Messiásnak képzelte magát a magyarokat lelövő spanyol ámokfutó

Elmeszakértő vizsgálja Jorge Casast, aki júniusban három embert meggyilkolt, kettőt életveszélyesen megsebesített Barcelona közelében. A 44 éves, állatorvosként dolgozó férfivel a mészárlás előtt szakított az élettársa, akivel hat éven át éltek együtt. Az asszony most megszólalt a helyi sajtónak, és az általa elmondottak is azt a gyanút erősítik, hogy Casas valamiféle mentális betegségben szenvedhet.

Sz. Gabriella

A nő szerint Casas nagyon magába fordulóvá vált, majd furcsa képzeteket kezdett hangoztatni, arról beszélt, hogy ő az új Messiás. A Diari de Terragona szerint az állatorvosi klinikán dolgozó férfit nem sokkal a vérengzés előtt, húsvétkor bocsájtották el állásából, ez is növelhette a benne felgyülemlő feszültséget. A munkahelyén is furcsa szokásokat vett fel, például nem volt rá hajlandó, hogy a beszállított, végső stádiumban lévő állatokat elaltassa, ahogyan elutasította a házi kedvencek sterilizálását is. Casas nem hajlandó vallomást tenni a mészárlás indítékairól.

Mint arról a Bors beszámolt: a férfi június 29-én bement Vilanova i la Geltrú városka népszerű tapaszbárjába, az El Sindicat del Víbe, agyonlőtte az étterem felszolgálóját, H. Gábort, a tulajdonosnőt, Sz. Gabriellát pedig életveszélyesen meg­sebesítette. Ezután a közeli Miami Platjában is lecsapott. Ott egy 63 éves kamionsofőrre, Miguel Martin Vargasra törte rá a lakása ajtaját, majd többször mellbe lőtte, áldozata azonnal életét is vesztette. Casast később rendőrök igazoltatták, ám a férfi tüzet nyitott az egyenruhásokra. Egyiküket életveszélyesen megsebesítette, a rendőrtiszt társa a kórházba szállítás után elhunyt. Casast végül egy tűzpárbaj után fogták el.