Aktuális

Mi a titka a házi kolbásznak vagy épp a lekvárnak? Eláruljuk!

Zs.V. 

Létrehozva: 2019.04.14.

Nem vitás, hogy a hazai kistermelők portékái finomabbak a bolti kínálatnál. De vajon miért? Utánajártunk a legízletesebb kolbászok, sajtok, lekvárok és savanyúságok receptjének.

Forrás: Csányi Krisztina

Csak színhús kerüljön bele

Ahogy minden ételnek, úgy a jó kolbásznak is megvan a maga titka. Az ízesítés csak az utolsó mozzanat, ugyanis az sem mindegy, hogy milyen húsból dolgozunk. 
A Mancso tanyasi füstölt áru termelői is ott voltak a Várkert Bazárban a Magyar Ízek Tavaszi Vásárán, ők árulták el, hogy milyen az igazi házi kolbász. 

– Nagyon fontos maga az állat és a tartása. Magunk neveljük a disznót és a takarmányát is mi keverjük, hiszen a húsa akkor lesz jó, ha minőségi tápanyagot kap – mondta a Mancso család tagja a Vasárnapi Borsnak.

– A kolbásznál fontos, hogy kerüljük a kínai fokhagymát és a granulátumot is. Csak finom hazai hagymát használjunk, de ez igaz a paprikára és a borsra is. Csak kiváló alapanyagból lehet jó kolbászt készíteni – mondta a szakértő, majd hozzátette, a nyesedékeket is kerüljük a hús készítésénél, kizárólag színhúst használjunk a tökéletes végeredmény érdekében. A füstölés pedig csak hideg lehet, és ott sem mindegy a fa, minél jobb, annál ízletesebb lesz a füstölt kolbászunk. 

Rosszul tárolunk 

A sajtoknál mindenki a saját ízvilága szerint választ, viszont egy valamit szinte mindenki elront: a tárolást, ugyanis a sajt fajtájától függ az eltarthatósága. A puha, friss gomolyából például nem szabad nagy mennyiséget vásárolni, mivel könnyen penészes lesz. Otthon a hűtőben a sajt mellett ott van a kolbász, a felvágott, és minden olyan élelmiszer, ami megfertőzheti a sajtot. A baktériumok átterjednek a tejtermékre, így az könnyen veszít az élvezeti értékéből, rosszabb esetben megpenészedik és ehetetlenné válik. A kékpenészes sajt például annyira intenzív, hogy a termelőknek külön hűtőt kell tartani a tárolására. 

Vannak olyan fajták, amelyeket csak egy teljesen lezárt dobozban lehet eltenni, és másfél naponta ki kell venni a hidegről kicsit szellőztetni, majd csak azután mehet vissza dobozostul a hűtőbe. Egy keményebb sajt akár két hétig is gond nélkül fogyasztható, a minősége nem fog megváltozni. 

A trappistánál viszont ez a módszer már nem működik. Mert, ha beletesszük egy ilyen tárolódobozba, akkor kialakul rajta a szürkepenész. Szerencsére ilyenkor sem kell kidobni: sós vízben mossuk le, vagy vágjuk le az érintett részt, ugyanis amíg a belsejét nem érte a penész, addig fogyasztható. 

Le kell engedni a levet 

A jó lekvár egyik ismérve, hogy sűrű, és megmarad benne az igazi gyümölcsíz. Törökné Dancsó Katalin a Vasárnapi Borsnak elárulta a saját szederlekvárja titkát. 

– Ha olyan gyümölcsből akarunk lekvárt készíteni, aminek sok a leve, akkor csak úgy lehet rövid idő alatt finom lekvárt főzni, ha előtte a lé javát lecsurgatjuk. Így a végén csak a tiszta gyümölcshús marad meg, és a lekvárban is benne lesz a zamat és az illat. Ilyen például a szeder, a málna, és a meggy is. A léből készíthetünk szörpöt, vagy gyümölcslevet – magyarázta a szakértő.

A savanyúságra is úgy gondolunk, hogy könnyű elkészíteni, de ha már az alapoknál nem figyelünk, akkor sosem lesz olyan finom, mint például a vecsési. 

– Ha csak a sima káposztáról beszélünk, már ott sokan elrontják az alapokat – kezdte Szabadosné Schiller Katalin, aki évek óta savanyúságokkal foglalkozik – Az egyik titok, hogy a zöldséget a betakarítás után maximum két nappal már be kell rakni a lébe, így őrzi meg a roppanós frissességét. Sokan nem tudják otthon megtermeszteni a savanyúságnak valót, ezért a piacon, boltban veszik meg, de ezek is már pár napja állnak, mielőtt eladásra kerülnek, ezért nem lesz ezekből tökéletes savanyúság.

Bors Vasárnapi Magazin

Mikó István interjú 🔥 A Szabadkőművesek 🔥 Tippek frontérzékenyeknek 🔥 Húsvéti báránysült 🔥 50 000 Ft-os nyerő rejtvény👉 Csak a Bors Vasárnapi Magazinban!

Közzétette: Borsonline - Bors Szórakoztató Napilap – 2019. április 12., péntek

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166602_auto_resized.jpg
origo.hu

A lengyel elnök kemény üzenetet küldött Oroszországnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27471_resized.jpg?avcount=1714161013
origo.hu

Újabb európai ország készül a világháborúra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161123_auto_resized.jpg
life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165736_auto_resized.png
hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165792_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27472_resized.jpg?avcount=1714161013
origo.hu

Salma Hayek az esküvőjén is a melleit mutogatta - fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165655_auto_resized.jpg
astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714161013
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714161013
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714161013
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JFNWf7mmWEpw5pefPCStAvMzjd1iDbJYH6M84_RYm3Q/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzExMmFlY2MyMzQxZTRhZDRiNmQ5MzllNDQzM2MyNWVi.webp
Veszélyes

„Sosem volt allergiás" – éjjel rohant a mentő a magyar tinilányért, rejtélyes tüneteket okozott az eper

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai