Menekül Erdősiné, aki bőrfejűekkel fúrta meg a népszavazást

Megdöbbentette a herceghalmiakat a polgármester feleségének tette, aki kidobóemberek gyűrűjében adott be népszavazási kérdést a vasárnapi zárva tartás védelmében.
Megdöbbentette a herceghalmiakat a polgármester feleségének tette, aki kidobóemberek gyűrűjében adott be népszavazási kérdést a vasárnapi zárva tartás védelmében.

Senki sem gondolta az alig 1800 fős Pest megyei faluban, Herceghalmon, hogy ép­pen a népszerű polgármester felesége veszi majd igénybe agresszív izomemberek segítségét. A bőrfejűek megakadályozták, hogy az MSZP-s Nyakó István elsőként adjon be népszavazási kérdést a vasárnapi zárva tartás eltörléséről a Nemzeti Választási Irodában. Így végül Erdősiné adhatta le kérdését, ami támogatja a boltzárat.

A Bors munkatársai felkeresték a nő házát, de csengetésünk­re senki nem jött ki. A szomszédban lakó Barta Já­nosné elmesélte, hogy a nyugdíjas Erdősinét nagyon szeretik a faluban, csendes, segítőkész embernek ismerik. A helyi nyugdíjasklubban németet tanít az időseknek. Ám még mielőtt férje 2010-ben a Fidesz színeiben polgármester lett, rossz volt a viszonya néhány szomszéddal, mert a kertben rendszeresen gazt égetett, a kutyája pedig mások kapuja előtt végezte a dolgát. A konfliktus végül megoldódott.

© © Bors / Móricz István

© © Bors / Móricz István

Egy helyi ábécéből kilépő pedagógust is kérdeztünk, akit mélységesen felháborított Erdősiné tette. A tanárnő támogatja a zárva tartást, de szerinte a polgármester felesége rossz hírét keltette a falunak. Az általunk megkérdezett helyiek többsége elzárkózott a nyilatkozattól, egy élelmiszerlánc boltjában válasz helyett némán a biztonsági kamerára mu­togat­tak. Benéztünk egy másik üzletbe is, ahol ugyan elmondták, hogy számukra nagy bevételki­esést jelent a vasárnapi boltzár, és megdöbbentek Erdősiné tettén, de az arcukat nem merték vállalni.

© © Bors / Móricz István

Erdősi László polgármester szerint felesége nem Fidesz-tag, nem kapott pénzt az akcióért, de jó ügyet szolgált. Erdősi ma már független polgármester, állítólag összeveszett a helyi fideszesekkel.