Aktuális

Mindenszentek: Tartósabb lesz a sótól a vágott virág

Bors

Létrehozva: 2019.10.30.

Mindenszentek közeledtével egyre többen járnak ki a temetőkbe. Van, aki ilyenkor teszi rendbe hozzátartozója sírját, mások mécsest, virágot visznek. Hogyan lehet tartósabbá varázsolni szeretteink sírhelyét?

Sokan már hétközben kilátogatnak szeretteik sírjához, hogy elkerüljék a hétvégi tömeget. Halottak napja alkalmával nemcsak megemlékezünk az elhunytakról, illik szebbé varázsolni a sírhelyüket. És nemcsak virággal, hanem egy kis takarítással is, hiszen még a legdrágább anyagból készültek is idővel porosak lesznek, elszíneződnek vagy mohásodnak. 

Eltüntethető a moha, de még a foltok is

A síremlékeket tartós anyagból, általában márványból, gránitból, mészkőből és műkőből készítik. Régen sima vízzel és puha kefével súrolták le a felületeket, amit aztán száraz ronggyal tö­röltek le.

A sírkőtisztítók több tízezer forintot elkérnek munkájukért, ezért ha évente kétszer kezelésbe veszi házilag a felületet, kevesebb gondja lesz rá. 

– Házilag persze nem lehet minden szennyeződést eltüntetni egy-egy öreg sírkőről, de lassítani lehet a folyamatot – kezdte a Borsnak Wertheim Béla, a Micron felülettisztító szakembere. 

Azt a sírkőtisztító szert, amit a legtöbb sírkőtisztító használ, ma­ga is megveheti az ember a festékboltban. Sír- és mészkőtisztítót kell kérnie, ami körülbelül 2-3 ezer forintba kerül. Ezzel leszedheti a salétromosodás okozta foltokat, mohát, penészt, szennyeződést.

A munkát ezzel sem kerülheti el, kefék segítségével át kell suvickolnia az egészet egyszer, vagy ha durvább a szennyeződés, akkor többször. Olykor még a filléres hypo is segíthet, de ezt csak kesztyűben használja, és számoljon azzal, hogy kimarhatja a sír körüli növényeket. 

Újjászületik a porszemcsétől

Létezik egy technológia, amivel a sírköveket újszerűvé lehet varázsolni.

– A szemcseszórás amellett, hogy környezetbarát, a sírkövet sem teszi tönkre. A kőhöz gyakorlatilag hozzá sem érünk, magasnyomású géppel szórjuk a felülettisztítót. Ez az elfeketedéstől a mohásodásig jó mindenre – mondta el Wertheim Béla felülettisztító, aki elárulta: ennek költsége akár 50-75 ezer forint is lehet. 

Hajlakkot a koszorúra!

Ha friss virágokból készült koszorút visz halottak napján a temetőbe, akkor előtte fújja le hajlakkal, mert így az élettartamát kitolhatja kicsit.

Évekig véd az olajalapú szer

Ha már túlvan a nehezén, és csillog-villog a síremlék, kár lenne veszni hagyni a munkát. Ha a felszínre újra kiülne a por, és azt bemosná az esővíz, jövőre ismét kefélheti le az egészet, mert ugyanúgy elkoszosodna, elszürkülne. Ezzel szemben, bár az impregnált felületeken is megül a por, de az eső lemossa róla, nem beszívja azt.

Így sokkal könnyebb lesz tisztán tartani. Azonban nem mindegy, hogy milyen impregnáló anyagot választ. Az olajalapúak egy-két évig védenek. A vegyszeres lakkok valamivel tartósabbak, de azok a napfény miatt pár év alatt felhólyagosodnak, lepattogzanak. A szakértők a szilikonban hisznek. Az évtizedekig megvédi a követ. Azonban ezek a speciális szerek nem olcsók, egy egylite­res flakon úgy tízezer forint kö­rül mozog.

A vízbe ne érjen bele a vágott virág levele!

Amikor szálas virágot választ, pár apró trükkel elérheti, hogy akár kétszer hosszabb ideig is megőrizze a frissességét. Mielőtt vízbe tenné a virágot, szedje szét a bokrétát, és a szálas virágokról tépkedje le az alsó leveleket. Addig kopaszítsa fel, hogy egy levélke se érjen bele a vízbe! Ha rajta hagyná, attól csak benyálkásonda a víz, és gyorsan bebüdösödne.

Ha otthonról visz vizet a síron lévő vázába, akkor már előre keverjen bele egy jó adag sót, vagy vigyen magával sót a temetőbe, és tegye bele ott! A sótól a virágok új életre kelnek, friss marad tőle a víz a vázában, és megakadályozza, hogy befagyjon.

Ezekkel a trükkökkel a közeledő fagyokkal szemben is ellenállóbbá teheti a temetőbe kivitt csokrot. Ha a sírkőtisztításhoz a hypót választotta, akkor egy mokkáskanállal hagyjon meg belőle a virágoknak is! A fehérítő hatású szerek nem engedik, hogy zavarossá váljon a vázában a víz.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142207_auto_resized.jpg
origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27196_resized.jpg?avcount=1713485711
origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142175_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135785_auto_resized.jpg
ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139931_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Irán elkövette a kikényszerített hibát, így már szabadon támadható

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27195_resized.jpg?avcount=1713485711
origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142105_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Egyáltalán nem a vízkő a mosógép legnagyobb ellensége, hanem ez

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713485711
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713485711
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17122754_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Megkért, hogy ne hagyjam őt elkallódni" - Hajas László is elismerte az apró nógrádi faluban élő fodrász fiú tehetségét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141547_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hoppá, Budapesten látták a The Walking Dead sztárját

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/mSts2k-JQqRYODCdW16d4eqJA9FMyXwYmZjTAbujoAc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZWEyYWViNjJmOTRhMzZhN2VhOTU0NWViNDI3MjJh.jpg
Megindító

„A szemeim előtt hunyt el” – kisfia 5. születésnapján halt meg Luca

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JIJelZCZnGCtu6W-rcfNnVOo_DQavFwenPnAqUoGoHU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5MmFmZDE3ZjY1NDQ5YzFhYWNlOGY4NDc5ZGZkNDlm.jpg
Dráma

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze