Megúszhatják a kivégzést Ferenc és Krisztina gyilkosai

Közel húsz éve várja a halálsoron saját kivégzését az a két férfi, akik még az 1990-es években brutálisan megkínozták és megölték a magyar Griga Ferencet és barátnőjét, Furton Krisztinát.

Daniel Lugo és Adrian Doorbal ügyében azonban most újabb fejlemény lehet, ugyanis a floridai bíróság újratárgyalja ügyüket. Emiatt elképzelhető, hogy megússzák kivégzésüket. Mindez abból a szempontból nem meglepő, hogy az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága 2016-ban úgy határozott, a floridai halálbüntetések kiszabásának rendszere alkotmányellenes. Emiatt az államigazgatási tisztviselők úgy döntöttek, hogy több, kivégzésre szánt fogvatartott ügyét újratárgyalják.

Noel Doorbal (balra) és Daniel Lugo megúszhatja a halálbüntetést

– Nem foglalkozom már azzal, hogy ezek az emberek élnek-e vagy halnak, hiszen egyik esetben sem kapom vissza szegény Ferit. Ellenben totális hülyeségnek, a liberális baromságok csúcsának tartom ezt az egész újratárgyalás dolgot. Feleslegesen költik az amerikai adófizetők pénzét – nyilatkozta a Bors­nak Griga Ferenc nővére, Zsuzsanna.

Griga Ferencet és Furton Krisztinát brutálisan megkínozták, majd meggyilkolták

Ferenc az USA-ban szextelefonbizniszből vált milliomossá, a két gyilkos pedig úgy gondolta, ha elrabolják őt és a barátnőjét, kínvallatással kiszedhetik belőlük a bankszámlájuk adatait és luxusvillájuk biztonsági kódját. Doorbal azonban idejekorán bezúzta Ferenc koponyáját, Krisztinát pedig hiába kínozták, gyenge angoltudása miatt nem tudtak kiszedni belőle semmit. Végül intravénás lónyugtatót adtak neki, s ebbe belehalt. Az áldozatok holttestét fejszével és láncfűrésszel megcsonkították, a testeket olajoshordókban a mocsárba dobták, a testrészeket pedig egy autópálya mellett rejtették el.

Az esetből film is készült Izom­agyak címmel Mark Wahlberg és Dwayne „The Rock” Johnson főszereplésével, amely miatt Zsuzsanna 2013-ban be is perelte a Paramount stúdiót.

Griga Zsuzsanna tavaly januárban pert nyert a hollywoodi filmstúdió ellen

– A perre a stúdió úgy reagált, hogy aki meghalt, arról azt lehet írni és úgy lehet róla filmet forgatni, ahogy csak gondolják. Ez is tipikus amerikai ostoba hozzáállás – tette hozzá Ferenc nővére. Az asszony 2016-ban egyébként megnyerte a pert: a bíróság a filmstúdiót és a rendezőt elmarasztalta, Zsuzsannát jelentős kártérítés illette meg.