Aktuális

Mégsem vagyunk egyedül? Titokzatos jelek érkeztek egy távoli galaxisból

Címkék
jelekűr

B. B. A.

Létrehozva: 2019.09.11.

Titokzatos jeleket, úgynevezett gyors rádiókitöréseket észlelt az űrből a valaha épített legérzékenyebb rádióteleszkóp. Már 2012 óta veszik ezeket a kitöréseket. A Borsnak nyilatkozó csillagász szerint városnyi méretű atommagok robbanásáról lehet szó.

Forrás: iStock

Ezúttal vajon tényleg az idegenek küldtek üzenetet a létezésükről?

A legtöbbünknek egész biztosan ez a kérdés fordul meg a fejében a szenzációs hír hallatán. A kínai óriás teleszkóp, amely a valaha épített legnagyobb és legérzékenyebb rádiós teleszkóp, titokzatos jeleket fogott be a Földtől mintegy hárommilliárd fényévnyi távolságra lévő forrásból. Ez szinte felfoghatatlan távolság. A műszer úgynevezett gyors rádiókitöréseket (Fast Radio Burst, FRB) észlelt, és gyakorlatilag évek óta érkeznek ezek a jelek. De miről is van szó pontosan?

500 méteres csővel figyelték

A gyors rádiókitörések a legfényesebb kitörések az univerzumban. Azért nevezik gyorsnak, mert a jeleik rövidek, alig néhány milliszekundumos rádióimpulzusok, a frekvenciájuk pe­dig egyre csökken. 

Ez arra utal, hogy mi­vel a jel több milliárd fényévet utazott a forrástól a Földig, ritkul is. A csillagászoknak azonban egyelőre fogalmuk sincs, mi lehet ezeknek a rádiókitöréseknek a forrása. Az is­métlődő észlelés azonban segíthet a fizikai működésük és eredetük megismerésében. A kínai tu­dósok egy na­gyon érzékeny műszert, egy fél kilométer átmérőjű, FAST nevű rádiótávcsövet szereltek a teleszkópra, ezzel figyelték meg
a kitörést. Az észlelés után a tudósok most egyeztetnek, feldolgozzák a jeleket – kö­zölték a Kínai Tudományos Akadémia Állami Csillagvizsgáló Intézetének kutatói.

Egy messzi-messzi galaxisból…

A kitörések egy tőlünk durván hárommilliárd fényévre lévő törpegalaxisból érkeznek. Ez az elképzelhetetlen távolság nagyjából 28 trilliárd (ezermilliárdszor milliárd) kilométert jelent. Összehasonlításképpen: a Föld mintegy 150 millió kilométerre van a Naptól.

Hét éve tudnak róla

A mostani jelenség a valaha észlelt legmagasabb számú kitörés, ami az „FRB121102” nevet kapta, egyáltalán nem véletlenül.

– Bár valóban nagy dolog, és a jelenség igazán különös, de lehetett rá számítani – mondta a hírre reagálva a Borsnak Kiss László csillagász. Mint magyarázta, ezt az elnevezés is mutatja: az „FRB121102”-ben a 12 az évszámot, vagyis 2012-t jelzi, a 1102 pedig azt, hogy abban az évben november 2-án érzékelték először a rádiókitörést. Magyarul, már hét éve tudnak róla a csillagászok.

– Ezt a kitörést úgy kell elképzelni a gyakorlatban, hogy a rádióban hirtelen el­kezd sípolni az ég egy helynél. Korábban azt gondolták, hogy ezek csillagrob­banások lehetnek, de aztán rájöttek, ez téves feltételezés. Most azt gondoljuk, hogy vá­rosnyi méretű atommagok, gyorsan forgó neutroncsillagok okozzák ezt az egészet – magyarázta a Borsnak a csillagász. Mint el­mondta, a jelenségről ta­valy azután számoltak be a legnagyobb presztízsű szaklapok, hogy a kanadaiak több ismétlődő kitörést fe­deztek fel. Akkor derült ki, hogy nem a csillagok szétrobbanása okozza a jelenséget. A legnevezetesebbet, a mostanit „nyerték meg” a kínaiak, fogalmazott Kiss László.

Fotó? Ugyan!

Fotó? Ugyan! Mivel hatalmas távolságokról beszélünk, a szakemberek szerint arra semmi esély, hogy valaha fotó készüljön a forrás helyéről. Kezdetnek az is jó, ha a helyét sikerül meghatározni. Ehhez az kell, hogy megtudják, milyen típusú galaxisokban fordulnak elő.

Magyar siker az első

Ugyan az „FRB121102” forrását nem sikerült még megtalálni, 2017-ben már sikerrel jártak egyszer a kutatók, köztük egy magyar szakember. Akkor si­került lokalizálni egy gyors rádiókitörés-forrást. Az eset azért vi­lág­szenzáció, mivel erre addig még nem volt példa. A ma­gyar résztvevő, Paragi Zsolt akkor nyilatkozott is a Borsnak.

– Ez lehetőséget adott ne­künk, hogy az égbolt ezen részét kiemelten figyeljük, várva egy új kitörésre. A pontos helymeghatározáshoz több rádióteleszkóp összehangolt működésére volt szükség, amelyek egymástól nagy távolságra helyezkednek el. Ez az én szakterületem is – magyarázta az akkor éppen Hollandiában dolgozó Paragi Zsolt.

– A kitörés helyén egy apró galaxist találtunk, aminek a távolságát hagyományos távcsővel meg lehetett határozni. Így sikerült elsőként komoly bizonyítékot találnunk arra, hogy ezek a különleges, gyors rádiókitörések nagyon távoli csillagvárosokból származnak – fejtette ki a tudós.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27386_resized.jpg?avcount=1713961510
origo.hu

Magyar Péter baklövésén röhög az internet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155020_auto_resized.png
metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157609_auto_resized.jpg
vg.hu

Benzinárstop: az olcsó üzemanyag jöhet, az üres töltőállomás nem

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157935_auto_resized.png
metropol.hu

Váratlan bejelentés érkezett: ez Azahriah mindhárom Puskás-koncertjét érinti

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158179_auto_resized.png
hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27391_resized.jpg?avcount=1713961510
origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17148926_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 22-28.: A telihold sem könnyíti meg az életedet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713961510
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158110_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156762_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ők a 7 leggondoskodóbb csillagjegyek! Te köztük vagy ?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157969_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megijedtek Michael Schumacher rajongói, árulni kezdték a legenda féltve őrzött óráit

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében