Megtaláltuk a csodatévő Abigélt

A Bors megtalálta az Abigél című kultuszfilmben szereplő csodatévő szobrot. Hihetetlen, de Abigél harminc éve egy budapesti ház udvarán pihen, és ma is megesik, hogy kívánnak tőle.
A Bors megtalálta az Abigél című kultuszfilmben szereplő csodatévő szobrot. Hihetetlen, de Abigél harminc éve egy budapesti ház udvarán pihen, és ma is megesik, hogy kívánnak tőle.

Ki ne ismerné Szabó Magda híres regényét és az abból készült kultuszfilmet, az Abigélt? Azt azonban kevesen tudják, hogy a csodatévő szobor a mai napig egy pesti ház udvarán áll. A film jelentős részét Budapesten forgatták, a szobrot pedig egy csöndes, Október 6. utcai házból kölcsönözték a forgatás idejére (amúgy 1814-ben Dunaiszky Lőrinc készítette). A lakók közül sem tudják sokan, micsoda híresség közelében élnek.

– Vagy harminc éve, amikor a filmet forgatták, elvitték innen – meséli egy házban lakó idős asszony. – Emlékszem, hogy akkor még egy kút is volt előtte. Később, amikor a forgatásnak vége volt, visszahozták, de letörték az orrát. Helyrehozták, és szépen kifehérítették. Régebben sokszor jöttek be, a korsójába is dobáltak cetliket, akár a filmben – mosolyog az asszony.

A híres film egykori szereplője, a Torma Piroskát megszemélyesítő Bánfalvy Ágnes megdöbbent. – Ezt komolyan mondják, itt van a szobor Budapesten? Egyszerűen hihetetlen, nagyon örülök neki! – mondta a meglepett színésznő. – Ez a film mára kultusz lett, akár a regény, örökzöld klasszikus. A nézők szeretete tartja életben. Egy biztos, hogy hamarosan kimegyek, meglátogatom, le is fényképezem magam a szoborral.

© Fotó: MTI

A történet

A történet szerint Vitay Georginát a háborús ellenállásban részt vevő édesapja 1943-ban egy árkodi leánynevelő intézetbe, a Matulába viszi. A poroszos rendjéről ismert bentlakásos iskola növendékeinek Abigél a titkos jótevôje.

Csak nevében volt Árkod

Bár Árkod létező település (ma már Szerbia része), mégsem ott forgatták a filmet. A jeleneteket Budapesten – a Kálvin téren és az Üllői úton – és Vácon forgatták. A Matula kertje a vácrátóti arborétum volt, ide szállították a szobrot is.