Migránsnőt vert meg a szexre vágyó börtönőr?

Súlyos vádak az amerikai New York Times című újságtól: egy magyar börtönőr szexuálisan közeledett, majd eszméletlenre vert egy migránsnőt. A BVOP cáfol.
Súlyos vádak az amerikai New York Times című újságtól: egy magyar börtönőr szexuálisan közeledett, majd eszméletlenre vert egy migránsnőt. A BVOP cáfol.

Nagy terjedelmű cikkben foglalkozik a világhírű New York Times a migránsnőket érintő szexuális kizsákmányolással. A lap azt írja, hogy Németországban több tucat interjút készített migránsokkal, szociá­lis munkásokkal, pszichológusokkal, az információk az ő beszámolóikból származnak. Megemlítenek egy magyarországi esetet is, állításuk szerint egy magyar börtönőr eszméletlenre vert egy szír migránsnőt, mert az visszautasította a közeledését.

© Fotó: Délmagyar

Furcsa körülmény ugyanakkor, hogy az állítólagos nyilatkozó sem a nevét, sem az arcát nem vállalja, nem közlik, hogy az állítólagos bántal­mazás mikor és hol történt, s ráadásul egyéb részletekkel sem támasztják alá a történet valódiságát.

A Bors megkereste a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát (BVOP). A kommunikációs fő­osztály határozottan visszautasította a lap állításait.

– A cikkben megfogalmazott állítás nem fordulhatott elő, mivel a büntetés-végrehajtási intézetekben kizárólag férfiakat helyeztek, helyeznek el idegenrendészeti őrizetbe, nőkkel a magyar bv-munkatársak nem kerültek kapcsolatba – közölte a BVOP.

A Bors a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól is érdeklődött a cikkel kapcsolatban. Rövid válaszukban az állt, hogy „a minisztériumnak nincs tudomása ilyen esetről”.

Mind a BVOP-től, mind a mi­nisztériumtól tudakoltuk azt is, hogy az ügyben kívánnak-e jogi lépéseket tenni. Ezt a kérdésünket egyikük sem kommentálta.