Aktuális

Mit lesz a vadállatokkal hurrikán esetén? Íme a szakértői válasz

K. B.

Létrehozva: 2017.09.08.

Lemészárolja az állatvilágot is a már 13 emberi áldozatot is követelő Irma hurrikán. Az amerikai kapcsolatokkal bíró magyar szakértő szerint a vadakat alig tudják menteni. Ráadásul vannak olyan fajok, amelyeket egy természeti katasztrófa után a kihalás veszélye fenyeget majd.

Antigua és Barbuda szigetét már teljesen letarolta az Irma, a Brit Virgin-szigeteken rengeteg ház tetejét tépte le, és Saint Martinon már nincs áram és ivóvíz sem. A Vöröskereszt szerint a Karibi-térségben eddig másfél millió embert érintett, és 13 halálos áldozatot követelt a legfelső, ötös kategóriába sorolt hurrikán. Amely várhatóan szombaton éri el Florida partjait, és a legfrissebb előrejelzések alapján átvonul majd az államon. A menekülő emberek háziállataikat sem hagyják hátra, illetve a tűzoltók is segítenek a kedvencek mentésében.

"Minden lakásban ki van írva, hogy hány háziállat él ott. Ez nagyban megkönnyíti a tűzoltók dolgát. Ezek a kedvencek prioritást élveznek a vadállatokkal szemben, amelyek mentése sokkal nehezebb" – magyarázta a Borsnak Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga elnöke, aki amerikai kapcsolatainak is köszönhetően elsők közt értesül a tengerentúli természeti katasztrófa élővilágának helyzetéről.

"A természetvédelmi őrök ilyenkor kinyitják a kerítéseket, átjárhatóvá téve ezzel az állatoknak a hatalmas területeket. Azt tudom, hogy a vadlovakat ilyenkor kiterelik, de a szarvasokat, patásokat, kérődzőket, és vaddisznókat egyszerűten lehetetlen. Azok, ha az előérzetükre hagyatkozva korábban nem menekülnek el, sajnos a katasztrófa martalékaivá válnak." 

"A kevésbé menekülni képes állatok szintén, mint például a hüllők, de a madaraknak viszont, mivel szélesebb spetkrumú a menekülési lehetőségük, jobb az esélyük a túlélésre" – tájékoztatott a szakember. A híradások szerint az Irma sokkal nagyobb pusztítást végez, mint 2005-ben a Katrina hurrikán, amelynek összesen 600 ezer állat vált az áldozatává. Igaz, ott sokáig tiltották az állatok evakuálásukat. Három év múlva pedig felmérést végeztek, amely kimutatta: volt olyan faj, amelynek a száma a környezeti katasztrófa után évről-évre folyamatosan csökken, és a kihalás veszélye fenyegeti a térségben.

Ám olyan állatfaj is akadt, amelynek száma a háromszorosára nőtt a három év alatt. "Ilyenkor jönnek az elpusztult állatok helyére más térségből vadak. Azért is nagyon nehéz mérni a veszteséget, mert amint a vihar elmegy, jönnek a ragadozók, és elfogyasztják a dögöket. Egy ilyen pusztítás után kell legalább négy-öt év mire meg tudják becsülni az elpusztult állatok számát" – tette hozzá Szilágyi.

"Több mint 10 évvel a 2004-es indiai-óceáni cunami után jártam Sri Lankán" - emlékezett vissza egyik kollégánk, Helga. "Több olyan helyen is jártam, ahol azzal foglalkoztak, hogy a cunamiban sérült állatokat gondozzák. Például sok olyan teknős volt, amelynek a hiányzott valamelyik - vagy több - lába, így gyakorlatilag életképtelen lett volna, ha visszaeresztik az óceánba. Nyilván volt belépőjegy egy ilyen helyre, és még külön is lehetett adományozni. Mivel nagyobb társasággal voltunk, így egy jelentősebb összeget tudtunk otthagyni a sérült állatoknak. Annyira hálásak voltak a gondozók, hogy egy ott kikelt - sérült szülőktől - teknőst szabadon engedhettünk. Hihetetlen élmény volt, minden tekintetben."

A vadállatok mentésére nem szerveznek külön brigádokat, viszont a háziállatokhoz még útmutatót is adnak. A legfrissebb információk szerint a legtöbb állatbefogadó menhely megtelt, így arra kérik az embereket, ha sérült, elhagyott, eltévedt, elszökött állattal találkoznak, fogadják be őket, ha pedig úgy alakul, hogy sosem lesz meg az igazi gazdájuk, viseljék gondjukat egy életen át. 

  

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162345_auto_resized.jpg
origo.hu

Oroszország hadat üzent a NATO-nak a lengyelországi atomfegyver telepítési terve miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27465_resized.jpg?avcount=1714129510
origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164221_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164664_auto_resized.png
metropol.hu

Végre: Palvin Barbi megmutatta gyönyörű pocakját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162339_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Zelenszkij belenyúlt a darázsfészekbe: kényszeríteni akarja a külföldön tartózkodó ukránokat, hogy menjenek haza harcolni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27464_resized.jpg?avcount=1714129510
origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159363_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714129510
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164149_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fegyveres rendőrök vonultak ki reggel a Lidlhöz - le kellett zárni az üzletet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164687_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rY20EyB4faUdCPlN99uFoVebqbPYQnH255iAVk-AxvQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.webp
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros