirupok (például agávé) 

Ugyanolyan cukor, mint a rendes, ez a kalóriaszámban is megmutatkozik. Tíz dekagramm szirupban 40 kalória van, amely összeszámolva már nem elenyésző. Ha ezeket az édesítőket használjuk, akkor változatos lesz az étkezésünk, de az egészségünk szempontjából nem változtatunk sokat a korábbihoz képest. A cukorbetegeknek nem ajánlott a szirupok fogyasztása, de egy egészséges ember nyugodtan beillesztheti az étkezésébe. 

Ára: 4500–5000 forint/liter

* * *

Mesterséges édesítőszerek 

Aszpartam, ciklamát és a szacharin is ott van a boltok polcain. Ezek szintetikus úton előállított szerves vegyületek, amelyek a természetben nem fordulnak elő. Ezektől sem kell félni, mivel csak nagyon nagy mennyiségben okoznak problémát. 

Ára: 4000–5000 forint/kiló

* * *

Xilit, vagyis nyírfacukor

A természetes édesítőszerek közé tartozik, és szinte minden zöldségben és gyümölcsben előfordul. Bár van kalóriatartalma, de jóval kisebb, mint a cukoré, az íze szinte majdnem visszaadja az igazi cukorízt. Olyan termékekben is használják, amikben nem is gondolnánk. Például fogkrémekben is van, de egyes orrspray-ben is megtalálhatjuk. 

Ára: 2500–3100 forint/kiló

* * *

Bors-tipp: folyékony a praktikus

Ha finomságokról és sütésről van szó, akkor praktikum szempontjából a folyékony édesítő, íz szempontjából pedig a stevia-eritrit keverék tűnik a legjobb választásnak. Ha lecseréljük a cukrot a tepsi zserbóban erre a termékre, akkor a 30 dekagrammos cukormennyiséget 1200 forint körüli áron lehet megkapni. Ha viszont nem zavar bennünket, hogy a süti íze nem annyira édes, hogy összeragadjon tőle a szánk, akkor ugyanehhez hozzájuthatunk már körülbelül ötszáz forintért. Szinte minden termék készül folyékony formában is. A pötyiket viszont semmiképp se törjük össze, és használjuk alapanyagként, mivel azok még így sem keverednek el kellőképpen a tésztában vagy a krémben. 

Normális a hasmenés 

Ne lepődjünk meg, ha egy édesítőszeres sütemény miatt másnap hasmenést tapasztalunk, ez dr. Balogh Illés endokrinológus szerint teljesen normális tünet. Szerencsére nem kell lemondanunk ezekről a szerekről. 

– Nem mindenki reagál rájuk így, de vannak olyan emberek, akik érzékenyebbek az édesítőkre. Például, ha az egyik páciens a Xilit miatt hasmenéssel küzd, akkor nem biztos, hogy egy másik fajta is hasonló tüneteket vált ki nála. Ilyenkor a pácienseknek azt tanácsolom, hogy kísérletezzenek – magyarázta a doktor, aki hozzátette, hogy a hasmenést okozó szerhez is hozzászokik a szervezet, ha több napig elviseljük a tüneteket.

Nem okoz rákot

Az orvostudomány is sokat foglakozott már az édesítőszerek egészségre gyakorolt hatásával. Szerencsére nem kell félnünk, mert csak akkor okoznak problémát a szervezetben, ha egy nap beveszünk körülbelül 300 darab bogyót, vagy literszámra isszuk a folyékony fajtákat.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142207_auto_resized.jpg
origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27196_resized.jpg?avcount=1713484510
origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133120_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

5:2 diéta – lerobbantja rólad a zsírt az időszakos böjt népszerű formája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17136775_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141331_auto_resized.png
hirtv.hu

Bayer Zsolt: Ide hallgass, te Magyar Péter!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27195_resized.jpg?avcount=1713484510
origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713484510
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713484510
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142646_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Next Top Model Hungary: Bikinis fotóval jelentette be, babát vár

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/mSts2k-JQqRYODCdW16d4eqJA9FMyXwYmZjTAbujoAc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZWEyYWViNjJmOTRhMzZhN2VhOTU0NWViNDI3MjJh.jpg
Megindító

„A szemeim előtt hunyt el” – kisfia 5. születésnapján halt meg Luca

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JIJelZCZnGCtu6W-rcfNnVOo_DQavFwenPnAqUoGoHU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5MmFmZDE3ZjY1NDQ5YzFhYWNlOGY4NDc5ZGZkNDlm.jpg
Dráma

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze